Skip to content

„Cadoul de Craciun”, filmul cu cele mai mari sanse romanesti la Oscar, a castigat premiul pentru “cel mai bun scurtmetraj al anului” al Academiei Europene de Film.

Scurt metrajul regizorului Bogdan Muresanu, „Cadoul de Craciun”, a fost marele castigator aseara la gala premiilor Academiei Europene de Film.

Filmul, care are actiunea in 20 decembrie 1989, ii are in rolurile principale pe Adrian Vancica si Ioana Flora drept parintii unui baietel care ii scrie lui Mos Craciun ce isi doresc parintii lui de Craciun: sa moara Nea Nicu. Filmul e o comedie neagra despre cele cateva ore de dinaintea caderii regimului comunist din perspectiva acestei familii care se confrunta cu o situatie delicata: din cauza scrisorii copilului, care a plecat prin posta catre Mos Craciun, deci poate fi citita de Securitate, intreaga familie ar putea ajunge la inchisoare.

Scurt metrajul a castigat in acest an toate marile premii de profil, inclusiv marele premiu la festivalul de la Clermont-Ferrand, cel mai important festival de scurt metraje din lume (fiind de altfel si singurul scurt metraj romanesc care a castigat aici).

Cum filmul lui Bogdan Muresanu are un parcurs de festivaluri foarte bun si in America si in Asia, “Cadoul de Craciun” e printre preferatii specialistilor pentru o nominalizare la Oscar 2020.

Bogdan Muresanu a fost jurnalist, e autorul unei carti de proza scurta “Erata” si al mai multor scenarii. A lucrat in publicitate si, cand munca sa in scenaristica pentru filme internationale a inceput sa fei remarcata, si-a creat propria caa de productie Kinotopia, prin care produce animatii, documentare, dar pregateste si un lung metraj. Doua dintre scenariile sale ( “Torta vie” si “Ras, tuns si frezat” pot fi citite pe liternet.ro , aici

Filmul „Cadoul de Craciun” a castigat premiul pentru scurt metraj si la gala Premiilor Gopo din acest an.

„Este un cadou de Craciun care a ajuns mai devreme. Cred ca adevarata bucurie e ca ma aflu aici cu oamenii pe care ii iubesc cu adevarat si admir. Iubesc si pretuiesc acest moment. Multumesc mult”, a spus Mureşanu pe scena galei care a avut loc aseara la Berlin.

European Short Film 2019 #efa2019

The award European Short Film 2019 goes to THE CHRISTMAS GIFT by Bogdan Mureșanu. #efa2019

Publicată de European Film Awards pe Sâmbătă, 7 decembrie 2019

Nominalizarile pentru cea editia cu numarul 92 a Premiilor Oscar vor fi anuntate pe 16 decembrie, ceremonia va avea loc pe 9 februarie la Los Angeles.

Citește în continuare