Skip to content

Cartile cu James Bond vor fi republicate in versiune editata. Au fost scoase exprimarile lui Ian Flaming care pot fi considerate rasiste sau discriminatorii

Dupa controversa legata de editarea textelor lui Roald Dahl, izbucnita in ultimele zile, a venit randul romanelor lui Ian Fleming, James Bond, sa fie rescrise.

Un articol publicat in ziarul britanic The Telegraph arata ca, inainte de reeditarea romanelor lui Bond, in aprilie, pentru a marca 70 de ani de la „Casino Royale”, prima carte din serie, detinatorii drepturilor de autor, Ian Fleming Publications Ltd, au comandat o revizuire pentru cititorii care ar putea fi afectati de unele afirmatii sau asocieri.

Fiecare carte va purta o clauza de renuntare: „Aceasta carte a fost scrisa intr-o perioada in care termenii si atitudinile care ar putea fi considerate ofensatoare de catre cititorii moderni erau ceva obisnuit. In aceasta editie au fost facute o serie de e, pastrand in acelasi timp o apropiere cat mai mare de textul original si de perioada in care este plasat”, va fi scris pe fiecare carte conform The Telegraph.

Un termen peiorativ folosit in mod obisnuit de Fleming, ale carui carti Bond au fost publicate intre 1951 si 1966, care se referee la persoanele de culoare, a fost eliminat aproape in intregime si inlocuit cu „persoana de culoare” sau „om de culoare”. In alte cazuri, referintele au fost editate.

De exemplu, in „Traieste si lasa sa mori” (1954), parerea lui Bond despre africanii din comertul cu aur si diamante ca fiind „niste tipi destul de respectuosi fata de lege, as fi crezut, cu exceptia cazului in care au baut prea mult” a fost modificata in „niste tipi destul de respectuosi fata de lege, as fi crezut”.

O alta scena din carte, care are loc in timpul unui striptease intr-un club de noapte din Harlem, a fost initial „Bond putea auzi publicul gafaind si grohaind ca niste porci la troaca. Isi simtea propriile maini apucand fata de masa. Avea gura uscata.” Aceasta a fost revizuita in „Bond putea simti tensiunea electrica din sala”. Un segment din carte care descria dialogul accentuat ca fiind „direct Harlem-Deep South cu mult New York aruncat in el”, a fost eliminat.

In mai multe carti, inclusiv in „Thunderball” (1961), „Quantum of Solace” (1960) si „Goldfinger” (1959), au fost eliminate etniile. Modificarile editiei americane a cartii „Traieste si lasa sa mori” au fost autorizate de Fleming insusi. Fleming a murit in 1964.

Cei care detin drepturile pentru scrierile lui Ian Fleming au declarat pentru The Telegraph: „Noi, cei de la Ian Fleming Publications, am revizuit textul cartilor originale ale lui Bond si am decis ca cea mai buna cale de actiune este sa urmam exemplul lui Ian. Am facut modificari la „Traieste si lasa sa mori” pe care el insusi le-a autorizat.

„Urmand abordarea lui Ian, am analizat cazurile mai multor termeni rasiali din carti si am eliminat o serie de cuvinte individuale sau le-am inlocuit cu termeni care sunt mai acceptati astazi, dar care sunt in concordanta cu perioada in care au fost scrise cartile. Ii incurajam pe oameni sa citeasca singuri cartile atunci cand vor fi publicate noile carti de hartie in aprilie.”

Filmele James Bond sunt una dintre cele mai de succes francize din toate timpurile, cu incasari totale de 7,8 miliarde de dolari. Ultimul film „No Time to Die”, care a fost lansat in 2021, a marcat retragerea lui Daniel Craig din acest rol.

Detinatorii licentei pentru cinematografie sunt extrem de atenti nu doar la alegerea actorului care il intruchipeaza pe Bond pentru cativa ani, ci si cu cariera profesionala a acestuia. Lui Daniel Craig i-au platit doua montari ale unor spectacole de teatru pentru perioadele dintre filme pentru a-i pastra statutul la un nivel ridicat constant.

Citește în continuare