Skip to content

(video) La Cascada Niagara s-a deschis un tunel pe sub apa, vechi de 100 de ani, pentru o noua perspectiva asupra obiectivului turistic. In zona de langa cascada, exista o comunitate mare de romani

CNN a anuntat ca reprezentantii obiectivului turistic Cascada Niagara au introdus o noua modalitate de a experimenta cascada, de aceasta data printr-un tunel care trece pe partea canadiana, pe sub ape.

Potrivit Niagara Parks, acest tunel de aproximativ 670 de metri a fost construit pentru prima data in 1901 si a fost excavat pentru a ajuta la gestionarea energiei cascadei.

Structura a fost folosita din 1905 pana in 2006, cand a fost folosita pentru a devia apa de la Cascada Niagara catre o centrala electrica, care transformata apa in energie electrica pentru un sit industrial din Buffalo. Din 2006, tunelul a fost inchis, insa acum l-au redeschis publicului, pentru o noua vedere asupra cascadei.

Pentru a ajunge la acest tunel, vizitatorii iau un lift de sticla, peste instalatia hidrogeneratorului. Inainte de a fi deschis pentru vizitatorii cascadei, tunelul a facut parte dintr-un tur care explica cum functioneaza centrala electrica din Niagara Park. Pretul unui bilet de intrare in acest tunel incepe de la 30 de dolari, iar detaliile complete sunt aici.

Cascada Niagara este de fapt un ansamblu de trei cascade situate intre provincia Ontario si orasul New York, unde caderile de apa sunt de la o inaltime ce variaza de la 20 de metri pana la aproximativ 53 de metri.

Turistii care ajung la acest obiectiv pot vedea ansamblul format din trei caderi de apa: Cascada americana (American Falls), cascada Valul Miresii (Bridal Veil Falls) pe teritoriul Statelor Unite si cascada Potcoava (Horseshoe Falls), de pe teritoriul Canadei.

Cascada este deschisa turismului din anul 1800, iar in 1885 statul New York a declarat cascada Niagara parc national, fiind considerata una dintre cele mai importante atractii turistice din America de Nord si din lume.

Cascada s-a format in urma topirii ghetarilor de la capatul glaciatiunii Wisconsin, iar apa de la Marile Lacuri au format o cale pe versantul Niagara, spre Oceanul Atlantic.

Pe partea canadiana a cascadei, exista o mare comunitate de romani. In 2020, de Ziua Nationala a Romaniei, Cascada Niagara a fost luminata in culorile drapelului.

Si in 2017 Cascada Niagara a fost luminata in culorile Romaniei, ca semn de solidaritate pentru protestatarii impotriva Ordonantei 13.

Anul acesta, Ziua Nationala a Romaniei este sarbatorita de comunitatea de langa Niagara, cu slujba religioasa la Biserica Ortodoxa Romana Cascada Niagara.

Citește în continuare