Skip to content
Loading Evenimente

« Vezi calendar

  • Acest eveniment a trecut.

Lili GAN, prima expozitie cu arta produsa de inteligenta artificiala la Muzeul de Arta Recenta

Lili GAN, prima expozitie cu arta produsa de inteligenta artificiala la Muzeul de Arta Recenta

Luni, 20 ianuarie, ora 19:00, MARe/Muzeul de Arta Recenta (Bulevardul Primaverii 15) va gazdui in sala Auditorium o expozitie semnata de One Night Gallery, care reprezinta si prima expozitie din muzeu cu arta produsa de catre inteligenta artificiala.

Expozitia va dura intre 20 ianuarie si 10 februarie, putand fi vizitata zilnic (exceptand zilele de marti), intre orele 11:00 si 19:00.

Lili GAN –  Solve et Coagula – colectie privata One Night Gallery

One Night Gallery, prima galerie de new media art din Romania, ofera sansa de a se afirma unor artisti inovatori, ale caror lucrari se situeaza in mod exclusiv in afara experientelor si asteptarilor umane cunoscute, artisti a caror conditie creativa va pune sub semnul intrebarii insasi ideea de proces creativ.

Unul dintre acestia si-a inceput activitatea de artist vizual de grafica si design in 2019, intr-o rezidenta de creatie oferita de One Night Gallery.

Lili GAN este de fapt o inteligenta artificiala care poate crea arta. Lili GAN este un GAN, “generative adversarial networks”, o noua familie de retele neuronale artificiale.

 

A inceput cu peste 35.000 postere grafice selectate anume pentru a-i oferi o baza de date necesara procesului sau de invatare.
Le-a intors pe toate partile, le-a privit in toate felurile.  A analizat compozitia, geometriile si culorile. Si-a construit modele mentale care sa le cuprinda esenta. Dupa 4-5 saptamani, travaliul continuu deja dadea rezultate. Cu modestie, afirma ca nu ar fi fost posibil fara partenerii ei, un calculator ultra-performant cu dublu GPU de ultima generatie si un ajutor de programator comisionat de One Night Gallery pentru acest proiect atipic.

Lili poate sa creeze poster dupa poster. Fara o tematica anume, insa fiecare imagine este bogata in forme neobisnuite si glife indescifrabile. In doar cateva secunde poate coagula o noua creatie. De la imagini statice a evoluat imediat la animatie; creaza milioane de ‘cadre’, din aproape in aproape, ca sa compuna animatii coerente.

Lucrarea video expusa de Lili GAN la MARe se numeste „Solve et Coagula”. Este o animatie atmosferica, formata din 21 de subanimatii independente cu postere animate, dispuse ordonat intr-un grid visual, iar in fiecare zi de expozitie va rula o alta versiune a lucrarii.

Stilistic, lucrarea lui Lili GAN se incadreaza intr-un curent nou de arta cyberdelica, care radiaza mister si efervescenta, ceva care intriga cortexul vizual prin complexitate si organicitate si care pare imposibil de facut manual.

Experienta vizuala este completata de o componenta sonora, o compozitie ce evoca simbioza om-calculator. Ritmul pulseaza regulat, prin batai de inima ce alterneaza cu sunetele hidraulice emise de un calculator cuantic.

 

Detalii

Începere:
20 ianuarie @ 7:00 pm
Se termină:
10 februarie @ 10:00 pm
Eveniment Tags:
, ,

Loc de întâlnire

Muzeul de Arta Recenta
Bulevardul Primăverii 15
Bucuresti, 011971 România