Skip to content

Casa Regelui Charles din Viscri poate fi vizitata de turisti. Viscri este in patrimoniul UNESCO si a devenit cunoscut datorita pasiunii cu care printul Charles vorbeste despre frumusetea locului

Incepand de anul acesta, turistii care merg la Viscri, judetul Brasov, vor putea sa viziteze casa traditionala saseasca detinuta de Regele Charles in sat. Cunoscuta sub numele de „Casa albastra”, imobilul a fost cumparat in 2006, iar pana in 2021, a functionat ca pensiune.

Casa de la Viscri are sapte camere duble cu baie, o sufragerie, un living si o bucatarie, iar acum, proprietatea gazduieste doua expozitii speciale, cu accent pe conservarea florei spontane si a patrimoniului construit: expozitia de arta si carte botanica Transylvania Florilegium si expozitia de fotografie „Zburand peste Transilvania. Biserici fortificate” a fotografului roman Ionut Macri.

Sura reorganizata a casei de la Viscri 163 este cea care gazduieste expozitia permanenta The Transylvania Florilegium, spatiu care pune in lumina primele carti dedicate plantelor acestei regiuni, comandate de Alteta Sa Regala Printul de Wales.

Picturile florilegiului au fost create de unii dintre cei mai buni artisti botanici contemporani din lume, care timp de 5 ani au vizitat Transilvania, studiind flora din zona proprietatilor printului din Viscri si Valea Zalanului.

In florilegiul Transilvaniei, informatii stiintifice insotesc fiecare dintre cele 124 de ilustratii botanice, grupate in doua volume care aduc la cunostinta diversitatea si frumusetea florei transilvane.

Pentru a completa florilegiul Transilvaniei, 36 de artisti internationali de top si-au adus contributia la acest album rar, in doua volume, „Transylvania Florilegium” – cadoul oferit de Printul Charles Romaniei cu ocazia celor 100 de ani de la crearea statului roman modern. Desenele sunt insotite de explicatiile stiintifice ale botanistului britanic John Akeroyd, vicepresedinte al Botanical Society of Britain and Ireland, care il insoteste din anul 2000 pe Printul Charles in vizitele lui in Transilvania.

Casa de la Viscri este si sediul Fundatiei Prinţul de Wales, care organizeaza ateliere de restaurare traditionala si de tesut, precum si cursuri de agricultura. De asemenea, aici au loc si scoli de vara organizate de Fundatia Printului de Wales din Romania in parteneriat cu Ordinul Arhitectilor din Romania (OAR), precum si despre un proiect special de gradinarit implementat pentru copiii din sat.

Viscri este situat intre Brasov (80km) si Sighisoara (40km), intre dealuri. In ultimii ani, popularitatea satului Viscri a crescut considerabil, statisticile din 2019 semnaland ca peste 45.000 de turisti au vizitat biserica evanghelica fortificata din Viscri.

Cel mai important obiectiv este spectaculoasa biserica fortificata saseasca, inclusa in patrimonial mondial UNESCO din 1999. Structura cladirii permite urcarea in turn,  de unde se poate admira satul de la inaltime.

Citește în continuare