Skip to content

10 businessuri culturale din Bucuresti pe care sa le descoperiti la Romanian Design Week 2024.

Romanian Design Week 2024, festivalul multidisciplinar al industriilor creative, organizat de The Institute, deschide Bucurestiul timp de 10 zile, printr-o propunere culturala bogata. 

Pe langa continutul mai multor expozitii (RDW Exhibition, RDW Young Design si RDW Design Flags) gazduite de cladirea monument istoric in care activa candva restaurantul CINA (str. Benjamin Franklin, nr. 10), in zilele urmatoare veti avea acces la peste 100 de evenimente si activitati conexe, peste tot in oras, ca parte din programul RDW Design GO!.

In perioada 24 mai–2 iunie, business-uri si organizatii cultural-creative (galerii, studiouri, cafenele, institute culturale, showroom-uri, ateliere, magazine) propun experiente speciale prin care oamenii se pot conecta mai bine cu orasul pe care-l locuiesc. 

Din lista stufoasa de prezentari, expozitii, targuri, tururi ghidate, workshopuri, evenimente tip “usi deschise” si petreceri, am ales 10, care speram sa va faca pofta pentru a porni la plimbare prin Bucuresti.

OTOTO Dorobanti

OTOTO Dorobanti pune accentul pe importanta relatiilor dintre vecini si isi propune sa devina o platforma pentru proiecte locale si business-uri cu impact pozitiv in cartier. 

Printre initiativele puse la cale de ei se numara o vanatoare de comori arhitecturale (organizata in parteneriat cu Aici a Stat), prin intermediul careia participantii vor fi introdusi in istoria zonei si ghidati de o serie de indicii despre cladirile din cartier – placi memoriale, stiluri arhitecturale, balcoane din fier forjat etc. La final, cei care vor reusi sa identifice toate cladirile dupa indicii vor fi recompensati cu un kit pentru plimbari urbane.

Grupul de initiativa civica Cismigiu – Bloc Liric 

CismiCivic, comunitatea non-fomala alcatuita din “vecini-deveniti-prieteni”, uniti in jurul ideii de contributie activa la imbunatatirea calitatii vietii si locuirii in cartierul Cismigiu, va sarbatori pe 1 iunie 2024 Ziua Vecinului. 

Cu ocazia celebrarii conexiunii din cartier, participantii vor lua parte la un atelier de reconditionare a mobilei, vor descoperi o piata pop-up cu haine vintage, vor juca jocuri traditionale si se vor bucura magia silent disco sub stele.

Halele Obor

Puterea comunitatii si frumusetea experientelor comune se vede cel mai bine in zona OBOR, unde cateva business-uri vecine ofera o varietate de activitati cultural-artistice si de antren. 

Vizavi de piata de legume, pe terasa de la Hala Obor, ii veti descoperi, in timpul RDW, pe cei de la OBOR AMOR (cocktailuri cat cuprinde si kitsch integrat in designul contemporan – 25-26 mai), Vitrina Gallery (pop-up store cu obiecte vintage de design interior din anii ’50-’80, reconditionate in atelierul propriu – 25-26 mai), PopxPlants (Covor Plante Poezie – interventie artistica ce imbina 5 elemente: poezia contemporana, plantele tropicale, designul, muzica si dansul live – 25 mai), D E A R D E D U (studio de arta textila ce lanseaza o colectie de sacose, traiste si alte tipuri de genti artizanale handmade, inspirate din energia orasului – 26 mai) si Puscarie Frizerie (programe orientate spre comunitate, expozitii conexe cu parul si igiena, campionate de table si un proiect punctual – Surrogate Selves – cu obiecte ceramice functionale, realizate manual, insprate din anatomia umana, coafuri si personaje fictive care pot deveni extensii ale noastre – 26 mai – 2 iunie).

Intro

Scena locala a industriei de mobilier (a treia la nivel de exporturi, in Europa de Est) poate fi schimbata prin eforturi sustinute si colaborare. Intre 24 mai si 2 iunie (duminica este inchis), puteti merge la magazinul si galeria de design contemporan Intro, pentru a vedea expozitia “Inlemnit”. Aceasta celebreaza creativitatea unei generatii care implica resurse financiare proprii, folosind infrastructura unor ateliere mici sau medii. Totul, din dorinta de a schimba o paradigma defectuoasa, care exista in prezent si conform careia, de cele mai multe ori, producatorii de mobilier din Romania nu angajeaza serviciile unor designeri.  

Arhiva de Imagine, Muzeul National al taranului Roman

Arhiva Muzeului National al Taranului Roman cuprinde una dintre cele mai surprinzatoare si bogate colectii etnografice din tara, constituind punctul de intersectie intre lumea satului si universul orasului. Proiectul lor, Draga Arhiva, constituie o radiografie multimedia a vietii cotidiene din ultimii 150 de ani: de la fotografia pe sticla de secol XIX la oracolul scris, sub banca, de liceenii anilor 2000. 

