Skip to content

Un film despre Barbe-Nicole Ponsardin Clicquot se va lansa in aceasta vara. Barbe e cea care a revolutionat industria sampaniei la 1800 cu bautura care ii poarta numele

In iunie se lanseaza in Europa un film care spune povestea lui Barbe-Nicole Ponsardin Clicquot  cea care a creat legendara sampanie Veuve Clicquot.

Noul film „Vaduva Clicquot” prezinta, intr-o versiune romantata si cu actori care arata mult mai bine decat personajele din epoca, cum o vaduva de 27 de ani la 1800 cand femeilor nu li se acordau nici multe drepturi, dar nici recunoastere, a preluat controlul afacerii, devenind astfel un pionier printre antreprenorii (in majoritate barbati) din vremea sa si schimband pentru totdeauna industria sampaniei.

Widow Clicquot ii are pe Haley Bennett si Tom Sturridge in rolurile principale si e regizat de Thomas Napper, filmul avand cronici foarte bune la festivalurile de film din toata lumea.

„Widow Clicquot este oportun, pentru ca, in esenta, filmul este o imaginatie a sosirii lui Barbe-Nicole in puterea ei ca forta de luat in seama”, spune regizorul Thomas Napper. „Nu este un gen de film pe care l-am mai vazut pana acum si cred ca pentru publicul de acum este surprinzator sa realizeze ca ceva ce credeau ca stiu, Veuve Clicquot, a fost cu adevarat creat de o femeie, o vaduva – si la acea vreme era absolut revolutionar ca o femeie sa detina si sa conduca o companie.”

Vaduva Clicquot, in care joaca Haley Bennett in rolul lui Barbe-Nicole si Tom Sturridge in rolul sotului ei, François, va ajunge in cinematografe mai intai in Frata pe 19 iulie, urmand ca pana in toamna sa fe  in restul Europei.

Barbe Nicole Clicquot Ponsardin s-a nascut in 1777 si era  fiica unui producator de textile din Reims, Champagne. Ramasa vaduva la doar 27 de ani, a preluat controlul asupra propriului destin si a devenit unul dintre primii antreprenori moderni. Intr-o epoca in care femeile erau excluse din lumea afacerilor, ea a indraznit sa preia conducerea companiei fondate de socrul ei in 1772, rol pe care si l-a asumat cu pasiune si determinare.

Creativitatea si pofta ei de inovatie au dus la multe premiere in Champagne: prima sampanie de colectie cunoscuta; prima sampanie rosé. Trei inventii care au revolutionat fabricarea sampaniei si au fost adoptate pe scara larga de producatori, devenind baza productiei moderne de sampanie.

In 1798, la varsta de 21 de ani, Barbe-Nicole s-a casatorit cu Francois Clicquot, singurul fiu al lui Philippe Clicquot – casatoria a fost asemanatoare unei casatorii aranjate, o afacere pusa la cale de doi lideri industriali din micul oras Reims.

Francois si-a anuntat tatal despre intentia de a extinde afacerea cu vinuri a familiei, dar a fost dezaprobat.

In timp ce Franta se afunda in razboaiele napoleoniene, Philippe nu vedea in vin un proiect profitabil. Francois a respins ingrijorarile tatalui sau si a inceput sa invete comertul cu vinuri, impreuna cu tanara sa sotie.In timp ce Francois nu avea prea multe cunostinte despre vinificatie, meseria se afla in familia lui Barbe-Nicole: una dintre bunicile ei facuse parte dintr-o operatiune de fabricare a vinului cu generatii inainte. Cu toate acestea, cei doi si-au propus sa invete impreuna aceasta industrie de la zero.

Cu toate acestea, pe masura ce cei doi au inceput sa traiasca impreuna, un parteneriat real a parut sa se dezvolte intre ei. Francois era un tanar plin de viata, cu aspiratii mari: in loc sa preia industria textila a tatalui sau, asa cum isi dorea acesta, Francois era interesat sa dezvolte mica afacere de vinuri a familiei sale. Pana in acel moment, implicarea familiei Clicquot in industria vinului constituia o parte minora a afacerii de familie. Deseori, Philippe vindea vin doar ca o consecinta a marii sale afaceri cu textile, adaugand sticle de vin alb linistit sau spumant la comenzi doar pentru a le completa (odata ce o barca fusese comandata si platita, Philippe voia sa se asigure ca isi primeste banii). Desi fusese inventat vinul spumant, regiunea Champagne era mai renumita pentru vinurile sale albe linistite, pe care Philippe le cumpara de la producatorii de vin si le exporta in functie de necesitati. Philippe Clicquot nu avea nicio intentie de a-si extinde afacerea cu vinuri la productie, dar Francois avea un alt plan.

Madame Clicquot si-a transformat numele intr-un brand de excelenta si l-a facut sa straluceasca in intreaga lume. Contributiile sale formidabile i-au adus porecla de „la grande dame of Champagne”.

Sotul ei a murit sase ani mai tarziu, lasand-o vaduva la 27 de ani si cu o fiica de sase ani, Clémentine. Doamna era bogata datorita familiei sale foarte bine conectate. Napoleon si Josephine se cazasera amandoi in casa familiei sale (L’Hotel Ponsardin era numele gospodariei lor, dar nu era chiar un Hotel, ci o resedinta privata).T

Sub controlul doamnei Clicquot, casa s-a concentrat in intregime pe sampanie si a prosperat folosind fonduri furnizate de socrul ei. Sub conducerea ei si sub indemanarea ei in materie de vin, compania a dezvoltat sampania timpurie folosind o tehnica noua numita „riddling”. Inainte de aceasta inventie, a doua fermentare a vinului pentru a crea sampanie avea ca rezultat un vin foarte dulce, cu bule mari si sedimente de la ramasitele drojdiei folosite la fermentare in sticla (care creeaza bulele din vin), rezultand un vin tulbure.

Citește în continuare