Skip to content

Ballets Jazz Montréal, pentru prima data in Romania la Intalnirile JTI cu spectacolul „Dance Me” pe muzica lui Leonard Cohen. Reprezentatiile au loc pe 16 si 17 noiembrie

foto Rolando Paolo Guerzoni

Compania de dans Ballets Jazz Montréal vine pentru prima data in Romania, la cea de-a XXIV-a editie a Intalnirilor JTI, cu spectacolul „Dance Me”, care va fi prezentat pe 16 si 17 noiembrie, ora 19:30, pe scena Teatrului National Bucuresti.

„Dance Me” este inspirata de activitatea bogata si profunda a poetului, artistului si compozitorului din Montréal, Leonard Cohen. Bucurandu-se de incuviintarea lui Cohen, spectacolul este un omagiu fascinant adus renumitului artist.

O echipa de creatori celebri imbina in „Dance Me” conceptul scenic, vizual, muzical, dramaturgic si cel coregrafic, pentru a aduce un tribut celui mai mare ambasador al Montréalului.

Trei coregrafi cu trasaturi si personalitati complementare, Andonis Foniadakis, Annabelle Lopez Ochoa si Ihsan Rustem, creeaza un univers intens si profund. Regia artistica este semnata de Louis Robitaille, iar dramaturgia intensa si indrazneata este realizata de Éric Jean.

„Trei coregrafi de talie internationala, 14 dansatori de exceptie, o productie scenica uluitoare realizata de Éric Jean, cu lumini somptuoase, imagini video emotionante si mii de efecte spectaculoase […] O punere in scena ingenioasa si sofisticata face din aceasta piesa complexa si variata un festin vizual si o bucurie a sunetului”, scrie Huffington Post despre „Dance Me”.

„Suntem impresionati de fluiditatea dansatorilor in scenele de grup. […] Dansatorii arata flexibilitate, rapiditate, precizie si senzualitate […]” (Radio Canada).

“Dance Me – cu muzica de Leonard Cohen este inteligent, oblic si exploratoriu. Vine peste tine ca o rafala de cantec si gand. Apartine panteonului canadian de comori ale dansului”. (Paula Citron, critic de arta si jurnalist, a scris peste 25 de ani pe teme de dans la The Globe, The Mail, Opera Canada magazine etc.).

„Compania JTI aniverseaza in acest an 30 de ani, o istorie care este parte din ceea ce s-a intamplat bun in Romania dupa 1990. Suntem mandri ca am reusit sa organizam neintrerupt, din anul 2000, un eveniment de talia Intalnirilor JTI.  Nu a fost usor, de-a lungul timpului, ca impreuna cu echipa noastra de colaboratori, Valerian Mares si Silvia Ghiata, sa mentinem standarde foarte inalte si sa aducem in Romania trupe celebre sau spectacole prezentate in premiera in tara noastra. Dar bucuria cu care publicul asteapta un nou spectacol, aplauzele in picioare timp de minute intregi, salile neincapatoare pentru publicul din ce in ce mai numeros de la an la an, arata ca facem ceea ce trebuie si ca e bine sa continuam”, a declarat Gilda Lazar, Director Corporate Affairs si Comunicare JTI Romania, Moldova si Bulgaria.

Biletele se gasesc la Casa de bilete a Teatrului National Bucuresti si online in retelele Eventim.ro si Bilet.ro.

Inaugurate in anul 2000 de celebra companie de balet Bejart Ballet Lausanne, Intalnirile JTI  au fost dedicate indeosebi dansului, gazduind coregrafi si trupe celebre, printre care Nacho Duato si Compania Nacional De Danza, Joaquin Cortes, Alvin Ailey American Dance Theater, Tango Pasion, Les Ballets de Monte-Carlo, Sylvie Guillem si Russell Maliphant, Gigi Caciuleanu si Baletul National din Chile, Alonzo King Lines Ballet, Vortice Dance Company, Maria Pagés si Sidi Larbi Cherkaoui, Akram Khan Company, Quartet Gala-Mats Ek, Ana Laguna, Susanne Linke si Dominique Mercy, in 2017 Noism, cea mai importanta companie de dans contemporan din Japonia, in 2018 compania de dans Martha Graham, iar in 2019 compania IT Dansa, din cadrul Institutului de Teatru din Barcelona. Intalnirile JTI din 2020 si 2021 au fost amanate din cauza pandemiei desfasurandu-se cu un decalaj de un an. Editia din 2020, care a avut loc in 2021 i-a avut ca invitati pe Wynton Marsalis, cel mai mare trompetist contemporan si Jazz at Lincoln Center Orchestra. In 2022, compania de dans Jean-Claude Gallotta a prezentat My Ladies Rock la Bucuresti si Sibiu, in cadrul Festivalului International de Teatru de la Sibiu, iar Aterballetto, cea mai mare companie italiana de dans a prezentat Don Juan.

Intalnirile JTI cu Ballets Jazz de Montréal sunt organizate ca de obicei de Fundatia Art Production, beneficiind de consilierea artistica a Silviei Ghiata.

Citește în continuare