Vizitatorii pot descoperi fragmente din colectiile de arhiva – fotografii, casete audio, desene, filmari vechi. Desi pot parea total obiective, nu trebuie uitat faptul ca inregistrarile constituie produsul unor contexte, autori si tehnologii anume, capatand, in timp, sensuri proprii, multiple, uneori chiar contradictorii.

Asociatia Rencontres du Patrimoine Europe Roumanie & Atelierele Verde Patrat

Pornind de la memoria locului si tematica vetrei, care indeamna la reuniune, rememorare si taifas, Asociatia RPER-Ro si Atelierele Verde Patrat doresc sa aduca in contemporaneitate aceste obiceiuri. Evenimentul lor (expozitie, workshop si petrecere) din data de 30 mai se va desfasura intr-o veche casa cu gradina situata in centrul istoric al Bucurestiului si va cuprinde un cumul de informatii adunate dintr-o zona reprezentativa pentru ideea de vatra, reinterpretata si povestita prin intermediul „reuniunii”. 

Expozitia propusa prezinta importanta vetrei in cadrul comunitatii si devine un punct de pornire pentru „rememorare”, revenind la imaginea orasului prin intermediul colectiei de tencuieli istorice.

Daia, Kadna & Nimurad – ATELIERE DESCHISE 

In cadrul RDW vor putea fi vizite atelierele mai multor artisti, inclusiv ilustratori precum Daia, Kadna si Nimurad. Spatiile in care isi desfasoara activitatea sunt situate intr-o gradina plina de culoare de la marginea Cartierului Armenesc (Random Space) si poarta cu ele cate putin din lumea imaginara a fiecaruia dintre cei trei si vorbesc atat despre capacitatile lor artistice, cat si despre puterea lor de a spune povesti vizuale. 

Va recomandam sa ii vizitati pe 1 si 2 iunie pentru a descoperi un shop care va fi amenajat in zona atelierelor si care vine cu ilustratii, printuri si alte obiecte gata de luat acasa. Atmosfera va fi completa printr-o petrecere cu DJ, mancare si bautura.

Ramane de Vazut X Atelierele Scanteia 

Seria de evenimente initiata de Imminent Detour, cu scopul de a crea rezidente artistice si activitati pentru explorarea perceptiei vizuale si spatiale – Ramane de vazut – are loc, in timpul RDW, la Atelierele Scanteia pe 30 mai. Cei care vor ajunge acolo vor avea la dispozitie o dupa-amiaza pentru a explora relatia cu imaginile, a sonda metaforele ascunse in spatele lor, a participa la discutii si a vizita spatiile creative ale artistilor rezidenti Scanteia. Seara se va incheia cu un live-performance Ma Duce cu Gandul La, incepand cu ora 20:30.

Circuit: design si sustenabilitate

CIRCUIT: design si sustenabilitate este un eveniment curatoriat de design ce are ca misiune crearea unui spatiu dedicat de achizitie a obiectelor sustenabile ale creatorilor romani. 

Pe 1-2 iunie va avea loc cea de-a doua editie a acestui targ cu vanzare, dedicat creatiei de obiect durabil. Va puteti intalni cu reprezentantii comunitatilor de design romanesc si veti avea acces la continut autentic, atat cu valoare estetica cat si sustenabila. 

Conceptele si practicile pe care este cladit acest targ sunt Upcycle si Recycle si organizatorii isi propun sa contureze, astfel, o platforma durabila ce sustine intr-un mod responsabil cadrul in care designerii, artistii si mestesugarii pot forma comunitati solide. 

Fired Up Romania

Fired Up Romania este o comunitate dedicata ceramistilor si pasionatilor de domeniu, care promoveaza ceramica functionala aflata la granita dintre arta si design, incurajand inovatia si colaborarea dintre artisti. in cadrul targului de ceramica CIOB, desfasurat la Atelier Lutfain, pe 26 mai, veti putea descoperi mai multe despre ce se intampla in culisele unui atelier de ceramica. 

Va asteapta o selectie de obiecte ceramice create de artisti si designeri locali, cu care veti putea interactiona direct, la fata locului. E un bun prilej de a fura meserie, de a invata mai multe despre procesul de creatie si diversitatea si frumusetea ceramicii romanesti. 

Biletele pentru Romanian Design Week pot fi achizitionate aici. Biletele pot fi achizitionate de pe site-ul Elevii, studentii si pensionarii au acces gratuit, iar detinatorii de card UniCredit de la Mastercard beneficiaza de un discount de 50% la achizitia biletelor, reducere aplicabila in pasul de plata.

Citește în continuare