Skip to content

Cartile preferate ale artistilor. Stefan Iancu.

Stefan Iancu a inceput sa joace teatru de la o varsta foarte frageda. Pana la varsta de 15 ani avea deja roluri principale in productii romanesti, dar a lucrat si la filme internationale precum PU-239 cu Oscar Isaac protagonist,  ”Born to Rise Hell” cu Steven Seagal si ”Walking wit tehe Enemy” alaturi de Ben Kingsley.

A fost „Gabriel”, eroul principal din filmul ”Un pas in urma serafimilor” care i-a adus un premiu Gopo pentru tanara speranta.

Publicul larg din Romania il stie din serialul Vlad (ProTV) iar una dintre cele mai spectaculoase aparitii ale sale  este in serialul KILLING EVE de la BBC.

Stefan Iancu poate fi vazut in aceasta stagiune la TNB in spectaciolele ”La cativa oameni distanta de tine” si ”Repetitie pentru o lume mai buna”

Cartea lui preferata este “O viata marunta” de Hanya Yanagihara

 ”Tin minte ca am luat-o cam cand a aparut de la Gaudeamus pentru ca mi-a placut coperta, dar a zacut prin biblioteca vreun an de zile pana sa ma apuc de ea, deci as zice ca am citit-o prin 2016, cand aveam minunata varsta de 16 ani. Si a picat la fix.

        Cartea este despre patru tineri din New York si cum evolueaza prietenia lor in timp, in functie de ce se intampla in vietile fiecaruia dintre ei. Mereu m-a fascinat ideea asta de camaraderie, de prietenie adevarata intre baieti. Si nu genul de “gasca”, ci genul de prietenie in care ai puterea sa ii spui celui de langa tine “te iubesc”, fara sa fi judecat. Daca majoritatea povestilor abordeaza ideea unei relatiei amoroase baiat-fata, baiat-baiat sau fata-fata, in “O viata marunta” am descoperit un univers al unor baieti pe care mi-as dori si eu sa ii am prieteni, sa ii am aproape.

        Incerc sa evit cuvantul “prietenie” (desi l-am tot folosit), pentru ca mi se pare ca nu inglobeaza suficient de bine ceea ce vrea sa sublinieze Hanya Yanagihara in cartea ei. E ceva foarte rar si pur in apropierea asta intre baiei care sunt dispusi sa isi dea viata unul pentru celalalt si se cunosc intr-atat de bine incat sa nu-si dea voie unul altuia sa o faca.”

Cum te-a ajutat pe tine lectura, profesional sau personal?

        Separat de orice, lectura, in sine, mi se pare ca are aceleasi calitati ca un film sau un spectacol de teatru: o iesire din cotidian si o propunere de univers partial sau complet diferit de al tau in care poti sa iti dai voie sa intri sau nu si pe care il poti lasa sau nu sa te atinga si, eventual, sa te modifice. Si cand se-ntampla e frumos. E tare frumos.

*

Cartea “O viata marunta” de Hanya Yanagihara a aparut la Editura Litera.

Citește în continuare