Skip to content

Ce puteti face in weekend-ul 20-22 ianuarie: premiera la Teatrul Metropolis, concert Corul Madrigal, weekendul Sunetul Muzicii la Opera Comica pentru Copii, ARTE Film Week si Noaptea Lecturii

Weekendul acesta, vremea in Bucuresti ramane prietenoasa, orasul se bucura de multe evenimente speciale, iar urban.ro recomanda cateva dintre acestea.

La teatru, are loc premiera „In largul marii”, regia Celina Nitu, care se joaca la Teatrul Metropolis, vineri si sambata, de la ora 19.00,  fiind unul dintre cele 4 proiecte castigatoare din cadrul programului Start, dedicat tinerilor creatori de teatru.

Spectacolul are la baza textul lui Mrozek, o frumoasa alegorie care intra direct in actiune si poarta cu el aceasta dilema etica: ce ai face ca sa supravietuiesti. Din distributie fac parte Alexandru Munteanu, Alexandru Mirea, Florin Galan, Alexandru Fainisi si Mihai Dulea. Detalii despre spectacol si bilete, aici.

Corul Madrigal, dirijat de Anna Ungureanu, deschide anul concertistic cu Concerul Extraordinar „Despre Cultura”, sambata, ora 19:00 la Ateneul Roman, iar invitati sunt actorii Victoria Cocias, Claudiu Istodor si Adrian Titieni.

Primul eveniment cu public al Corului Madrigal din anul 2023 este dedicat celebrarii culturii nationale si reprezinta un omagiu adus compozitorilor romani, cu un program special ce contine piese de la cele arhaice, din „Codex Caioni” sau celebrul „Florilegiu Bizantin” structurat de maestrul Marin Constantin, pana la lucrari moderne semnate de Mihail Jora sau Corneliu Cezar.

Concertul Extraordinar „Despre cultura” face parte din programul aniversar „Madrigal 60”, care include o serie ampla de proiecte speciale, ce se vor desfasura pe tot parcursul anului 2023. Programul marchează 60 de ani de activitate neintrerupta, excelenta in muzica si diplomatie prin cultura pentru Corul Madrigal. Detalii despre program si bilete, aici.

La Opera Comica pentru Copii are loc weekendul „Sunetul muzicii”, in regia lui Razvan Mazilu, care aduce in Sala Mare 4 reprezentatii ale indragitului musical care-i are ca protagonisti pe membrii familiei von Trapp.

Titlul care a deschis anul acesta seria de spectacole in Sala Mare a Operei Comice pentru Copii a fost compus de Richard Rodgers, cu libretul semnat de Oscar Hammerstein II, doi apreciati creatori de pe Broadway, si a avut premiera absoluta in anul 1959, fiind inspirat de memoriile Mariei von Trapp, conducatoarea grupului Cantaretii Familiei Trapp. Detalii despre bilete si program, aici.

Tot pentru cei mici, Institutul Francez ii asteapta vineri, 20 ianuarie, cu un program interesant pentru Noaptea Lecturii, incepand cu ora 17.00.

Create in 2017 de Ministerul Culturii din Franta, pentru a sarbatori placerea lecturii, Noptile de lectura au cucerit de-a lungul anilor un public din ce in ce mai numeros peste tot in lume.

La Mediateca Institutului Francez din Bucuresti, are loc in Sala multimedia Realitate virtuala (10 ani+), apoi joc Unlock (10 ani+), un atelier Kamishibai (5-10 ani), si un spectacol pentru copii, cu actorul Alexandru Pribeagu. Detalii complete despre bilete si program, aici.

Sambata, 20 ianuarie, MNAC invita publicul la un tur ghidat in expozitia „Stefan Caltia: Insemnari dintr-un timp trai”, incepand cu ora 12.00. 

Expozitia, organizata in colaborare cu Fundatia Stefan Caltia, face parte dintr-o cercetare sistematica a operelor picturale si grafice mai putin cunoscute ale artistului. Demersul curatorial de la Muzeul National de Arta Contemporana se concentreaza in special asupra lucrarilor realizate intre anii 1965 si 1995. 

Lucrarile alese indeparteaza privitorul de interpretarile comode si ii propune redescoperirea lui Stefan Caltia drept un comentator extrem de subtil al cotidianului in care isi formeaza opera.

Pentru cei pasionati de opera maestrului Caltia, expozitia va include si un spatiu de cercetare la mezanin, in zona bibliotecii muzeului, intrarea se face de la parter. Vor putea fi consultate publicatii legate de conceptul curatorial al expozitiei dar si articole din presa, cataloage ale unor expozitii recente si albume cu operele de arta ale artistului.

Participarea la oricare dintre tururi se face pe baza de programare cu cel putin 24 de ore inainte, la adresa: [email protected]. Aceste tururi ghidate sunt gratuite, si incluse in pretul biletului de intrare in muzeu. Detalii aici.

La Cinema Elvira Popescu are loc ARTE FILM Week, cu ocazia celei de-a 60-a aniversari a Tratatului de la Elysee, cu o selectie care celebreaza canalul european de televiziune ARTE. 

Pana pe 22 ianuarie, ARTE FILM WEEK va prezenta publicului filme franceze, germane si romanesti co-produse de ARTE, proiectate in prezenta unor invitati. Filme ca „Die Welt wird eine andere sein” (r: Anne Zohra Berrached), „La Traversee” (r: Florence Miailhe) sau „Imi este indifferent daca in istorie vom intra ca barbari” (r. Radu Jude) vor fi disponibile publicului. Detalii despre program, aici.

In cinematografe este distribuit si „Frate si sora”, cu Marion Cotillard in rolul principal, alaturi de Cosmina Stratan. Filmul a facut parte din selectia oficiala de la Cannes, si este o poveste despre secrete de familie si legaturi de sange care nu mai pot fi ignorate.

De la debutul sau din „Dupa dealuri” in 2012 cu marele premiu castigat la Festivalul de la Cannes, actrita Cosmina Stratan a avut mai multe proiecte de cinematografie, atat in tara, cat si in strainatate, cu cea mai recenta aparitie in „Frate si sora”, noul film al lui Arnaud Despechin, cunoscut publicului si din „Fantomele lui Ismael” / „Les fantômes d’Ismaël”, „Trei amintiri din tinerete” / „Trois souvenirs de ma jeunesse”.

Citește în continuare