Skip to content

8 cantece inspirationale care au schimbat lumea

Cuvintele au o putere nemarginita, iar cand acestea sunt dublate si de muzica potrivita, mesajul lor devine cu atat mai puternic. Orice piesa noua este o creatie care poate schimba ceva: pentru cel care o asculta, intr-o comunitate care, poate, rezoneaza cu ea sau chiar pentru o lume intreaga.

Avem nevoie, din cand in cand, sa ascultam astfel de cantece inspirationale care au schimbat generatii si mentalitati. Avem nevoie de asta pentru a ne reaminti de puterea cuvintelor, a muzicii, dar si a noastra, individual.

Un astfel de playlist este intotdeauna binevenit, asa ca iata alegerile noastre pentru un top cu melodii care au avut puterea de a schimba lumea si poate inca o mai fac.

Billie Holiday – “Strange Fruit” (1939)

“Strange Fruit” este una dintre cele mai poetice si emotionante manifestari impotriva rasismului in America. Billie Holiday obisnuia sa isi inchida concertele cu acest cantec tocmai pentru a avea un impact puternic asupra publicului. Piesa are o poveste ceva mai complexa, ea nefiind compusa de catre artista.

Autorul “Strange Fruit” este de fapt Abel Meeropol, un activist si profesor din New York. Dupa ce a vazut intr-o revista americana o imagine cu un linsaj oribil, Meeropol si-a manifestat revolta intr-o poezie. Mai apoi, el a transformat-o in cantec, i-a cantat-o unui patron de club, iar acesta i-a propus-o lui Holiday.

USA for Africa – “We Are the World” (1985)

Probabil cea mai mare colaborare intre artistii internationali, piesa “We Are the World” a fost scrisa de Michael Jackson si Lionel Richie si interpretata, printre altii, de Bruce Springsteen, Bob Dylan, Tina Turner, Stevie Wonder, Willie Nelson, Cindy Lauper sau Ray Charles. Scopul a fost acela de a strange fonduri pentru Africa.

Piesa lor chiar a reusit sa schimbe lumea, avand in vedere ca artistii au strans prin acest single aproximativ  64 milioane de dolari.

Nirvana – “Smells Like Teen Spirit” (1991)

Da, muzica poate schimba mentalitati si reprezenta generatii intregi, iar “Smells Like Teen Spirit” este o buna dovada in acest sens. Single-ul lansat in 1991 a devenit atat de popular incat o lume intreaga a descoperit ce este cu adevarat muzica grunge, transformand-o intr-o miscare culturala internationala.

Acest cantec, dar si celelalte piese de pe albumul “Nevermind” au facut din Kurt Cobain liderul generatiei lui, multi tineri identificandu-se cu frustrarile exprimate in cantece, dar si cu acea lupta impotriva sovinismului si a discriminarii.

Bob Marley – “Get Up Stand Up” (1973)

Actele de persecutie nu ar trebui tolerate in nicio situatie, iar pentru asta trebuie sa avem curaj mereu sa ne ridicam si sa ne spunem parerea. Muzica reggae are aceasta putere, de a ne motiva si inspira, iar prin single-ul sau “Get Up Stand Up, Bob Marley a demonstrat ca muzica poate fi un motor important in a schimba viziuni si mentalitati.

Scris de Peter Tosh, cantecul are la baza o motivatie personala impotriva opresiunii.  Atat Tosh, cat si Marley erau de religie rastafariana, fiind mereu judecati si batjocoriti din aceasta cauza.

Dolly Parton – “9 to 5” (1980)

“9 to 5” este cantecul unei generatii si a unei situatii despre care nu multi doreau sa vorbeasca pana in acel moment. Parton a scris acest cantec pentru filmul cu acelasi nume in care ea insasi debuta ca actrita, iar mesajul din spatele piesei este unul foarte important: in anii ’80, drepturile femeilor la locul de munca nu erau aceleasi ca cele ale barbatilor.

Cum Dolly Parton se bucura de o mare popularitate la acea vreme, cantecul a avut un mare impact si a reusit sa atraga atentia asupra acestui aspect.

John Lennon – “Imagine” (1971)

Cel mai cunoscut cantec al lui John Lennon, “Imagine” a fost single-ul care a dat numele celui de-al doilea album semnat de artist. Piesa care vorbeste despre pace si armonie a fost destul de controversata la acea vreme Multi au sustinut ca exista o contradictie in toata aceasta imagine aparent idilica: un multimilionar indemnandu-i pe ceilalti sa isi imagineze o lume fara posesiuni.

Trecand peste asta, insa, cantecul i-a inspirat si ii inspira pe multi sa mai uite de partea pragmatica a vietii si sa isi cultive generozitatea, bunatatea, altruismul.

Gloria Gaynor – “I Will Survive” (1978)

Cantecul care la inceput exprima frica si tristete, ajunge sa transmita mai apoi un mesaj de incurajare si eliberare. “I Will Survive”, lansata in 1978, este la baza o piesa despre o femeie care promite sa treaca cu bine peste o despartire dureroasa, insa semnificatiile ei s-au schimbat mult de atunci.  

La finalul anilor ’70, comunitatea LGBT se lupta cu prejudecatile unei lumi intregi, asa ca aceasta piesa a devenit curand imnul lor de independenta si recunoastere.

Sam Cooke – “A Change is Gonna Come” (1964)

Sursele de inspiratie pentru “A Change is Gonna Come” sunt diverse: o parte din cantec a fost inspirata de o altercatie pe care Cooke si prietenii sau au avut-o atunci cand li s-a refuzat o camera la un hotel in Louisiana, iar altii spun ca, auzind  single-ul lui Bob Dylan “ Blowin’ in the Wind”, Cooke si-a dorit sa scrie si el ceva asemanator.

Mesajul cantecului este cu atat mai puternic cu cat piesa a fost lansata la cateva luni dupa ce Cooke a fost impuscat mortal de proprietarul unui hotel care a pretins ca artistul viola o tanara. Exista multe controverse in jurul mortii artistului, insa un lucru este cert: “A Change is Gonna Come” a ramas strigatul de speranta a unei intregi comunitati.

Citește în continuare