Skip to content

(video) Carla Fracci (84 ani), cea mai cunoscuta balerina din Italia, a incetat din viata. A dansat cu Rudolf Nureyev, Mikhail Baryshnikov, dar si romanul Gheorghe Iancu. Imagini din “Romeo si Julieta” si “Medeea” alaturi Gheorghe Iancu

Carla Fracci, cea mai cunoscuta balerina din Italia din toate timpurile, a incetat din viata la varsta de 84 de ani, au anuntat reprezentatii Scala din Milano, compania care i-a gazduit spectacolele de-a lungul a multi ani.

Fracci venea dintr-o familie modesta de la periferia Milano, care se retrasese la tara pe vremea celui de-al doilea razboi mondial intr-o zona ferita de bombe.  A inceput dansul la varsta de 10 ani dupa ce mai multi apropiati i-au remarcat gratia si muzicalitatea, dar Carla radea mai tarziu in interviuri spunand ca era doar o tarancuta draguta. A fost acceptata la Academia La Scala unde a avut-o ca profesoara pe una dintre cele mai bune balerine ruse ale vremurilor, dar si foarte severa, Vera Volkoova.

 A fost prima balerina pentru La Scala din Milano, Royal Ballet, Royal Swedish Ballet si a dansat cu unii dintre cei mai mari balerinii din ani 60-70- 80 printre ei Rudolf Nureyev, Vladimir Vasiliev,  Mikhail Baryshnikov, Alexander Godunov, dar si romanul Gheorghe Iancu (care a plecat din tara in timpul regimului comunist)

In lumea baletului versiunea ei de Giselle este considerata o referinta a perfectiunii, Carla Fracci dansand acest balet cu Nureyev sau Baryshnikov, dar si cu balerinul danez Erik Bruhn si cu romanul Gheorghe Iancu.

Dupa ce s-a retras de pe scena a fost directoarea companiei de balet din Verona intre 1995 -1997, apoi a condus Baletul Operei din Roma.

A fost o prezenta extrem de eleganta si de discreta dincolo de scena, se imbraca mereu in alb si ultima parte a vietii si-a dedicat-o implicarii in acte caritabile, in 2017 Papa multumindu-i intr-o audienta publica pentru eforturile sale caritabile.

Aici puteti urmari cateva minute din baletul Romeo si Julieta cu Carla Fracci si Gheorghe Iancu

Iar aici puteti urmari un fragment din Medeea cu aceeasi Carla Fracci si Gheorghe Iancu

De la plecarea din Romania, in anii 80, Gheorghe Iancu a dansat pe toate marile scene ale lumii, de la Balshoi la Covent Garden, de la Scala din Milano la Teatrul Mariinski. A avut cele mai importante partituri din baletul clasic si-a fost aclamat de cei mai mari critici.

Citește în continuare