Skip to content

Caietele pierdute ale lui Charles Darwin au reaparut in mod misterios. Acestea au fost returnate intr-o punga de cadou cu o felicitare de Paste catre bibliotecara de la Universitatea Cambridge

Manuscrisele lui Charles Darwin in valoare de milioane au disparut in urma cu doua decenii din biblioteca Universitatii Cambridge. Acestea au fost returnate intr-o punga de cadou cu o felicitare de Paste catre bibliotecara.

Universitatea Cambridge a raportat la inceputul saptamanii ca manuscrisele au fost lasate in biblioteca, intr-o punga mare de cadou roz, impreuna cu un bilet care ii ureaza bibliotecarului un Paste Fericit, anunta agentia de presa AFP.

Manuscrisele includ faimoasa schita „Arborele vietii” din 1837 a omului de stiinta si au fost scrise cu ideile lui Darwin dupa calatoria sa in jurul lumii cu HMS Beagle.

Ideile aveau sa alimenteze ulterior lucrarea sa de referinta privind evolutia „Despre originea speciilor”. Manuscrisele au disparut pentru prima data in 2001, cand erau fotografiate.

Personalul de la biblioteca a banuit initial ca au fost ratacite. Abia in 2020, dupa ce a fost parcursa toata colectia din biblioteca de peste 10 milioane de carti, au raportat politiei ca aceste carti au fost furate.

Conform informatiilor aparute in presa internationala, cele doua caiete au fost vazute ultima data in noiembrie 2000, dupa ce personalul a primit o „cerere interna” de fotografiere a lucrarilor.

Acestia au mutat cartile dintr-un depozit special pentru manuscrise intr-un atelier temporar infiintat ca raspuns la lucrarile majore de constructie care aveau loc in acel moment. Doua luni mai tarziu, un control de rutina a dezvaluit ca manuscrisele disparusera. Caietele au fost listate oficial ca lipsa in ianuarie 2001, dar personalul a presupus ca aceste caiete au fost pur si simplu inlocuite in vastele colectii ale bibliotecii, care contin aproximativ zece milioane de carti si obiecte, potrivit New York Times.

Manuscrisele valoreaza milioane de dolari, iar acestea au fost trecute in Registrul National de Arta Pierduta, fiind cautate inclusiv de Interpol.

Essica Gardner, directorul serviciilor de biblioteca al universitatii, a spus ca este „incantata” si usurata ca au ajuns inapoi. „Caietele isi pot relua acum locul cuvenit alaturi de restul Arhivei Darwin de la Cambridge, in centrul mostenirii culturale si stiintifice a natiunii, alaturi de arhivele lui Sir Isaac Newton si ale profesorului Stephen Hawking”, a spus ea.

Intr-un videoclip postat pe Twitter, Gardner a anuntat, de asemenea, ca manuscrisele disparute vor fi expuse intr-o expozitie gratuita pentru public numita „Darwin in conversatie” in luna iulie.

In 1837, la doar 28 de ani, tanarul Charles Darwin scria “Eu cred” in coltul unei pagini intr-un caiet mic, imbracat in piele.

La vremea respectiva, cercetatorul doar ce revenise in casa sa din Londra dupa cei cinci ani petrecuti in cercetare in America de Sud, pe vasul H.M.S. Beagle. In calatoria sa, Darwin a cercetat plante si animale de pe cuprinsul lumii, adunand o serie de dovezi ce vor culmina intr-una dintre cele mai mari descoperiri din istoria omenirii: teoria evolutiei prin selectie naturala.

Sub acea fraza, Darwin a schitat o diagrama clara – o ilustrare timpurie a teoriei sale a evolutiei, pe care a publicat-o formal in revolutionarul tratat “Originea speciilor” mai mult de doua decenii mai tarziu.

Aceste pagini, regasite in colectiile Bibliotecii Universitatii Cambridge, reprezinta cateva dintre primele idei ale lui Darwin despre teoria conform careia toate speciile – inclusiv oamenii – apar si se dezvolta prin selectie naturala. Odata cu descoperirea lor, Darwin si colegul sau naturalist Alfred Wallace au schimbat profund intelegerea oamenilor despre ei insisi si despre lumea naturala.

Cele doua caiete pierdute sunt cunoscute sub numele de Caietele de Transmutatie, deoarece Darwin le-a folosit pentru a teoretiza pentru prima data despre modul in care o specie ar putea „transmuta” de la o forma la alta. Amandoua caietele au fost digitalizate, dar textele originale sunt considerate de nepretuit. Intreaga colectie a notitelor lui Darwin este disponibila aici.

Citește în continuare