Skip to content

Biblioteca Vaticanului a deschis prima sa galerie permanenta de arta contemporana, langa Capela Sixtina. Prima instalatie apartine artistului italian Pietro Ruffo

O expozitie de arta contemporana a fost deschisa intr-o noua galerie dedicata din Biblioteca Apostolica a Vaticanului, care este in mod normal accesibila doar savantilor. Finantata de mostenitorii filantropului american Kirk Kerkorian si organizat de Fundatia Sanctuary of Culture din Atlanta, primul spatiu public expozitional al bibliotecii este menit sa „sustina cultura intalnirii”, potrivit bibliotecarului cardinalul José Tolentino de Mendonça.

Noua instalatie, intitulata „Tutti. Umanità in cammino” sau „Toata lumea: Pe urmele umanitatii”, prezinta lucrarea artistului italian Pietro Ruffo inspirata de cea mai recenta scrisoare papala (enciclica papala), un document deschis adresata clericilor si laicilor catolici care exprima punctele de vedere ale papei asupra unui anumit aspect al bisericii. Documentul, intitulat Fratelli Tutti si publicat in octombrie anul trecut, include gandurile papei despre fraternitate si „prietenie sociala”, bazate pe scrierile Sfantului Francisc de Assisi.

Ruffo a fost insarcinat sa creeze o noua lucrare pentru galerie, care sa se implice teme ca migratia si calatoria, „subliniind dificultatile si frumusetea intalnirii dintre oameni de origini diferite”, potrivit unei declaratii a Vaticanului, citat de platforma Art News.

Instalatia „The Clearest Way” incepe din Sala Barberini a Bibliotecii Vaticane, cu amprentele botanice laminate ale lui Ruffo, captusind bibliotecile din lemn din secolul al XVII-lea, transformand camera „intr-o padure tropicala luxurianta”, potrivit Agentiei Catolice de Stiri.

De Mendonça a spus ca Vaticanul incearca sa-si consolideze programarea artistica si culturala prin astfel de oportunitati de „intalnire a istoriei cu prezentul”. Alaturi de opera lui Ruffo, spatiul expozitional include manuscrise si desene geografice din Biblioteca Vaticanului, precum si o harta a raului Nil din secolul al XVII-lea, realizata de exploratorul otoman Evliya Çelebi si harti ale lumii chineze datand din secolul al XVI-lea. .

„Intalnirea cu imensul patrimoniu al Bibliotecii Apostolice Vaticane a fost pentru mine o calatorie in cunoastere, geografie si istoria umanitatii”, a spus Ruffo pentru CNA, adaugand ca „dialogul dintre cercetarile mele si hartile terestre si ceresti ale diferitelor epoci, dar si culturile contureaza o umanitate care este din ce in ce mai interconectata si responsabila pentru relatia fragila cu ecosistemul sau.”

Citește în continuare