Skip to content

A fost anuntat Bucharest Pride 2024, saptamana dedicata comunitatii LGBT+ din Romania. Tema din acest an este „Suntem pregatiti” si se refera la recunoasterea legala a cuplurilor gay.

Asociatia ACCEPT anunta Bucharest Pride 2024, cel mai amplu eveniment dedicat comunitatii LGBT+ din Romania si aliatilor sai.

Saptamana Pride va avea loc in perioada in perioada 21-29 iunie sub umbrela tematica “Suntem pregatiti” (We are ready), o aluzie la declaratia premierului Marcel Ciolacu despre faptul ca Romania nu ar fi pregatita pentru a recunoaste in mod legal cuplurile LGBT+.

Organizatorii pregatesc un maraton de evenimente culturale si comunitare, parte dintr-un program care va culmina cu Marsul Bucharest Pride, ajuns la a 19-a editie, programat pe 29 iunie. 

Bucharest Pride abordeaza nevoia urgenta de recunoastere legala si protectie a tuturor familiilor formate din persoane de acelasi sex si transmite un mesaj clar atat din partea comunitatii queer dar si a societatii in general: “Suntem pregatiti pentru o Romanie in care persoanele LGBTQIA+ si familiile lor sunt vazute, recunoscute si protejate. Adoptarea unor legi care sa raspunda acestor nevoi reale nu mai suporta amanare.”

Mesajul este bazat pe statistici care arata ca nivelul de sustinere si empatie al romanilor fata de cuplurile LGBT+ a crescut considerabil in ultimii ani. Potrivit unui studiu comandat de ACCEPT, 56% dintre romani ar fi de acord cu casatoria sau cu o alta forma de recunoastere legala a familiilor formate din persoane de acelasi sex – cu 13 puncte procentuale mai multi decat in 2021. 

Potrivit aceluiasi sondaj, 72% dintre romani considera ca familiile lor nu ar avea nimic de pierdut daca familiile same sex ar avea drepturi egale.

Un alt sondaj facut public recent de Comisia Europeana sustine ca datele ar fi diferite. Procentele din studiul ACCEPT — in jur de 50-60% pro LGBT+ ─ sunt atribuite, potrivit CE, strict capitalei si oraselor mari precum Cluj-Napoca, unde locuitorii sunt mai toleranti fata de comunitatea LGBT+. In schimb, CE sustine ca la nivel national sprijinul ar fi in medie de 22%. Este un progres fata de ultimii ani dar mai este mult de lucru in materie de campanii de constientizare a acestor probleme pe care statul roman le ignora momentan.

Centrul Bucharest Pride 2024 va fi Parcul Pride din Parcul Izvor, deschis intre 27 si 29 iunie. Accesul este gratuit la toate evenimentele din parc.

Pentru a construi un calendar cat mai amplu, incluziv si reprezentativ pentru comunitatea LGBT+ din Romania, organizatorii Bucharest Pride lanseaza un apel de inscrieri in randul artistilor si promotorilor de proiecte comunitare. 

Pana pe 21 aprilie, acestia  pot trimite propuneri de evenimente dedicate comunitatii queer si aliatilor, organizate in Bucuresti, in perioada 21-29 iunie, activitati pentru PRIDE Park, care ar putea fi programate in aer liber pe 28 si 29 iunie si prestatii artistice pentru scena din parc, tot pentru 28 si 29 iunie.

Propunerile pot fi trimise exclusiv online, prin completarea unui formular online – aici

,,Iubirea este innascuta, ura este invatata. Cu totii stim sa acceptam, sa existam, sa iubim, chiar daca uneori avem nevoie de timp ca sa-nvatam s-o aratam. Fata de noi insine, dar si fata de ceilalti. E un proces prin care o buna parte a societatii a trecut deja. Pentru unii dureaza mai mult, pentru altii mai putin. Pe oamenii care si l-au asumat si care si-au amintit ca nu ura este cea care ne va ajuta sa crestem impreuna, ci iubirea si intelegerea fata de ceilalti, noi ii numim aliati. Si le multumim.’’, subliniaza Florian-Mihail Paun, coordonatorul Bucharest Pride 2024.

Citește în continuare