Skip to content

Incep sa apara benzi desenate manga despre viata in era Covid-19

Cea mai mare editura din Japonia, Kodansha Ltd., a anuntat lansarea unui proiect realizat impreuna cu peste 50 de artisti de benzi desenate manga care descriu viata din timpul pandemiei.

Proiectul „Manga Day to Day” va contine benzi animate manga, scurte, care vor putea fi citite gratis, incepand cu 15 iunie, pe site-ul Comic Days si pe contul Twitter creat special, ambele in ​​limba japoneza.

Artistii manga vor realiza cate o ilustratie in fiecare zi descriind cum decurge viata incepand de la 1 aprilie 2020.

Editura Kodansha are un proiect asemanator in desfasurare, in cadrul caruia peste 50 de autori scriu romane pentru cititorii care respecta distantarea sociala in timpul crizei de coronavirus. De asemenea, pe site-ul Comic Days pot fi accesate gratuit cate 100 de episoade din cele patru opere populare: „Cooking Papa”, „Space Brothers”, „Higankijima” si „GIANT KILLING”.

Tetsuya Chiba, cunoscut pentru ilustratiile sale din populara serie manga „Ashita no Joe” a realizat primul desen plin de umor, intitulat „Aku-dama”, care prezinta un artist manga straduindu-se sa descrie noul virus ca un personaj fictiv. Versiunea scurta a benzii poate fi deja accesata pe contul de Twitter al proiectului.

Editura Kodansha are in plan sa publice o carte cu toate benzile desenate din cadrul proiectului „Manga Day to Day” la inceputul anului viitor.

Un reprezentant al companiei a mentionat ca vietile oamenilor s-au schimbat brusc, iar benzile nu vor spune numai cititorului din prezent despre schimbarile zilnice, ci vor informa si generatiile viitoare de peste 100 sau 200 de ani.

Tetsuya Chiba s-a nascut pe 11 ianuarie 1939 la Tokyo si este un artist japonez cunoscut pentru povestile de benzi desenate manga cu teme sportive, in special „Ashita no Joe” si „Notari Matsutarō”.

Cea mai cunoscuta serie a ilustratorului, intitulata „Ashita no Joe”, este scrisa de Asao Takamori si are boxul ca subiect principal. A aparut pentru prima data pe 1 ianuarie 1968 in revista saptamanala a editurii Kodansha, Weekly Shonen Magazine, si a continuat pana pe 13 mai 1973. Colectia a fost adaptata in diverse anime-uri, jocuri video si filme live-action. 

„Notari Matsutarō” este o alta serie de benzi desenate manga, de data aceasta despre luptele sumo.

De-a lungul carierei, Chiba a castigat Kodansha Children’s Comic Award (1962) si premiul Kodansha Culture (1976). A primit trofeul oferit de Japan Cartoonists Association in 1976 si, doi ani mai tarziu, a obtinut premiul Shogakukan Manga.

Datorita popularitatii, multe dintre lucrarile sale sunt inca tiparite.

Citește în continuare