Skip to content

Campanie pentru lectura in vreme pandemica. “Cititul ca act de rezistenta” este initiativa librarilor din Maroc

Marocanii au o campanie despre  “cititul ca act de rezistenta” care are ca scop consolidarea demersurilor industriei cartilor din Maroc sa faca fata actualei crize prin convingerea populatiei ca lectura poate ajuta in aceste vremuri tulburi. In prezent, din cauza crizei pandemice, sectorul cartilor in aceasta tara a suferit pierderi de 70%.

Campania este sustinuta de Uniunea Editorilor Marocani si va continua pana pe 20 decembrie, fiind considerata un act de solidaritate care sa reuneasca pe toti cei implicati din industria cartii.

„Ultimele luni au fost dificile pentru toate sectoarele, atat in ​​domeniul cultural, cat si in alte domenii. Suntem convinsi ca nu ar trebui sa renuntam, ci mai degraba sa incercam sa fim optimisti concentrandu-ne pe participarea colectiva ”, a declarat intr-un comunicat oficial Abdel Qadir Ratnani, presedintele Uniunii Editorilor Marocani.

Franta, Senegal, Coasta de Fildes, Camerun, Tunisia si Egipt sprijina initiativa Marocului, fiind implicati direct prin Asociatia Editorilor Internationali.

Pentru a incuraja citirea, uniunea a anuntat ca vor fi acordate reduceri speciale celor care cumpara carti in timpul initiativei.

Proiecte similare sunt si in Franta si Belgia, unde asociatiile de editori de carte au campanii in desfasurare pentru a incuraja consumul de lectura.

“Lire, c’est vivre / A citi este a trai” este campania prin care librariile franceze atrag atentia guvernului ca sunt locuri esentiale pentru a depasi noua carantina impusa in Franta pentru a diminuna raspandirea coronavirusului.

Si Belgia este in faza a doua de izolare a populatiei pentru a stopa raspandirea noului coronavirus, insa oficialii au anuntat deja ca librariile raman deschise deoarece cartile sunt considerate “bunuri esentiale”.

”Credem ca este esential sa dezvoltam o preocupare (…) legata de sanatatea mintala a tuturor belgienilor. Cultura joaca un rol enorm”, a declarat vicepremierul belgian Georges Gilkinet.

Citește în continuare