Skip to content

Cartile preferate ale artistilor. Irina Antonie

In epoca fast forward, cei mai multi dintre noi cauta sa citeasca mai degraba rezumatul unei carti sau un articol recenzie care face o analiza a acesteia.

Pentru noi, urban.ro, timpul alocat cartilor inseamna sa-ti deschizi mintea si inima catre noi perspective, sa descoperi cu empatie si toleranta perspective noi ale subiectelor care te pasioneaza.

In acesta luna, avem un proiect special in care multi artisti vor povesti despre cartile lor preferate. Speram sa fie inspiratie pentru cat mai multi dintre cititori.

Intelegem ca stilul de viata este diferit pentru fiecare, la fel ca si timpul liber, de aceea incercam sa va recomandam si versiunile alternative de a descoperi cartile respective cu ajutorul aplicatiei voxa.ro. Acolo unde ele sunt si in versiune audio sau ebook, veti gasi link-ul de pe voxa.ro.

Irina Antonie este actrita de teatru si film, aflata recent la a treia facultate absolvita: Istoria Artei, dupa UNATC si ASE. A jucat intr-un episod al serialului „Killing Eve”, nominalizat la Globurile de Aur si Emmy.

Foto: Alex Galmeanu

A debutat in 2008 in serialul Doctori de mame, au urmat aparitii in Anticamera (2008), Aniela (2009), Iubire si onoare (2011) si Ingeri pierduti (2012). A jucat in Steamroller – Born to Raise Hell (2010), lungmetraj cu Steven Seagal in regia lui Lauro Chartrand, apoi in Si baietii cateodata (2013), iar in 2020 a devenit vocea lui Mulan in versiunea dublata a filmului live action produs de Disney.

In teatru, a debutat in Hoti in regia lui Radu Afrim si a jucat in Contracte (regia Cristi Juncu), Doua Liniute, Sta sa ploua (Lia Bugnar), Apa de mina (regia Alexandru Dabija), trilogia Minelor (regia Horia Suru), Neighbourhood 3 (regia Eugen Gyemant), Presul (regia Mircea Cornisteanu), Visul unei nopti de vara (regia Peter Kerek) si Nu regret nimic la Teatrul ACT.

Anul acesta o veti vedea in „Subteran”, primul serial romanesc care se va lansa pe Netflix iar saptamana viitoare incepe filmarile la un nou serial de televiziune. La teatru, pe 25 mai joaca la Teatrul de Comedie in spectacolul „Contracte” de Mike Bartlett in regia lui Cristi Juncu ─ bilete aici.

Am inceput sa citesc pentru ca nu citisem suficient in copilarie si mi se parea ca sunt in urma, ca lumea din jurul meu stie atat de multe lucruri pe care eu nu le stiam. Si asa era, nu citisem suficient. Nu ne-am batut nimeni la cap sa citim asa ca relatia cu lectura a inceput dintr-o frica: ca nu sunt suficient de buna, ca nu stiu suficient de multe lucruri sau ca nu le stiu asa cum ar trebui sa le stiu.

Din fiecare tara pe care o vizitez imi iau cate o carte amintire: Alicia en el país de las maravillas (Lewis Carroll), Le Petit Prince (Antoine de Saint-Exupéry), Poemas de Federico García Lorca, La vida es sueño (Calderón de la Barca), Faust (Goethe) si Shakespeare evident. Mi se pare interesant sa citesc Cehov in franceza, suna altfel, sau in spaniola, e cu totul si cu totul altceva. Shakespeare in spaniola pare o telenovela: „La hora de nuestras nupcias se acerca ya. Cuatro felices días traerán la luna nueva”. Mi se pare interesant sa fac acest exercitiu dar si sa citesc cartile in limba in care ele au fost scrise. 

Apoi sunt albumele si cataloagele de arta de la muzee, de la bienale, din expozitii temporare… si la ele tin la fel de mult, au o alta energie.

Catalogul expozitiei lui Brancusi de la Europalia

Catalogul expozitiei lui Brancusi de la Europalia de la Bozar l-am luat cu ultimii mei bani, chiar imi lipsea un euro si i-am rugat pe cei care cumparau si ei catalogul sa ma imprumute cu un euro, mi-au zambit frumos si nu mi-au dat niciun ban, bine, nici eu nu-i invitasem la spectacolul nostru in limba romana fara subtitrare asa ca am plecat dezamagita de la expozitie dar pe drum am gasit intr-un buzunar mic lateral al gecii cateva monezi care nu faceau chiar un euro, m-am intors in fuga si am plecat cu catalogul in brate dupa ce i-am terorizat pe vanzatori. Cred ca e cea mai frumoasa amintire legata de o carte. Eram in turneu la Bruxelles si eram atat de fericita ca mi-am luat catalogul incat am alergat pana la sala de spectacol pentru ca uitasem ca nu mai aveam efectiv niciun ban nici macar pentru o cartela de metrou.

Printre cartile pe care le am langa pat acum sunt “O viata marunta” a lui Hanya Yanagihara, o alta carte recent citita este “Astfel de lucruri marunte” de Claire Keegan, Mimi Branescu “sase piese, un autor”, “Despre Arta. Feluri de a vedea” de John Berger si “Nemesis” a lui Philip Roth.

Voxa ofera acces nelimitat la cele mai noi titluri de carti audio si e-books, cu un singur abonament lunar unic. Puteti descarca aplicatia pentru a testa gratuit primele 7 zile, direct pe telefonul dvs, aici.

Voxa.ro este cel mai mare catalog de audiobooks in limba romana, cu peste 70 000 de titluri, locul in care descarcati titlurile si le ascultati oriunde si oricand, in plus aveti acces instant si nelimitat la intreg catalogul.

Citește în continuare