Skip to content

(video) Beethoven pe asfalt: langa Dubai a fost inaugurata o autostrada muzicala care reda „Oda bucuriei” la viteze de peste 100 km la ora.  In Romania, un proiect similar a fost anuntat si abandonat inainte de implementare.

Cunoscut pentru plajele de pe coasta Golfului Oman, emiratul Fujairah se afla acum pe harta internationala dintr-un motiv neasteptat: un tronson de sosea care canta Beethoven. 

Pe o portiune de aproximativ 750 de metri de pe autostrada Sheikh Khalifa bin Zayed, soferii care ruleaza cu o viteza constanta de aproximativ 100 de kilometri pe ora aud notele celebrei Ode a Bucuriei din Simfonia a IX-a a lui Ludwig van Beethoven. 

Ideea face parte dintr-un proiect artistic prin care se doreste integrarea muzicii in viata cotidiana.

Tehnologia din spatele experientei muzicale inedite este simpla, dar de mare efect. Pe asfalt au fost frezate santuri si nervuri la distante calculate cu precizie — initial, benzile de avertizare au fost concepute pentru a preveni accidentele prin trezirea soferilor obositi —, iar trecerea rotilor masinilor peste aceste denivelari produce vibratii care, combinate cu viteza vehiculului, genereaza sunete coerente. Astfel, portiunea de drum devine un instrument gigantic, sunetul se propaga in interiorul masinii si reproduce fragmente din finalul Simfoniei a IX-a.

Potrivit lui Ali Obaid Al Hefaiti, directorul Academiei de Arte Frumoase din Fujairah, aceasta este prima sosea muzicala permanenta din lumea araba, desi concepte similare au fost deja implementate in tari precum SUA, Japonia, Ungaria, Olanda, Danemarca, Iran sau in Ungaria, intre autostrada M7 si Kaposvar. 

Al Hefaiti, care a coordonat realizarea proiectului in colaborare cu autoritatile locale, subliniaza importanta pe care o are muzica in viata de zi cu zi. „Cred ca acest proiect este despre raspandirea culturii artistice. Este o incercare de a imbina muzica cu viata noastra normala”, a declarat acesta. 

Alegerea piesei lui Beethoven nu este deloc intamplatoare: “Oda bucuriei” este un imn al bucuriei universale si al unitatii, recunoscut in intreaga lume si devenit, in varianta moderna, chiar imnul oficial al Uniunii Europene.

Dincolo de caracterul artistic si tehnologic, strada muzicala are deja un efect turistic asupra orasului Fujairah, considerat pana de curand unul dintre cele mai putin cunoscute emirate ale tarii.

Localizat la est de Dubai, la aproximativ 120 de kilometri distanta, orasul beneficiaza acum de un nou punct de atractie pentru turisti.  

In ceea ce priveste alegerea lui Beethoven in locul unui compozitor local, Al Hefaiti a declarat ca incurajeaza dialogul intercultural. Este un exemplu despre cum arta poate transforma infrastructura urbana si poate influenta pozitiv starea de spirit a comunitatii.

Un proiect similar ar fi urmat sa fie implementat si in Romania, fiind anuntat de Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere la inceputul anului 2020. Cel mai probabil a fost uitat in haosul creat in urma pandemiei insa se stie ca era vizata autostrada A1 Bucuresti-Pitesti iar melodiile alese erau “Drumurile noastre” si “Ciocarlia”.

Citește în continuare