Skip to content

Benedict Cumberbatch joaca rolul pictorului care a popularizat imaginile cu pisici in perioada Victoriana. Din distributia noului film fac parte Claire Foy, Olivia Colman, Taika Waititi si Nick Cave.

Benedict Cumberbatch este protagonistul filmului biografic „The Electrical Life of Louis Wain”, in regia lui Will Sharpe care ii mai are in distributie pe Claire Foy, Olivia Colman si Taika Waititi.

Filmul a avut premiera pe 2 septembrie la Festivalul de Film de la Telluride, va fi lansat in cateva cinematografe pe 22 octombrie si va fi disponibil in toata lumea pe Amazon Video pe 5 noiembrie 2021.

Benedict Cumberbatch se transforma in Louis Wain, pictorul din perioada Victoriana care avea o obsesie pentru pisici. Desi a fost considerat excentric si declarat nebun, artistul este considerat responsabil pentru popularizarea felinelor in arta.

In scenariul scris de Will Sharpe si Simon Stephenson, Louis Wain traieste in anii 1880 o viata plina de creativitate care oscileaza intre o atmosfera incantatoare si haos. Pentru a-si sustine mama vaduva si cele cinci surori mai mici, artistul care s-a format in cadrul Academiei Britanice de Arta incepe sa vanda tablouri cu animale la targuri. Reuseste sa impresioneze prin tehnica rapida de redare a portretelor insa nu reuseste sa se integreze in societate pentru ca are o viziune diferita asupra lumii. Acest lucru se schimba in momentul in care angajeaza o guvernanta simpatica – Emily Richardson, jucata de Claire Foy – pentru surorile sale mai mici. Emily ii schimba viata intr-un mod in care Wain nu si-a imaginat, cei doi se indragostesc iar iubirea lor reuseste sa depaseasca faptul ca ei fac parte din clase sociale complet diferite. In plus, Louis Caroline, rol interpretat de Andrea Riseborough, este sora severa a pictorului care se impotriveste acestei relatii.

Filmul este realizat intr-o tehnica vizuala dinamica si se foloseste de puterea culorilor pentru a crea un portret corect, din punct de vedere biografic al pictorului: o minte complicata, statutul financiar fluctuant, dragostea impulsiva si modul in care durerea si pierderea celor dragi ajung sa il consume si sa il faca sa isi piarda mintile. 

Pe langa calatoria psihologica in mintea pictorului controversat si renegat de contemporanii sai, filmul spune si povestea modului in care intreaga lume a ajuns sa fie fascinata de tablourile si imaginile cu pisici. Din distributie mai fac parte Olivia Colman care este vocea naratorului, Taika Waititi in rolul jurnalistului Max Kase, Nick Cave in rolul scriitorului H.G. Wells, Toby Jones in rolul Sir William Ingram si Jamie Demetriou in rolul pictorului Richard Caton Woodville Jr.

La inceputul secolului al XX-lea, ilustratiile lui Wain au fost atat de populare incat majoritatea locuintelor aveau cel putin un desen publicat in faimoasele sale albume anuale.

Louis Wain a fost unul dintre cei mai populari artisti ilustratori din istoria britanica. S-a nascut in 1860, in mijlocul epocii Victoriene, insa lucrarile sale cu reprezentari obsesive ale pisicilor de toate felurile au devenit definitorii pentru epoca eduardiana (1901-1914). 

Anterior ilustratiilor lui Wain, reprezentarile animalelor de casa, in special ale felinelor erau absente si chiar nedorite in lumea artei. Datorita creatiilor sale, imaginile cu pisici au inceput sa devina din ce in ce mai umane si ajutau privitorii sa le admire si chiar sa le iubeasca. Pisicile lui Wain erau umanizate, aveau expresii amuzante, jucau golf, sorbeau din cesti de ceai, mergeau la opera, se certau intre ele si dansau precum oamenii. Desi imaginile de genul acesta nu au fost considerate satira sociala, aveau un umor specific prin care subliniau tendintele vremii. 

Wain realiza peste 600 de ilustratii cu pisici in fiecare an, in timp ce in decursul carierei sale a publicat peste 200 de carti de ilustratie si 60 de albume anuale tematice de Craciun. „El a inventat un stil, o societate si o intreaga lume a pisicilor” remarca H. G. Wells in jurul anilor 1930 in presa britanica, editorul fiind prezent si in filmul lui Will Sharpe ca personalitate influenta in cariera artistului. 

Povestea desenelor are un substrat tragic si spre finalul vietii, acestea oscilau intre ilustratii simpatice, dragalase si reprezentari cu o atmosfera aproape infioratoare in care pisicile pareau personaje negative intr-un film de groaza.

Wain a inceput sa ilustreze pisici in 1884, cand avea 24 de ani, din dorinta de a o amuza pe sotia sa, Emily Richardson, care la putin timp dupa casatorie s-a inbolnavit. Doi ani mai tarziu, artistul primea comenzi pentru a crea desene cu pisici in cartile pentru copii ale vremurilor si in anualele de ilustratie care erau la mare cautare in sociatatea britanica. 

Prima sa lucrare celebra, „O petrecere de Craciun a pisicilor”, a pavat drumul artistului catre o cariera de succes ca ilustrator. Desi popularitatea sa era in crestere, nu s-a putut bucura indeajuns deoarece la cateva luni dupa lansarea primelor desene, sotia sa a murit, la aproape 5 ani de la casatorie.

Moartea sotiei sale a avut un mare impact asupra artistului, iar odata cu disparitia ei a inceput sa fie din ce in ce mai introvertit. 

In a doua parte a vietii, Wain s-a luptat constant cu depresia si anxietatea, iar dincolo de realizarile profesionale, viata sa personala nu a mai fost la fel. Cu trecerea timpului, sanatatea sa mintala s-a degradat si, desi nu a fost diagnosticat in mod oficial cu schizofrenie, apropiatii lui erau convinsi ca sufera de aceasta boala, iar unii au sustinut ca ultimele sale lucrari demonstreaza starea psihica precara. 

Artistul si-a petrecut ultimii 15 ani din viata internat in azile pentru oameni instabili psihici. Cand situatia lui a fost facuta publica in 1925, presa britanica a scris indelung despre viata lui, iar oamenii au fost impresionati de greutatile prin care a trecut. In plus, s-a creat un fond de donatii si s-au strans peste 2,300 de lire pentru a-l ajuta si sustine. Ramsay MacDonald, premierul britanic, s-a implicat in cazul lui Wain, iar cu banii stransi a fost trimis la Spitalul Regal Bethlem, una dintre cele mai bune institutii medicale ale acelor ani. 

Citește în continuare