Skip to content

Bansky s-a reintors in atentia publica cu o miniatura in forma de grajd la Muzeul din Peterborough (UK). Noua instalatie a atras multi vizitatori ajutand la supravietuirea muzeului

Un grajd medieval in miniatura este atractia principala a Muzeului din Peterborough, Marea Britanie. Miniatura face parte dintr-o serie care se afla la Merrivale Model Village in Great Yarmouth, Norfolk, iar acum se afla in Muzeul din Peterborough pentru o expozitie de arta urbana, dupa cum mentioneaza BBC.

In august, la Merrivale a aparut un graffiti cu un sobolan – un laitmotiv frecvent folosit de Banksy pentru a descrie omenirea – plasat sugestiv deasupra unei roti si expresia „Go Big or Go Home”. Numele artistului este imprimat in vopsea rosie pe una dintre casele miniaturale. Desi constructiile au fost practic vandalizate de catre artist, reprezentantii Merrivale s-au bucurat de acest lucru si de interesul starnit in randul vizitatorilor al carui numar a crescut sesizabil in ultimele zile, lucru care s-a intamplat si acum la Muzeul din Peterborough, fiind considerata cea mai buna perioada a muzeului de la inceputul pandemiei.

Expozitia de arta urbana unde este expusa miniatura a fost deschisa pe 11 decembrie si include lucrari originale ale unor mari artisti ca Damien Hirst, My Dog Sighs, Blek le Rat, dar si alte opere de Banksy.

Acum, miniatura apartine lui Banksy, care s-a semnat pe grajd si a mai scris si „Go big or go home” si urmeaza sa fie scoasa la licitatie.

Miniatura adaptata cu mesajul artistului face parte din ceea Bansky numeste „Great British Spraycation”, mai exact o serie de 10 lucrari pe care le-a lasat in localitatile Norfolk si Suffolk in vara.

Directorul galeriei a povestit pentru BBC ca a existat un grup de persoane care a creat o diversiune – intai au refuzat sa treaca prin fata camerelor de vedere, conform procedurii, pentru a fi identificati, apoi au cerut sa vada o camera tehnica, iar in cele de urma, au ridicat o drona, lucru interzis de galerie – cel mai probabil, in acel grup era si Banksy, a carui identitate este inca necunoscuta.

Lucrarile din seria „Great British Spraycation” au aparut in mai multe orase de pe coasta engleza: Lowestoft, Gorleston, Oulton Broad, Cromer si Great Yarmouth.

Paul Gogh, directorul Universitatii de Arte din Bournemouth a declarat pentru BBC ca „Banksy s-a bucurat cu siguranta o vacanta pe coasta estica a Angliei, aceste noi lucrari sunt foarte sofisticate si il arata pe artist in punctul culminant al stilului sau.”

In Gorleston-on-Sea a fost realizat un graffiti pe peretele din spatele unei banci de pe marginea drumului. Reprezinta un joc mecanic dintr-un parc de distractii al carui brat realizat sub forma unei macarale creaza iluzia optica a prinderii celor asezati pe banca. Este o metafora si o satira la adresa capitalismului si a modului in care oamenii sunt vazuti sub forma unor trofee.

In Great Yarmouth, in apropierea orasului Norwich, a aparut un graffiti cu un cuplu varstnic care danseaza pe muzica unui interpret la acordeon, fiind plasati in mod sugestiv deasupra unui refugiu dintr-o statie de autobuz care functioneaza ca o scena pentru personaje. Intreaga ilustratie pare desprinsa dintr-un film al anilor ’40.

Tot in Great Yarmouth a aparut si a treia lucrare atribuita lui Banksy si descoperita la inceputul lunii august. Pe London Road North a fost realizata o lucrare murala cu un copil care foloseste o lopata pentru a ridica o gramada de nisip care se afla in realitate in fata peretelui.

Citește în continuare