Skip to content

Cartile preferate ale artistilor: Radu Iacoban

In epoca fast forward, cei mai multi dintre noi cauta sa citeasca mai degraba rezumatul unei carti sau un articol recenzie care face o analiza a acesteia.

Pentru noi, urban.ro, timpul alocat cartilor inseamna sa-ti deschizi mintea si inima catre noi perspective, sa descoperi cu empatie si toleranta perspective noi ale subiectelor care te pasioneaza.

In acesta luna, avem un proiect special in care multi artisti vor povesti despre cartile lor preferate. Speram sa fie inspiratie pentru cat mai multi dintre cititori.

Intelegem ca stilul de viata este diferit pentru fiecare, la fel ca si timpul liber, de aceea incercam sa va recomandam si versiunile alternative de a descoperi cartile respective cu ajutorul aplicatiei voxa.ro. Acolo unde ele sunt si in versiune audio sau ebook, veti gasi link-ul de pe voxa.ro

Radu Iacoban este regizor, actor si dramaturg, Radu Iacoban a absolvit Universitatea Nationala de Teatru si Cinematografie (UNATC) Bucuresti cu studii de licenta si master in actorie si regie.

Alaturi de scenograful Tudor Prodan si de compozitoarea Aida Sosic, semneaza regia a peste 30 de spectacole in teatrele de stat si independent din Romania. Este angajat la Teatrul Mic din Bucuresti si la Teatrul National din Timisoara, iar in 2022 a fost nominalizat in cadrul Galei Uniter la categoria “Cea mai buna regie”.

Spectacolele sale abordeaza teme si povesti variate, cu o miza preponderenta pe arta actorului. Actorii prezenti in distributiile spectacolelor a caror regie o semneaza au fost premiati si nominalizati in diverse ocazii – Ana Ularu, Emilia Dobrin, Ion Rizea, Ovidiu Ghinita, Razvan Vicoveanu.

Radu Iacoban a ales Colum McCann- Apeirogon

“Cartea pe care o propun mi-a aterizat in maini via Aida Šošić, adica iubita mea partenera care citeste mult mai mult si mai variat ca mine Contextul, invadarea Ucrainei de catre Rusia si activarea (in cazul meu) sau reactivarea (in cazul Aidei) a unui soc emotional provocat de razboi. Razboiul, un concept indepartat pentru mine, se apropia cu pasi repezi si “little did I know” despre ce urma sa se intample cu lumea in anii ce aveau sa vina. Ma uitam la stiri si pe undeva mi se parea ca ce vad si procesez nu e real, ca totul face parte dintr-un scenariu.

Si mai apoi a aparut cartea aceasta. Despre un context si o lume si mai indepartate. Despre oameni care, asa cum ne spune presa occidentala, s-au impartit in doua categorii – civilizati si teroristi. 

Initial m-a intrigat titlul pe care nu am fost in stare sa-l pronunt cursiv, “Apeirogon”. Ape-ce? Ce inseamna? E din limba aia a lor? O fi vreun acronim?

Autorul, Colum McCann, imi era si el, la fel de strain.  

Si ma apuc sa citesc.

„Ma nu­mesc Bassam Aramin, sint tatal lui Abir…“

„Numele meu este Rami Elhanan. Sint tatal lui Smadar…“

Si m-a rupt.

Doi parinti – unul din Palestina, celalalt din Israel – care si-au pierdut copii. La inceput nu te prinzi de asta. Totul e livrat parcimonios, puzzle-ul se compune din elemente pe care le parcurgi cu curiozitatea omului care nu stie, care e departe, care nu e implicat in povestea aia de peste mari si tari. Doar ca pe masura ce parcurgi acele formatiuni geografice narative, pare ca incepi sa vezi mai bine, pare ca intamplarile pe care le citesti sunt mult mai umane si mai personale ca orice stire pe care o vezi despre conflictul de acolo. Incepi sa-ti pui intrebari, sa te revolti. De ce oamenii isi trateaza semenii asa? De ce nimeni nu reactioneaza? De ce se intampla acum? De ce s-a permis asta atata timp?

Si mai apoi ii descoperi pe Bassam si pe Rami. Si intelegi ca sunt victime ale unui sistem sau ale unor sisteme defecte. Si te rupe cum doi oameni, pe care contextul i-a declarat inamici, se inrudesc in durere.

Am plans mult citind cartea asta.

Ceea ce va doresc si voua.”

Cartea a aparut la editura Litera, daca vreti sa o cititi electronic, aici gasiti versiunea ebook, daca vreti sa o ascultati in lectura actorului Serban Pavlu o gasiti aici

.

Voxa ofera acces nelimitat la cele mai noi titluri de carti audio si e-books, cu un singur abonament lunar unic. Puteti descarca aplicatia pentru a testa gratuit primele 7 zile, direct pe telefonul dvs, aici

Voxa.ro este cel mai mare catalog de audiobooks in limba romana, cu peste 70 000 de titluri, locul in care descarcati titlurile si le ascultati oriunde si oricand, in plus aveti acces instant si nelimitat la intreg catalogul

Citește în continuare