Skip to content

Au fost puse in vanzare biletele pentru marea expozitie Constantin Brancusi de la Muzeul National de Arta Timisoara. Include peste 100 de opere ale artistului prin imprumuturi de la Centre Pompidou, Tate si Fundatia Guggenheim.

Au fost puse in vanzare biletele pentru marea expozitie Constantin Brancusi de la Muzeul National de Arta Timisoara. Pentru vizitatorii romani si straini la Timisoara – Capitala Europeana a Culturii in 2023, este unul dintre cele mai importante evenimente ale anului si poate chiar ale deceniului in spatiul romanesc. 

Expozitia reprezinta o sansa unica de a descoperi si admira lucrarile artistului care a reusit sa exercite mostenirea culturala a tarii sale de origine in cel mai subtil mod, definind prin geniul sau creativ conceptul de modernitate si arta moderna la nivel global.

Este un eveniment unic pentru care merita sa va rezervati bilete de avion sau sa faceti o calatorie speciala si sa vizitati Timisoara pentru un weekend. Alaturi de aceasta experienta veti descoperi si alte zeci de programe culturale pe care le-am prezentat in ultimele 9 luni pe Urban.ro in categoria „Vodafone prezinta Timisoara – Capitala Europeana a Culturii”. Vodafone este unul dintre sponsorii strategici ai expozitiei Constantin Brancusi.

Gazduita la Muzeul National de Arta Timisoara in perioada 30 septembrie 2023–28 ianuarie 2024, expozitia  se numeste „Brancusi: surse romanesti si perspective universale” si aduce impreuna cea mai ampla prezentare a operelor brancusiene din ultimii 50 de ani.

Curatoriata de Doina Lemny, expozitia de la Timisoara ofera vizitatorilor diverse etape ale parcursului artistic brancusian. In dialog cu cele 22 de sculpturi expuse se afla si o inedita selectie de fotografii, alaturi de fragmente filmate de Brancusi insusi. In total, vor putea fi admirate peste 100 de opere ale lui Constantin Brancusi.

Expozitia beneficiaza de imprumuturi exceptionale de la Centre Pompidou, Tate, Fundatia Guggenheim, Muzeul National de Arta al Romaniei si Muzeul de Arta Craiova, Colegiul National Carol I Craiova, precum si din colectii particulare, printre care David Grob Collection si Elizabeth Royer Collection.

Pentru a beneficia de o experienta placuta de vizitare si pentru siguranta lucrarilor expuse, biletele pot fi rezervate pentru intervale orare predefinite, in limita disponibilitatii.

Din moment ce interesul pentru expozitia Victor Brauner deschisa la inceputul acestui an a fost urias si a generat cozi lungi la intrarea in muzeu, se asteapta ca biletele pentru prezentarea Brancusi sa fie vandute pana la epuizare, in special in zilele de weekend. In acest sens, MNArT a prelungit programul de vizitare al expozitiei pana la ora 20:00, in timp ce expozitiile permanente se inchid la ora 18:00.

De aceea va recomandam sa va rezervati bilete online, timp. Pe langa acestea, va fi disponibil, in fiecare dimineata, si un numar de bilete pentru ziua respectiva, care pot fi achizitionate direct de la casieria Muzeului National de Arta Timisoara.

Durata medie de vizitare a expozitiei este 45 de minute. Muzeul este inchis luni si marti iar miercuri pana duminica poate fi vizitat — in cadrul prezentarii Brancusi — de la 10:00 la 20:00. Exceptie fac zilele de 24, 25, 26, 31 decembrie 2023 si 1, 2 ianuarie 2024 cand muzeul este inchis.

Toate veniturile rezultate din vanzarea de bilete vor merge catre Muzeul National de Arta din Timisoara pentru sustinerea infrastructurii si proiectelor acestuia. 

Biletul standard pentru expozitie costa 88 de lei insa exista numeroase categorii de vizitatori care pot beneficia de reduceri.

Turul ghidat se poate rezerva accesand formularul de inscriere ( link catre formular) sau puteti asculta turul ghidat produs de Radio Romania Cultural in parteneriat cu Vodafone la intrare in Expozitie, GRATUIT, in limita dispozitivelor disponibile.

Pot fi achizitionate doua tipuri de bilete: biletul standard pentru expozitia Brancusi – 88 lei si un bilet complet care include prezentarea Brancusi si si toate celelalte expozitii MNArT – 100 lei. Pensionarii (cu talon de pensie) beneficiaza de un bilet de 55 lei in timp ce studentii vor plati 22 lei.

Biletele pentru expozitia Constantin Brancusi pot fi achizitionate AICI.

Vizita este gratuita pentru jurnalisti, presa scrisa si media (cu acreditare prealabila), prescolari si elevi, precum si profesorii sau invatatorii insotitori (1 insotitor la 10 prescolari/elevi), angajati ai muzeelor publice din Romania, membri ai asociatiei ghizilor acreditati din Timisoara, membri ai AICA, ICOM, ICOMOS, UAPR, persoane cu dizabilitati si insotitorii lor.

In prima miercuri a fiecarei luni intrarea in muzeu, inclusiv la expozitia Brancusi, este gratuita. Bilete se pot achizitiona, in limita capacitatii disponibile, doar in ziua respectiva, doar de la caseria muzeului pana la ora 15.

Expozitia este insotita de un catalog bilingv roman-englez, coordonat de curatoarea Doina Lemny, care reuneste texte inedite ale istoricilor de arta (romani, francezi si englezi) despre artist si despre lucrarile expuse, alaturi de o biografie actualizata pe baza cercetarilor recente. 

Totodata, in catalog sunt reproduse 190 de imagini ale sculpturilor, desenelor si fotografiilor lui Brancusi, precum si imagini documentare.

Catalogul este o publicaţie mult asteptata in spatiul editorial romanesc, care analizeaza, prin cele 16 eseuri consacrate lui Brancusi, operele realizate in perioada 1907–1914, celebrul proces contra Statelor Unite (1926–1928), constructia ansamblului de la Targu-Jiu (1937–1938) si rolul capital pe care l-au avut fotografia si filmul in creatia si receptarea unuia din cei mai importanti sculptori ai secolului XX.

Doina Lemny este doctor in istoria artei si o reputata experta in opera lui Brancusi. A publicat arhivele lui Brancusi in L’Atelier Brancusi, La Collection (Paris, 1997), in La Dation Brancusi: dessins et archives (Paris, 2003) si corespondenta romaneasca si notele de artist in Brancusi inedit (Bucuresti, Humanitas, 2004).

In viziunea curatoarei, expozitia „isi propune sa prezinte aspecte importante ale creatiei artistului roman legate de mostenirea sa romaneasca, pe care a imbogatit-o cu experienta sa ulterioara in chiar inima Europei, intr-un dialog fructuos cu semenii sai […] Fideli spiritului artistului, dorim sa punctam aspecte ale acestui parcurs, care sa fie repere pentru publicul de pretutindeni si cu deosebire pentru publicul romanesc care se recunoaste adesea in opera lui Brancusi.”

De-a lungul timpului, Doina Lemny a curatoriat sapte expozitii tematice la Galeria Studio Brancusi, intre 1998–2002, si a scris numeroase volume dedicate operei acestuia, inclusiv corespondenta dintre Brancusi si Duchamp, despre care puteti citi mai jos.

Citește în continuare