Skip to content

Berlin, capitala cosmopolita a Europei

Chiar si cine nu a ajuns inca la Berlin stie ca este cel mai cool oras al Europei. Functioneaza ca un magnet pentru publicul dornic de activitati simpatice la tot pasul, si este perfect pentru un weekend prelungit. Aici reusesc toate natiile pamantului sa traiasca in buna intelegere, in ciuda diferentelor culturale. Este locul care are o atitudine creativa, relaxata, si da constant nume sonore in muzica si arta.

Daca esti pentru prima data in Berlin, trebuie sa bifezi neaparat atractiile celebre inainte de a te pierde in cotloanele orasului, ca un adevarat localnic. Cum Berlinul are un walking tour foarte popular, o sa descoperi astfel in plimbare cele mai importante cladiri si locuri musai de vazut din centrul orasului. Este gratuit, si este oferit de oameni care iubesc orasul asta, stiind tot ce trebuie pentru a te face sa te indragostesti si tu. Pentru ca zidul ce despartea cele doua Berlinuri este aproape sinonim cu orasul, du-te sa vezi Memorialul Zidului. Si aici intrarea este libera si istoria asta vazuta cu proprii tai ochi are o insemnatate speciala, iar gadgeturile interactive te ajuta sa intelegi si mai bine cum au stat lucrurile. Apoi, East Side Gallery este unul dintre locurile pe care trebuie sa le vezi daca te vrei sa afli si mai multe despre zid, daca te intereseaza arta contemporana si ce au de spus berlinezii in acest sens.

Vizitatorul curios, obisnuit cu aventurile urbane, va continua probabil cu Tacheles. Este cladirea nelocuita din Oranienburger Strasse, in popularul cartier Mitte, pe care au pus stapanire artistii si alti vizitatori-locuitori neconformisti. Rezultatul este un spatiu imens acoperit cu graffiti colorat psihedelic. Cladirea este un fel de casa a surprizelor, la fiecare cotitura gasesti sculpturi avangardiste si instalatii; seara abunda in happening-uri alternative, caci niciunde arta moderna nu se simte mai bine decat la Berlin. Pentru a adauga inca un pic de sare si piper situatiei, e bine de stiut ca ocupantii aceastui fascinant loc sunt in orice moment pe punctul de a fi evacuati.

Cand spui Berlin, spui si bere. Si nu vorbim doar despre barurile foarte creative care te ispitesc la tot pasul, ci si despre berariile cu pedigree, care contribuie la faima orasului. E momentul sa incerci un altfel de tur, tot gratuit, in timpul caruia ajungi la cele mai bine tinute secrete in materie de bere. Iar daca ghidul tau este o tanara japoneza care pune multa pasiune in berea locala, nu te mira: asa este Berlinul. Acest tur incepe in fiecare dimineata la ora 10:30 la statia de metrou Friedrichstrasse, si tine pana la ora 5 dupa-masa.

Bicicletele sunt la putere in Berlin, asa ca daca vrei sa vezi orasul in viteza de croaziera, inchiriaza-ti una si grabeste-te in cartierele cu multa personalitate. Charlottenburg impresioneaza cu multele cladiri vechi si aerul burghez, iar Prenzlauer Berg este intesat de hipsteri cu interese dintre cele mai felurite, care umplu cafenelele hip din zona. Si pentru ca Berlinul este cunoscut si pentru viata de noapte, o sa dam un singur nume, Klunkerkranich: are o gradina urbana, o mica plaja, muzica buna si este situat pe un acoperis. De-aici incepe tot.

Si inca ceva: daca vrei o experienta cu adevarat berlineza si muzica este una dintre slabiciunile tale, cumpara un bilet din timp la Filarmonica din Berlin. Acustica este de nota 10 si concertele care se canta aici sunt printre cele mai uluitoare din intreaga lume.

Citește în continuare