Skip to content

Odata cu Brexit Marea Britanie respinge turneele artistilor din si in UE fara viza. O trupa de sase persoane intr-un turneu de patru zile, cu vize pentru trei tari, va plati 3.500 de lire sterline

Desi este una dintre cele mai afectate industrii din cauza crizei mondiale globale, artistii din spatiul UE intampina o noua problema in Marea Britanie: acestia vor avea nevoie de viza pentru a-si sustine evenimentele, atunci cand va fi permis. Initial au fost negociate de catre oficialii din Bruxelles aceasta facilitate pentru artisti, dar nu s-a ajuns la niciun rezultat agreat.

Ziarul “The Independent” a citat o sursa apropiata UE din echipa de negocieri, explicand ca “de obicei, in acordurile noastre cu tari terte, vizele [de lucru] nu sunt necesare pentru muzicieni. Am incercat sa il includem, dar Marea Britanie a spus ca nu”. In acelasi timp, si Marea Britanie da vina pe oficialii UE, spunand ca sunt cei care nu au fost de acord cu acest protocol.

Conform propunerii standard, guvernul ar fi trebuit sa scuteasca artistii interpreti sau executanti de a avea nevoie de viza pentru a intra din tarile din UE, pentru calatorii sub 90 de zile. In acest moment, acordul prevede ca artistii din tarile UE se supun regulilor de viza pentru perioade mai mari de 30 de zile, precum si o dovada ca au economii in cont si un certificat de sponsorizare din partea unui organizator de evenimente.

Aceeasi situatie se intampla si pentru artistii britanici care vor sa concerteze in spatiul Uniunii Europene, in cele 27 de state, fiind nevoie de acelasi tip de viza – o facilitate inca in dezbatere din partea oficialilor UE.

Mediul artistic s-a organizat si vedete precum Dua Lipa, Foals, Laura Marling si frontmanul Charlatans, Tim Burgess, au semnat o petitie prin care solicita turnee fara vize, petitie semnata de aproximativ 230.000 de persoane. De asemenea, acestia incurajeaza fanii sa le solicite parlamentarilor sa revizuiasca aceasta decizie, prin scrisori directe adresate acestora. Orice cetatean din UK poate sa scrie parlamentarilor prin platforma online Write To Them, ceea ce artistii au promovat intens.

Reactii au aparut si din partea politicienilor din UK, care au notat ca fanii vor taxa cu prima ocazie guvernarea lui Boris Johnson. Petitia este extrem de valida mai ales in contextul in care Marea Britanie a negociat cu UE anumite categorii de persoane care se calfica pentru ceea ce se numeste “vizita de lucru”, ceea ce este si cazul turneelor de muzica.

La un calcul simplu, facut de catre managerul muzical Ellie Giles pentru portalul de muzica NME, aceasta a prezentata ca  pentru un turneu UE intr-o lume post-Brexit, o trupa de sase persoane  intr-un turneu de patru zile, care necesita vize pentru trei tari diferite, suma se va ridica la 3.500 de lire sterline.

Citește în continuare