Skip to content

In urma cu 110 ani, copiii invatau sa citeasca dintr-o carte ilustrata cu fotografii cu pisici.

De-a lungul istoriei, imaginile cu pisici au avut diverse roluri, de la venerarea acestora in anumite regiuni ale lumii pana la studiul anatomic in perioada academismului sau traditia mai recenta a utilizarii filmuletelor cu feline ca o forma de divertisment. In urma cu 100 de ani, fotografiile simpatice cu pisici erau utilizate pentru cu totul alt scop.

In 1911, Eulalie Osgood Grover a publicat cartea pentru copii „Kittens and Cats: A First Reader”, realizata pentru a educa tinerele generatii. Este formata din poeme care contin peste 600 de cuvinte din vocabularul englez, o structura ritmica care incurajeaza cititul cu voce tare si note dedicate profesorilor pentru activitati distractive ce pot fi facute timpul orelor de scoala. 

Vocabularul cartii este distractiv, dar in acelasi timp simplu pentru a fi inteles cu usurinta de cei mici. Textul este acompaniat de fotografii in alb-negru cu pisici care poarta bonete, rochii, palarii si costume haioase care sa fie legate de poveste. Desi cartea este mai veche de 100 de ani, a ramas pana astazi una dintre operele populare din bibilotecile copiilor din Statele Unite. 

Cartea poate fi rasfoita si descarcata gratuit de aici.

Imaginile cu feline au fost alese in locul celor cu papusi sau jucarii deoarece sunt fiinte vii care trebuie tratate cu o anumita atentie, astfel nu vor avea parte de abuzul de care beneficiaza jucariile in mod obisnuit.

Autorul a gandit cartea pe principiul ca pisicile au nevoie de grija si iubire, iar textele care insotesc imaginile cu pisici vor primi o atentie sporita din partea copiilor. Grover considera ca pana si cel mai serios cititor ar ceda in fata fotografiilor cu pisici, inspirand la fel de multa placere unui copil asemenea cum o face un roman de aventura sau dragoste pentru un adult. 

Cartea are ca subiect o petrecere gazduita de regina pisicilor. Invitatii sosesc in fata majestatii sale in urma unor pregatiri intense, fiecare prezentandu-se prin rime si jocuri de cuvinte care sa-i inveseleasca pe micii cititori. 

Desi autorul fotografiilor nu este cunoscut, se presupune ca aceste au fost realizate de Harry Whittier Frees, un pionier al epocii in fotografia cu pisici. 

„Folosirea pisicilor si a puilor de pisica ca modele pentru fotografii este o munca dificila si pe alocuri complicata care poate fi depasita numai cu rabdare” noteaza Frees in cartea sa „The Little Folks of Animal Land”. 

Eulalie Osgood Grover este o autoare nord-americana nascuta in 1837 in Montorville, Minnesota. In epoca a fost una dintre cele mai apreciate autoare de carti pentru copii, multe generatii de tineri au fost formate si introduse in literatura prin textele sale. Cea mai cunoscuta cartea a este ”The Sunbonnet Babies Primer”, avand un mare succes si fiind integrata in programa de studiu a scolilor publice din SUA.

Citește în continuare