Skip to content

La sfarsitul lui ianuarie, puteti vedea in Belgia „Creatura”, un spectacol in coregrafia lui Akram Khan cu Opera Ballet Vlaanderen . Biletele incep de la 23 euro

Dupa un „Giselle” exceptional, Akram Khan, unul dintre cei mai talentati si mai inovatori coregrafi ai momentului, monteaza in Belgia un nou spectacol, „Creatura” – inspirat din povestea lui Frankenstein scrisa de Mary Shelley, in care urmareste personajul principal in transformarile sale influentate de abandon, furie si pierdere.

Coregrafia impresionanta a lui Akram Khan completeaza partitura lui Vincenzo Lamagna si scenografia semnata de  Tim Yip. Conform informatiilor oficiale, rezultatul este un studiu monumental al abandonului si izolarii, al externalizarii si al dorintei de conectare.

Creatura este un spectacol pe care Akram Khan l-a montat initial cu English Ballet si care a avut premiera in 2021 la Londra. Spectacolul a fost transformat intr-un film, in regia lui Asif Kapadia, care a avut premiera in cadrul Festivalului de Film BFI de la Londra din acest an, iar filmul va fi lansat in cinematografe, in Marea Britanie si Irlanda, incepand de vineri, 24 februarie 2023.

Akram Khan a mai lucrat cu Opera Ballet Vlaanderen pentru spectacolul „Giselle”, in 2018.

Ballet Flanders a fost fondat in 1969 de coregrafa belgiana Jeanne Brabants. De la inceput, scopul ei a fost sa aduca un repertoriu bogat si divers in Flandra si sa creeze lucrari noi. Dupa Brabants, cinci directori artistici au preluat fraiele: Valery Panov, Robert Denvers, Kathryn Bennetts, Assis Carreiro si din 2015, Sidi Larbi Cherkaoui. Fiecare dintre ele au oferit o interpretare artistica individuala specifica a ceea ce poate fi baletul, dar au incercat sa prezinte si un program cat mai divers divers.

Ghidata de Cherkaoui, compania de balet are un repertoriu care depaseste granitele – unde se pun in scena atat capodopere consacrate, dar si coregrafii din istoria dansului modern de Maurice Béjart sau Martha Graham, opera clasica contemporana semnata de Alexander Ekman si Édouard Lock sau piese neoclasice ale unor nume mari precum William Forsythe sau Benjamin Millepied. 

Cherkaoui a continuat traditia baletelor spectaculoase precum „Faust” (Jean-Christophe Maillot) si „Giselle” (Akram Khan), invitiand si coregrafi consacrati in dansul contemporan, ca Crystal Pite, Andonis Foniadakis, Ohad Naharin sau Hofesh Shechter.

De origine din Bangladesh, Khan s-a mutat cu parintii in Londra, iar tatal lui are un restaurant cu mancare indiana intr-o zona nu foarte centrala din Londra. Parintii nu au fost de acord ca Akram sa devina dansator si au incercat multa vreme sa-l convinga  sa urmeze fie medicina, fie dreptul, cum faceau verisorii lui care venisera si ei din Bangladesh.

In lucrarile sale solo – Desh e una dintre el, Khan povesteste despre relatia cu tatal au si cat de greu i-a fost acestuia sa accepte o cariera neconventionala pentru fiul sau.

Intre timp, gratie viziunii sale coregrafice si a multiculturalismului sau, Khan a scris istorie in coregrafia mondiala. A fost cel care a facut coregrafia ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Londra in 2012, a creat spectacole emotionante cu compania sa in care aduna unii dintre cei mai buni tineri dansatori din lume, a avut un show exceptional cu Sylvie Guillem  – Sacred Monsters, a convins-o pe Juliette Binoche sa danseze intr-un show in care ii spunea povestea si a dezvoltat o colaborare cu English Ballet unde a refacut piese clasice, aducandu-le intr-o zona vizuala mai moderna, cu povestea spusa in ritmuri actuale. De altfel, si spectacolul „Creatura” a fost initial montat cu English Ballet.

Publicul din Romania a putut vedea o parte dintre creatiile coregrafului datorita Intalnirilor JTI si Festivalului de Teatru de la Sibiu.

„Creatura” de Akram Khan cu Opera Ballet Vlaanderen  se poate vedea la Opera Gent si Stadsschouwburg Antwerpen in Belgia, intre 21 ianuarie si 17 februarie. Biletele pot fi cumparate de aici.

Citește în continuare