Skip to content

(galerie foto) A inceput carnavalul de la Venetia. Evenimentul tine pana la 1 martie

Dupa doi ani de pauza din cauza pandemiei, Carnavalul de la Venetia a inceput in acest weekend cu tema evenimentului „Aminteste-ti viitorul”. Anul acesta, principalul element de noutate este integrarea elementelor de realitate virtuala si multimedia in paradele si manifestarile traditionale. Totodata, Italia a renuntat vineri la purtarea mastii in aer liber, dar autoritatile din Venetia au cerut oamenilor sa o pastreze in zonele aglomerate.

Carnavalul a inceput cu o parada a barcilor colorate de pe Marele Canal, cu oameni costumati si mascati, iar pe poduri si maluri erau vizitatori. De asemenea, pentru a fi evitata aglomeratia, nu a fost lasata nicio ambarcatiune privata.

Conform informatiilor oficiale, acesta este o editie „work in progress”, rezultatul unui efort comun depus impreuna cu autoritatile competente pentru a oferi un Carnaval sigur. Din pacate, o parte din evenimentele traditionale care genereaza adunari nu vor mai avea loc, in special „Festivalul venetian” in canalul Rio di Cannaregio si parada apei pe Grand Canal, marile scene animate din Piata San Marco si Piazza Ferretto, procesiunea Mariilor si parada Taurului, paradele alegorice din Lido, Marghera, Campalto, Zelarino, Pellestrina si Burano.

Pentru publicul larg, in faimoasa Piata San Marco, va fi instalat un imens ecran pe care se vor derula imagini emblematice din cadrul editiilor din anii trecuti.

Carnavalul de la Venetia reprezinta cea mai ampla manifestare culturala din Italia.

Carnavalul isi are originile in doua traditii antice – festivalul roman “Saturnalia” si Cultul lui Dionisis, ambele fiind festivaluri religioase care aduceau impreuna italienii din toate colturile tarii.

Pe de o parte, Festivalul “Saturnalia” era un prilej de bucurie pentru toti sclavii si oamenii liberi din imperiu. Acestia se strangeau si petreceau pana la apus, dansand in picioarele goale. Pe de alta parte, in cadrul festivalului dedicat lui Dionisis, participantii erau incurajati sa se apropie de arta si puteau sa asiste la spectacolele de teatru jucate in aer liber. Astfel, Carnavalul din Venetia reprezinta un mix intre cele doua traditii antice, in cadrul caruia se organizeaza atat evenimente culturale, cat si petreceri mascate si concursuri.

Istoria Carnavalului de la Venetia incepe in anul 1162, insa primul document care atesta organizarea sa dateaza din 1268, anul in care este mentionata si folosirea mastilor.

Oficial, Carnavalul de la Venetia a fost autorizat oficial printr-un act emis de Senatul Republicii în 1296. Documentul prevedea faptul ca orice om, indiferent de statulul sau social, are dreptul de a se distra inainte de lasatului secului pentru Postul Pastelui.

De altfel, exact acesta era rolul mastilor purtate de participanti – in timpul carnavalului nu iti puteai da seama daca un participant era bogat sau sarac, strazile Venetiei era pline de oameni eliberati de statutul lor social, ascunsi in spatele mastilor.

Carnavalul a devenit extrem de cunoscut in secolul al XVIII-lea, cand tinerii bogati din intreaga Europa veneau la Venetia pentru a se distra fara a fi recunoscuti. In 1930, Benito Mussolini a interzis carnavalul. In 1979, a fost reinviata traditia carnavalului si a mastilor.

Exista mai multe tipuri de masti purtate in timpul festivalului, iar fiecare duce in spate o intreaga poveste.

Masca Moretta este foarte populara printre femeile venetiene. Initial a fost gandita si purtata ca o masca perfect ovala, neagra, cu doua gauri in zona ochilor. Nu avea un snur care sa o fixeze de figura celei care o purta. Doamna care alegea o masca Moretta trebuie sa prinda intre dinti un mic suport fixat pe spatele mastii, in dreptul gurii. In felul acesta, purtatoarea mastii Moretta nu putea vorbi, iar misterul din jurul ei devenea si mai incitant.

Masca Medico Della Peste este o masca macabra, cu un cioc lung. In 1348, Venetia a fost grav afectat de ciuma. In acea perioada, o asemenea masca era folosita de medici pentru a se proteja de bacteria care cauza imbolnavirea.

In nasul lung al mastii erau puse ierburi si flori cu rolul de a filtra aerul si pentru a masca mirosul puternic provenit de la victimele ciumei. Acum, mastile Medico Della Peste sunt purtate impreuna cu o haina lunga, neagra si manusi albe.

Masca Bauta a fost initial alba, simpla. Acum, adesea este aurita. Masca acopera confortabil intreaga fata, nasul este proeminent, iar linia barbiei se indeparteaza de figura celui sau celei care o poarta. In felul acesta participantii care poarta o masca Bauta pot manca si pot vorbi fara a da jos masca, pastrand astfel anonimatul.

Masca Colombina este una care acopera doar jumătatea feţei, este frumos decorata, uneori chiar cu aur sau argint.

Masca Gnaga este una dintre cele mai fascinante din istoria Carnavalului de la Venetia, acopera in intregime nasul si ochii si are trasaturi puternic feminine. Inspiratia pentru a ea au fost pisicile. Istoria spune ca cei care purtau masca Gnaga erau barbati care se costumau in femei, iar acestia purtau pe strazile Venetiei cosuri in care tineu mici pisicute.

Ziarul Adevarul mentioneaza ca presa locala italiana a relatat ca aproximativ 80.000 de persoane au venit pentru eveniment si 32.000 de turisti straini. Totodata, in anii trecuti participau la carnaval in jur de 3 milioane de vizitatori, scrie Digi24, citati de Adevarul.

Citește în continuare