Skip to content

Romania pe covorul rosu la Festivalul de la Cannes 2024. Regizorul Emanuel Parvu si echipa „3 kilometri pana la capatul lumii” cu premiera mondiala in cadrul Competitiei Oficiale.

Miruna Berescu, Bogdan Dumitrache, Emanuel Parvu, Ciprian Chiujdea, Ingrid Micu-Berscu si Valeriu Andriuta

Regizorul Emanuel Parvu si echipa filmului „Trei kilometri pana la capatul lumii” au fost prezenti in aceasta dupa-amiaza pe covorul rosu a celei de-a 77-a editii a Festivalului International de Film de la Cannes.

Lungmetrajul produs de FAMart ─ reprezentat pe covorul rosu de producatoarea Miruna Berescu ─ este singura pelicula romaneasca aflata in Competitia Oficiala a festivalului in acest an.

Filmul ii are in rolurile principale pe Bogdan Dumitrache (Pororoca, Sieranevada, Pozitia Copilului), Laura Vasiliu (4 luni, 3 saptamani si 2 zile), Ciprian Chiujdea (aflat la debut in lungmetraj), Ingrid Micu-Berescu (Aniversarea, Meda sau Partea nu prea fericita a lucrurilor) si Valeriu Andriuta (Miracol, Dupa Dealuri).

Pe covorul rosu, alaturi de regizor si producator, au fost prezenti Bogdan Dumitrache, Ciprian Chiujdea, Valeriu Andriuta si Ingrid Micu-Berescu.

Mai jos gasiti imagini de la premiera mondiala a peliculei, atat fotografii cat si un montaj video de pe covorul rosu cu invitatii si intalnirea traditionala a echipei filmului cu Thierry Frémaux, directorul festivalului.

Echipa filmului a fost stilizata cu tinute de la designeri si branduri romanesti care au fost puse in evidenta pe covorul rosu de prezenta eleganta a producatoarei Miruna Berescu intr-o rochie neagra Cloche (modelul Calista, disponibil aici) si a actritei Ingrid Micu-Berescu intr-o rochie Rhea Costa si sandale Anna Cori (modelul Camoscio, aici). Ambele au purtat bijuterii ─ coliere, inele si cercei ─ de la Cellini.

Domnii ─ regizorul Emanuel Parvu si actorii Bogdan Dumitrache, Valeriu Andriuta si Ciprian Chiujdea ─ au purtat costume si accesorii personalizate de iTux in modelele 007 si Midnight Blue.

De aparitia echipei s-a ocupat consultantul de imagine Eduard Enache.

Este cel de al treilea lungmetraj semnat de Emanuel Parvu, dupa debutul „Meda sau Partea nu prea fericita a lucrurilor” care a primit 2 premii la Festivalul de Film de la Sarajevo in 2018, pentru cel ma bun regizor si cel mai bun actor principal (Serban Pavlu) si lungmetrajul „Marocco”, aflat in selectia oficiala a Festivalului de la San Sebastian 2021.

Potrivit sinopsis: Adi este un adolescent de 17 ani, dintr-un sat din Delta Dunarii, care, prin eforturile parintilor sai, invata la Tulcea. Venit acasa in vacanta de vara, Adi se simte bine alaturi de familia sa si de prietena lui cea mai buna, Ilinca. Atunci cand familia este confruntata violent cu un adevar pe care nu il pot nici intelege, nici accepta, dragostea neconditionata pe care Adi ar trebui sa o primeasca de la parintii sai dispare brusc, iar lui Adi ii ramane o singura solutie.

„Competitia Oficiala la Cannes este ceva ce, ca regizor, probabil visezi toata viata, locul in care iti doresti sa iti fie vazute filmele, unde doresti sa fii. Sunt atat de multe „carari” pe care, la un moment dat, o poti lua – de la ideea filmului la scenariu, de la locatii la filmarea propriu-zisa, de la actorie la montaj, incat nici nu mai stii exact de unde s-a legat. Sigur de la Dumnezeu. Un mare multumesc tuturor celor implicati, am facut impreuna o echipa minunata si iata si prima noastra (mare) recunoastere.” a spus Emanuel Parvu.

„Anul trecut, in septembrie, filmam in Delta, la Sfantu Gheorghe. Astazi, primim aceasta veste cu o enorma bucurie, veste pe care o impartim cu fiecare din cei care care ne-au stat alaturi in munca la acest film. Cred ca nu ne-am fi putut dori o premiera mondiala pentru filmul nostru, alta decat la Festivalul de la Cannes, iar sa stim ca munca noastra va fi in Competitia Oficiala in compania unor filme de Coppola, Cronenberg sau Lanthimos este ca un premiu in plus. Va fi cu siguranta o experienta extraordinara la Cannes, insa suntem cu gandul si la momentul in care publicul din Romania va vedea acest film pe marile ecrane, probabil toamna aceasta.” a adaugat Miruna Berescu.

Foto: Vlad Dumitrescu

Trei kilometri pana la capatul lumii este regizat de Emanuel Parvu dupa un scenariu semnat de Emanuel Parvu si Miruna Berescu, imaginea filmului este semnata de Silviu Stavila (Marocco, Marfa si Banii, Niki Ardelean – colonel in rezerva), montajul de Mircea Olteanu (R.M.N., Bacalaureat, Ilegitim), iar scenografia si costumele de Bogdan Ionescu (Metronom, Dincolo de calea ferata). 

Din distributie mai fac parte actorii: Adrian Titieni (Familiar, Bacalaureat, Tata muta muntii), Richard Bovnoczki (Balaur, Aurora), Alina Berzunteanu (Metronom, Q.E.D.), Vlad Brumaru (Marocco, Hackerville) si Radu Gabriel (5 minute, Meda sau partea nu prea fericita a lucrurilor). 

Mai multe informatii despre film dar si despre experienta echipei la Cannes vor fi postate pe paginile de Facebook si Instagram ale filmului.

Citește în continuare