Skip to content

Bob Dylan a prezentat cea mai mare sculptura pe care a facut-o. Este un vagon de marfa aplasat intr-o podgorie din Provence, Franta

Rail Car este cea mai noua sculptura a cantaretului Bob Dylan, care poate fi vazuta pe o sina de tren dintr-o podgorie din Provence, Franta, la Château La Coste.

Lucrarea este cea mai mai mare sculptura realizata vreodata de artist si este pe structura unui vagon de marfa. Piesa monumentala este construita din aproximativ sapte tone de fier si instalata pe sinele de tren la Château La Coste din Provence.

Publicatia The Guardian mentioneaza ca Dylan a declarat ca opera de arta „reprezinta perceptia si realitatea in acelasi timp… tot fierul este recontextualizat pentru a reprezenta pacea, seninatatea si linistea. Ea reprezinta mai degraba iluziile unei calatorii decat contemplarea uneia.”

A picture taken on May 5, 2022 shows „Rail Car” the new wrought iron artwork by US singer Bob Dylan, presented at the Art Center of Chateau la Coste at Le Puy-Sainte Reparade, southeastern France. – „Rail car” was specifically designed by the Nobel Prize-winning, songwriter, musician and artist to be setteled in the „Art and Architecture” trail of Chateau La Coste. The monumental installation made as an artistical train wagon, will be unveiled May 9, 2022. (Photo by CLEMENT MAHOUDEAU / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE – MANDATORY MENTION OF THE ARTIST UPON PUBLICATION – TO ILLUSTRATE THE EVENT AS SPECIFIED IN THE CAPTION (Photo by CLEMENT MAHOUDEAU/AFP via Getty Images)

Rail Car continua seria lucrarilor de arta sculpturale din metal sudat ale lui Dylan, care au fost expuse public pentru prima data in 2013, cu un set de porti de fier intitulat Mood Swings, care au fost expuse la Galeria Halcyon din Londra.

Alte lucrari metalice includ Portal, o arcada de fier creata pentru un cazinou din Maryland. O alta piesa in forma de poarta a fost cumparata cu 84.375 de dolari de catre departamentul de stat al SUA in 2019, pentru a fi instalata in ambasada sa din Mozambic.

Rail Car se alatura in acest an unui alt proiect de mare profil, departe de muzica, pentru compozitorul in varsta de 80 de ani: in noiembrie va publica „The Philosophy of Modern Song”, o colectie de eseuri de 60 de ani care celebreaza cantece ale muzicienilor precum Elvis Costello, Hank Williams si Nina Simone.

Bob Dylan este un artist complet, care si-a conturat pasiunea pentru desen in timp ce compunea muzica, canta vocal sau instrumental, acesta folosind des muzicuta, chitara, chitara bas, pianul si orga electronica in concertele sale.

Dylan a facut primele lucrari din zona artei vizuale la inceputul anilor 1960. Cateva desene au ajuns in atentia publicului cu coperte de albume precum „Music from Big Pink” (1968) si „Self Portrait” (1970). In 1974, Dylan a petrecut doua luni studiind arta cu tutorele scolii Ashcan, Norman Raeben, care a dezvoltat un concept filosofic depre importanta „onestitatii perceptive” – pictand viata asa cum se vede, nu imaginat. Dylan spune despre acest timp: „Mi-a pus mintea, mana si ochiul impreuna, intr-un mod care mi-a permis sa fac constient ceea ce am simtit inconstient”, noteaza Castle Fine Art, una dintre galeriile care ii vand lucrarile.

Arta lui Bob Dylan a fost asemanata cu cea a lui Pablo Picasso, criticii aplaudand susccesiunea colectiilor sale, care includ „The Beaten Path”, „The Drawn Blank Series”, „Train Tracks”, „Mondo Scripto” si „The Brazil Series”.

Contributiile lui Dylan la cultura mondiala au fost recunoscute si onorate cu multe premii. Printre acestea se numara un premiu al Academiei pentru piesa sa „Things Have Changed”, care a aparut in filmul din 2000 Wonder Boys, alaturi de 12 premii Grammy si un premiu special Pulitzer pentru „impactul profund asupra muzicii populare si culturii americane”. Alte premii includ Kennedy Center Honor prezentata de fostul presedinte Bill Clinton, Medalia prezidentiala a libertatii prezentata de fostul presedinte Barack Obama si Premiul Nobel pentru Literatura.

In ultimele sase decenii, artistul a lansat peste 50 de albume si a scris peste 500 de melodii, unele dintre cele mai faimoase fiind „Blowin ‘In The Wind”, „The Times They Are A-Changin” si „Like A Rolling Stone” ‘, care au fost reinventate vizual pentru prima data in colecția sa Mondo Scripto.

Melodiile sale au fost acoperite de peste 6.000 de ori de artisti atat de diversi precum Duke Ellington, Jimi Hendrix, Guns N ’Roses, Stevie Wonder, Rod Stewart, Red Hot Chili Peppers, Bob Marley, Pearl Jam, Neil Young, Adele sau U2.

Influenta lui Bob Dylan asupra muzicii pop nu poate fi contestata. Acesta a pus bazele mai multor scoli de compozitori, a redefinit meseria de vocalist si a scos in evidenta mai multe subgenuri pop, printre care folk-rock electro sau country-rock. Multe dintre cantecele lui Dylan au devenit creatoare de standarde, iar cele mai bune albume ale sale sunt in panoplia muzicii rock&roll.

Citește în continuare