Skip to content

Reprezentati ai caselor regale din Europa care merg zilnic la munca

Duminica, 21 martie, de la ora 12.00, Prima TV va difuza interviul realizat de Oprah Winfrey cu Printul Harry si Meghan Markle.

In asteptarea momentelor in care oricare dintre noi va avea o parere despre viata altuia, mai ales regala (desi e cel mai probabil ca nu am intalnit niciodata fata in fata un reprezentant al unei Case Regale deci nu avem niciun fel de detalii directe), va dam putin context despre reprezentati ai Caselor Regale care muncesc ca sa-si castige banii pentru standardul lor de viata.

Incepem cu putin context despre Printul Harry si Megan Markle care au venit fiecare in casatorie cu averi mari.

In interviul pe care-l vom vedea duminica, Printul Harry marturiseste ca principala sa sursa de venit e mostenirea lasata de mama lui. Conform declaratiilor oficiale, mostenirea se ridica la 21 de milioane de lire sterline la momentul decesului printesei Diana (1997). Dupa taxele de mostenire, au mai ramas 13 milioane de lire – care e echivalentul astazi pentru 24 de milioane de lire. Prin testament suma a fost impartita in doua si fiecare dintre printi a intrat in posessia ei la implinirea varstei de 30 de ani. Printii au avut insa acces la dobanda fondului, 330.000 lire anual, din momentul in care au implinit 21 de ani.

La momentul la care a intrat in familia regala britanica, Meghan avea o avere de 3, 6 milioane de lire sterline – o parte din salariul pentru serialul Suits, de 50.000 de dolari per episod, o alta parte din contractele comerciale. La sfarsitul anului trecut, dupa ce a castigat procesul cu publicatiile Daily Mail si Mail on Sunday, instanta a decis ca Meghan sa primeasca 1, 5 milioane despagubiri si cheltuieli de judecata.

Cuplul Harry Meghan a ajuns in atentia media imediat dupa mutarea in California, odata cu contractul cu Netflix, despre care se spune ca se ridica la 72 de milioane de lire. El a fost urmat de un contact Spotify in decembrie 2020 de 18 milioane de lire.

Dar nu e ceva neobisnuit ca reprezentanti ai caselor regale sa aiba slujbe zilnice, nu neaparat in zona de caritate.

Printesa Beatrice, Sarah Ferguson, Printesa Eugenie

Printesa Beatrice, fiica printului Andrew  Duce de York, are o licenta in economie si managementul businesss-urilor si a lucrat ca producator analist financiar pentru Sony Pictures, dar si pentru cateva companii de analize financiare.

Sora ei, Printesa Eugenie, a lucrat pentru cativa ani la casa de licitatii Paddle8 din New York. Acum este directorul galeriei londoneze Hauser & Wirth.

Mama celor doua printese, Sarah Ferguson, ducesa de York, a renuntat la titlurile si atributiile regale odata cu divortul de printul Andrew in 1996. Dupa divort, Sarah a mostenit 3 milioane de lire, dar a anuntat de atunci ca a vrut sa fie public divortul, desi despartirea a fost de comun acord, tocmai pentru a putea sa munceasca. In 1997 si-a scris biografia, My Story, pentru care se spune ca a primit de 1 milion de lire. De atunci a aparut in mai multe serii de documentare  The Duchess on the Estate (2009), Finding Sarah (2011), a scris carti pentru copii Budgie the Little Helicopter si Little Red si si-a lansat un canal de youtube –  Storytime with Fergie and Friends, unde prieteni de-ai sai citesc povesti pentru copii.

Viconte David Armstrong-Jones, Serena Armstrong-Jones

Vicontele Linley, fiul Printesei Margaret, pe nume David Albert Charles Armstrong-Jones, a avut pana in 2012 o firma prin care facea mobilier la comanda si era consilier pentru design interior, pe care in cele din urma a vandut-o. Din 2015, vicontele  Linley este vicepresedinte la casa de licitatii Christie, avand in grija operatiunile din Europa, Estul Mijlociu, Rusia si India.

Printesa Martha Louise

Printesa Marta Louise a Norvegiei este licentiata ca fizioterapeut, desi nu profeseaza in acest domeniu. Din 2002 cand a anuntat ca se retrage de la succesiunea pentru tronul Norvegiei, printesa Martha Louise s-a folosit de interesul ei pentru tot ceea ce tine de folclorul norvegian si a creat programe de divertisment care sa promoveze traditiile. In plus, e autoare de carti pentru copii, iar cartea Why Kings and Queens Don’t Wear Crowns a aparut in 2004. Printesa crede in terapia prin animale si ingeri, a creat un centru specializat in terapii emotionale alternative –  Astarte Education – care de-a lungul anilor a fost subiect pentru multe ironii in presa.

Dior Homme, 2018, Tokyo,
Printu Nikolai, Printesa Marie. Printul Joachim

Printul Nikolai al Danemarcei e considerat cel mai frumos dintre tinerii printi ai momentului si este unul dintre cei mai doriti burlaci din lume. Nikolai, spre deosebire de alte rude ale sale, munceste de la o varsta foarte tanara pentru ca, asa cum a anuntat public, ca al 7-lea succesor in linie la tronul Danemarcei exista foarte putine sanse sa primeasca bani de la bunica sa, Regina  Margrethe II . Prin urmare, Nikolai este model, faimos la nivel international, si a aparut in prezentarile Dior Homme

Regele Willem Alexander

Regele Willem-Alexander al Olandei este de peste 20 de ani pilot de avioane la compania nationala KLM.  

Printul Constantijn al Olandei a fost avocat multi ani, a mai urmat o facultate specializandu-se in administrarea afacerilor si acum lucreaza la RAND Corporation Group, parte din Ministerul de Afaceri Externe, cu biroul in  Haga.

Marie Chantal.

Printesa Marie Chantal a Greciei este designer de moda si are colectii de haine pentru copii. Marie Chantal a colaborat indeaproape cu Andy Warhol, iar linia de haine pentru copii ii poarta numele – Marie-Chantal.

Printul Amedeo , Printesa Anna Astrid , Elisabetta Rosbosch von Wolkenstein

Printul Amedeo al Belgiei a abdicat odata cu decizia de a se casatori cu o jurnalista din Italia, in 2014. A muncit si inainte de a abdica. Este consultant financiar cu diploma in Management la London School of Economics si a lucrat la Deloitte in New York.

Dupa ce a terminat si un MBA in economie la Columbia Business School lucreaza pentru o banca privata din Elvetia, Gutzwiller

Fratele mai mic al lui Amedeo, Printul Joachim, lucreaza in armata ca ofiter in fortele navale.

Duminica, dupa ce veti vedea interviul cu Meghan si Harry luati in calcul nu doar nivelul de trai cu care sunt obisnuiti, ci si un calcul simplu: dupa Printul Charles la tronul Angliei urmeaza ierarhic Printul William. Harry este al 6-lea in linia succesorala pentru tronul Marii Britanii.

Citește în continuare