Skip to content

La varsta de 80 de ani, Bob Dylan pregateste un nou turneu. Datele concertelor sunt programate pana in 2024

Legendarul Bob Dylan a anuntat un nou turneu, pentru a sprijini cel mai nou album lansat, „Rough and Rowdy Ways”. Informatia a aparut chiar pe website-ul artistului, care isi intituleaza turneul „World Wide Tour 2021-2024”. „Rough and Rowdy Ways”este al 39-lea album de studio al lui Bob Dylan.

Primul concert are loc pe 2 noiembrie in Milwaukee, Wisconsin. Dylan are 21 de concerte programate pana pe 2 decembrie, inorasele americaneChicago, New York, Boston, Washington, Moon Township, Pennsylvania siKnoxville, Tennessee.

Contributiile lui Dylan la cultura mondiala au fost recunoscute si onorate cu multe premii. Printre acestea se numara un premiu al Academiei pentru piesa sa „Things Have Changed”, care a aparut in filmul din 2000 Wonder Boys, alaturi de 12 premii Grammy si un premiu special Pulitzer pentru „impactul profund asupra muzicii populare si culturii americane”. Alte premii includ Kennedy Center Honor prezentata de fostul presedinte Bill Clinton, Medalia prezidentiala a libertatii prezentata de fostul presedinte Barack Obama si Premiul Nobel pentru Literatura. 

Bob Dylan este primul muzician din istorie distins cu premiul Nobel pentru Literatura in 2016, iar poeziile sale au fost publicate si in Romania, in colectia intituala „Bob Dylan. Suflare in vant. 100 de poeme traduse de Mircea Cartarescu”, la editura Humanitas.

In ultimele sase decenii, artistul a lansat peste 50 de albume si a scris peste 500 de melodii, unele dintre cele mai faimoase fiind „Blowin ‘In The Wind”, „The Times They Are A-Changin” si „Like A Rolling Stone” ‘, care au fost reinventate vizual pentru prima data in colecția sa Mondo Scripto.

Melodiile sale au fost acoperite de peste 6.000 de ori de artisti atat de diversi precum Duke Ellington, Jimi Hendrix, Guns N ’Roses, Stevie Wonder, Rod Stewart, Red Hot Chili Peppers, Bob Marley, Pearl Jam, Neil Young, Adele sau U2.

Influenta lui Bob Dylan asupra muzicii pop nu poate fi contestata. Acesta a pus bazele mai multor scoli de compozitori, a redefinit meseria de vocalist si a scos in evidenta mai multe subgenuri pop, printre care folk-rock electro sau country-rock. Multe dintre cantecele lui Dylan au devenit creatoare de standarde, iar cele mai bune albume ale sale sunt in panoplia muzicii rock&roll.

Bob Dylan este un artist complet, care si-a conturat pasiunea pentru desen in timp ce compunea muzica, canta vocal sau instrumental, acesta folosind des muzicuta, chitara, chitara bas, pianul si orga electronica in concertele sale.

Dylan dateaza originea muncii sale ca artist vizual la inceputul anilor 1960. Cateva desene au ajuns in atentia publicului cu coperte de albume precum „Music from Big Pink” (1968) si „Self Portrait” (1970). In 1974, Dylan a petrecut doua luni studiind arta cu tutorele scolii Ashcan, Norman Raeben, care a filosofat importanta „onestitatii perceptive” – pictand viata asa cum se vede, nu imaginat. Dylan spune despre acest timp: „Mi-a pus mintea, mana si ochiul impreuna, intr-un mod care mi-a permis sa fac constient ceea ce am simtit inconstient”, noteaza Castle Fine Art, una dintre galeriile care ii vand lucrarile.

Citește în continuare