Skip to content

In timpul Bienalei de la Venetia, artistul Calin Topa prezinta o instalatie audio in Palazzo Mora, in cadrul unei expozitii de arta contemporana internationala. Naratoarea lucrarii este actrita Ada Gales.

Compozitorul si designerul de sunet Calin Topa este prezent la Venetia, in cadrul celei de-a 7-a editii a expozitiei de arta contemporana Personal Structures – Beyond Boundaries, cu instalatia sonora „Transcendent Renaissance”. Lucrarea poate fi auzita in perioada in care este deschisa si Bienala de la Venetia, fiind unul din numeroasele evenimente adiacente vernisate in aceasta perioada in laguna venetiana.

Expozitia Personal Structures – Beyond Boundaries include peste 200 de artisti din 50 de tari. Includerea lui Calin Topa a venit la invitatia Centrului Cultural European Italia (ECC-Italia).

Situata la primul etaj al Palazzo Mora din Venetia, lucrarea lui Calin Topa poate fi admirata pana pe 24 noiembrie 2024, cu acces liber pentru public. 

Dupa invitatiile de a expune „Transcendent Renaissance” in locatii prestigioase precum The Quadrennial Prague sau Royal Central Drama School din Londra, instalatia sonora va fi prezentata in capitala mondiala a artei contemporane, Venetia.

„Ma onoreaza invitatia si oportunitatea de a participa cu lucrarea „Transcendent Renaissance” in cadrul editiei din acest an a expozitiei Personal Structures. Simt ca prezenta mea aici e mai mult decat a arata publicului munca mea; e despre a ma angaja intr-o conversatie globala a modului in care arta ne face sa percepem viata, ca un intreg. in plus, ma bucur ca astfel se creeaza un mediu de legatura cu colegi artisti, curatori si pasionati de arta din arii diverse, cu care impartasesc pasiunea pentru creatie, creativitate si frumos”, a spus Calin Topa.

Intr-un moment in care tehnologia si ecranele ne domina simturile, instalatia lui Calin Topa incurajeaza o alta forma de implicare. Publicul se poate apropia de fiecare difuzor al instalatiei, explorand astfel lumea sonora intr-un mod intim si creand un moment de conexiune cu arta in sine. 

Pentru ca lucrarea sa ia forma dorita, Calin a apelat la dirijorul Radu Mihalache sa armonizeze toate vocile corale: sopranele Alexandra Moroiu, Monica Lotreanu si Catalina Postolache, alto -Gabriela Iesean, Monica Paun si Sarah Rizescu, tenorii Alexandru Cartis, Lucian Haralambie si Calin topa, bas – Radu Mihalache si Ciprian Ravnic. 

Actrita Ada Gales a jucat rolul de narator al instalatiei iar vocile de copii ale lui Aldous Baranowski au adaugat inocenta si magie lucrarii finale. 

Actrita Ada Gales e si ea prezenta la Venetia, nu doar in rolul de narator al instalatiei sonore, ci si cu lucrarea proprie intitulata „Uneori vreau sa fac arta/Uneori vreau un Pad Thai”, prin care Ada exploreaza intersectia dintre arta si experientele femeilor. Lucrarea e o reflectie asupra mostenirii femeilor in arta, atat din punct de vedere istoric, cat si in lumea actuala, cu text afisat pe pereti.

„Mi-am dorit ca prin aceasta instalatie, ascultatorii sa se piarda in spatiu si timp, pret de 12 minute, si sa se bucure de o experienta corala unica. Am folosit sase difuzoare pentru a reda vocile unui cor de catedrala, fiecare intruchipand o voce individuala – bas, tenor, alto sau soprana. Rezultatul? Un mix de compozitii de secol XVI cu piese contemporane, intr-o lucrare creata intru totul de mine, de la primul, pana la ultimul sunet. Ceea ce m-a inspirat sa realizez aceasta instalatie audio a fost profunda fascinatie pentru puterea transformatoare a sunetului si explorarea modului in care muzica poate transcende timpul si spatiul. A fost captivant sa pot imbina trecutul si prezentul in cadrul unei singure experiente sonore”, a adaugat artistul.

Lucrarea „Transcendent Renaissance” va putea fi ascultata in curand pe Spotify.

Calin Topa este un artist interdisciplinar care lucreaza in domeniul muzicii experimentale, specializat in crearea muzicii care se incadreaza in stilurile ambientale, neoclasice sau in alte stiluri gossamer. 

A compus muzica in industrii precum teatru, film, dar si instalatii multimedia. Lucrarile lui au fost expuse la Royal Central din Londra, Quadrennial Praga sau la Bucuresti — Muzeul National de Arta Contemporana, Teatrul National, Galeria Nicodim, Art Safari. 

Mai multe despre artist puteti citi descoperi in interviul de mai jos. In portofoliu are productia „Exil” a regizoarei Alexandra Badea de la TNB si spectacolul „Orlando” de pe West End-ul londonez, cu Emma Corrin.

Citește în continuare