Skip to content

Amintiri emotionante la Cannes cand George Lucas a primit un  Palme D’ Or onorific de la Francis Ford Coppola. Palmaresul complet al editiei 2024

George Lucas (80 de ani) si Francis Ford Coppola (85 ani) au vorbit despre prietenia lor de o viata la gala finala a festivalului de film de la Cannes din acest an, cand Lucas a primit premiul onorific Palme d’Or.

Doua personalitati total diferite, Lucas un introvert care vorbeste putin si nu iubeste nicio forma de popularitate, Coppola un extrovert abil vorbitor care stie sa exploatee orice poveste emotionala, cei doi regizori s-au imprietenit acum mai bine de 50 de ani, la inceputul carierei lor.

Inainte de a primi premiul, Lucas a fost intampinat in sala cu ovatii de cateva minute in picioare, in timpul carora s-a emotionat pana la lacrimi.

In discursul sau, Coppola si-a amintit de prima sa intalnire cu Lucas, care l-a urmarit pe platoul de filmare al peliculei sale „Finian’s Rainbow” in 1968.

„Incantat sa am pe cineva din generatia mea, i-am propus sa vina in fiecare zi, dar cu o singura conditie: Sa vina cu o sugestie geniala in fiecare zi, ceea ce si a facut in mod constant. Si cu asta a inceput o asociere care a durat o viata intreaga”, a spus Coppola. Coppola a mentionat, de asemenea, momentul in care Lucas a fost respins de proprietarii benzii desenate „Flash Gordon” atunci cand a propus o adaptare cinematografica. „S-a uitat la mine si mi-a spus: „Ei bine, imi voi face propriul meu film, il voi numi „Star Battles” sau „Star Wars” sau ceva de genul asta”. Si asa a facut, iar in acest proces a riscat tot ce avea pentru a-l face”, a spus Coppola. „Felicitari George, nu numai eu si numerosii tai prieteni suntem mandri de tine, dar lumea este aici, mandra sa te onoreze.”

La primirea premiului, Lucas a declarat: „Nu va pot multumi indeajuns, pentru ca sunt doar un pusti care a crescut intr-o podgorie din Modesto, California, si care face filme in San Francisco cu Francis”.

Privind in urma la cei aproape 60 de ani petrecuti in industria cinematografica, Lucas a adaugat ca „este cu siguranta o lume diferita” acum.

„De fapt, nu am facut niciodata un film la Hollywood in calitate de regizor, asa ca este o adevarata onoare sa fiu aici”, a conchis el.”Va multumesc foarte mult”.

Lucas si Coppola s-au tinut de mana in timp ce traversau scena pentru a face fotografii impreuna cu premiul, sustinandu-se reciproc in mai multe feluri.

Cel mai recent episod din „Indiana Jones”, „The Dial of Destiny”, a avut premiera la Cannes anul trecut, dar Lucas nu a participat la festival, ceea ce face ca aparitia sa la cea de-a 77-a editie sa fie si mai speciala.

Palmaresul acestei editii a festivalului de film de la Cannes arata astfel

Palme d’Or: “Anora,” Sean Baker

Grand Prix: “All We Imagine as Light,” Payal Kapadia

Regizor: Miguel Gomes, “Grand Tour”

Actor: Jesse Plemons, “Kinds of Kindness.”

Cea mai buna actrita: “Emilia Pérez”

Jury Prize: “Emilia Pérez”

Prix Spécial Mohammad Rasoulof, “The Seed of the Sacred Fig”

Scenariu: Coralie Fargeat, “The Substance”

Camera d’Or: “Armand,” Halfdan Ullman Tondel

Camera d’Or Special Mention: “Mongrel,” Chiang Wei Liang, You Qiao Yin

Short Film Palme d’Or: “The Man Who Could Not Remain Silent,” Nebojša Slijepčević

Short Film Special Mention: “Bad for a Moment,” Daniel Soares

Golden Eye Documentary Prize: “Ernest Cole: Lost and Found” and “The Brink of Dreams”

Queer Palm: “Three Kilometers to the End of the World”/ Trei Km pana la capatul lumii

Palme Dog: Kodi, “Palm Dog”

FIPRESCI Award (Competition): “The Seed of the Sacred Fig,” Mohammad Rasoulof

Citește în continuare