Skip to content

La Castelul Bran a inceput petrecerea de Halloween. Chef Daniela Graura semneaza meniul Draculinarius pentru oaspetii castelului – o cina pregatita cu feluri de mancare in negru si rosu

Castelul Bran din Transilvania a inceput deja petrecera anuala de Halloween, un eveniment care atrage an de an mii de turisti. Cu aceasta ocazie, castelul este deschis cu program de zi si program de noapte – vizitele fiind deschise publicului pana la ora 24.00.

Printre surprizele pregatite sunt „Magic Time Tunnel”: o experienta interactiva cu lumini si efecte sonore, plasata intr-o galerie abandonata, la 100 de metri de o fantană veche.

Dupa aceea, oaspetii se pot alatura petrecerii in parcul de langă castel, care incepe la 21:00 si va tine pana dimineata.  

O parte dintre oaspeti vor servi cina in castel, care este pregatita de Chef Daniela Graura si are ca tematica povestea contelui Dracula, fiind un meniu bazat pe culorile negru si rosu, ca in reprezentarile grafice ale cunoscutului personaj.

Meniul Draculinarius cuprinde aperitiv, fel principal si desert, folosind in principal ingrediente locale. La aperitiv, oaspetii vor servi sangerete in crusta de aluat cu flori de ceai si susan negru, sos de branza cu usturoi negru (cunoscut si ca umami), si sos de vin rosu fructat.

Apoi, oaspetii vor servi pastrav somonat marinat in cerneala de sepia, pe bucati de mamaliga cu cerneala de sepia, cu piure de mango cu lime si menta.

Felul principal este format din piept de rata cu crema de cartofi mov cu trufe, la care se adauga linte neagra fructata, carppaccio din sfecla rosie, crema de hrean si de usturoi alb, iar la desert, oaspetii vor servi coliva cu chipsuri de ciocolata neagra si chutney din petale de trandafir.

Una dintre cele mai cunoscute legende din lume care promoveaza vampiri si spirite este cartea a carui subiect este plasat in Valahia romaneasca de secol 15, “Dracula”, scrisa de Bram Stoker in 1897. Datorita acestei carti, Romania a devenit una dintre atractiile turistice globale, curiosi din toate colturile vizitand Castelul Bran in cautarea legendarului Conte Dracula.

Inca nu se stie cu exactitate de unde scriitorul irlandez Bram Stoker s-a inspirat pentru personajul Dracula. Conform informatiilor oficiale, pana la lansarea acestui roman, autorul irlandez mai scrisese patru carti, insa fara prea mare priza la public. Adevarata notorietate a scriitorului a aparut dupa moartea sa, cu romanul „Dracula”.

Unii istorici literari sustin ca ideea personajului lui Stoker i-a venit dupa ce a studiat la Biblioteca Regala din Londra o parte din gravurile sasesti din secolul al XV-lea si cronicile medievale din colectiile de la British Museum, unde Vlad Tepes era prezentat ca un domnitor monstruos, sangeros, un vampir care bea sange de om si un amator de cruzime.  O alta sursa de inspiratie a fost si volumul „History of Moldavia and Wallachia”, scris de istoricul austriac de origine germana Johann Christian Engel, in 1804, unde Printul Valahiei este descris drept un tiran sangeros.

Inspirat si de John William Polidori, scriitor romantic creditat drept creatorul romanelor fantastice cu vampiri (in 1819, Polidori publica primul roman de gen, sub titlul „Vampirul”), dar si din crimele teribile atribuite lui Jack Spintecatorul, care a terorizat Londra din august pana in noiembrie 1888, a aparut personajul-vampir Dracula. Desi romanul a fost clasificat ca “roman horror simplu” la momentul lansarii, acesta a devenit parte a culturii populare, fiind probabil cea mai populara lucrare de fictiune horror din lume.

Dracula a ramas cel mai popular personaj horror si cel mai jucat din istoria filmului, fiind prezent in cel putin 200 de productii.

Prima ecranizare a romanului a fost facuta in Germania în 1922, filmul numindu-se „Nosferatu, Eine Symphonie des Grauens” (Nosferatu – Simfonia groazei) si avandu-l in distributie pe actorul Max Schreck.

Filmul din 1931 cu Béla Lugosi si cel al lui Terence Fisher din 1958 cu Christopher Lee, dar si versiunea din 1992 regizata de Francis Ford Coppola, in care au jucat Winona Ryder, Anthony Hopkins si Gary Oldman, au ramas de referinta.

Situat la 30 de kilometri de orasul Brasov, Castelul Bran este cel mai vizitat monument din patrimoniul turistic national. 

Ridicat pe o stanca abrupta dintre Magura si Dealul Cetatii, intr-un punct strategic, edificiul a fost initial o cetate miliara de aparare, iar in acest moment adaposteste Muzeul Bran. Este vizitat anual de sute de mii de turisti din toata lumea, care au auzit de legenda Contelui Dracula. Muzeul se intinde pe 4 etaje, unde sunt expuse colectii de ceramica, mobilier, arme si armuri.

Cetatea a fost transformata in resedinta regala in anul 1920, pe cand era in proprietatea Reginei Maria, perioada in care s-au realizat cele mai importante lucrari de restaurare. Lucrarile au fost coordonate de arhitectul ceh Karel Liman, acelasi care proiectase castelele Peles si Pelisor. In anul 1932 pe cursul paraului Turcu se construieste o centrala hidroelectrica, care permite iluminarea castelului Bran.

Dupa moartea Reginei Maria, Principesa Ileana a primit edificiul prin testament, insa in anul 1948, Castelul Bran a devenit proprietatea statului roman. In prezent, acesta apartine mostenitorilor de drept, Dominic de Habsburg si familiei sale.

Citește în continuare