Skip to content

Ce puteti face in weekend-ul 26-28 noiembrie: premiera unteatru, Festivalul Filmului Palestinian, filmul House of Gucci, Targul de Craciun, plimbare prin Bucuresti si expozitii in oras

Desi numarul de imbolnaviri a scazut, restrictiile sunt in continuare in vigoare, asadar va recomandam cateva dintre evenimentele week end-ului pe care va rugam sa le vizitati si experimentati purtand masca si respectand distantarea sociala.

unteatru anunta primele reprezentatii ale primului spectacol de teatru regizat de Andrei Hutuleac. Productia se numeste „California Suite” si este bazata pe textul cu acelasi titlu scris de Neil Simon. Primele reprezentatii ale spectacolului co-produs de Asociatia Jamais-Vu vor avea loc pe 27, 28 si 29 noiembriein sala din Sfintii Apostoli nr. 44.

Corina Moise, Nicoleta Hancu, Andrei Hutuleac, Dan Radulescu si Sorin Miron sunt protagonistii povestii care incearca sa raspunda la intrebarea „Ce ne face sa ramanem impreuna chiar si atunci cand toate circumstantele exterioare  arata ca ar trebui sa o luam pe cai separate?”.

Textul este o adaptare a piesei scrise de dramaturgul si scenaristului american Neil Simon in 1976, in traducerea lui Tudor Lucanu. Decorul spectacolului este un concept colectiv al artistilor implicati in productie, Ariana Presan este creatoarea costumele celor cinci personaje, iar Alexandru Medveghi semneaza design-ul  de lumini.

La Teatrelli, in aceasta seara, de la ora 19.00, are loc un dialog intre Andrei Serban, Tang Shu Wing si Octavian Saiu, in cadrul evenimentului Anotimpurile dialogului despre teatru.

Discutia vizeaza opera shakesperiana Regele Lear, in care Octavian Saiu vorbeste despre expresivitatea poetica a lui Andrei Serban care a creat la Bucuresti versiunea sa conjugata la genul feminin – cu Mariana Mihut, Valeria Seciu, Dana Dogaru, iar la Hong Kong, Tang Shu Wing, un regizor de referinta al Asiei, a conceput o opera bazata pe Regele Lear cu o distributie exclusiv feminina si fara niciun cuvant. Detalii despre eveniment, aici.

Unul dintre cele mai asteptate filme ale anului este House of Gucci, filmul regizat de Ridley Scott, care spune povestea de iubire cu final tragic dintre Patrizia Reggiani si Maurizio Gucci intr-un stil specific italian dar americanizat printr-o lentila a Hollywood-ului.

Filmul ii are in distributie pe Lady Gaga, Adam Driver in rolul lui Maurizio Gucci, Al Pacino in rolul lui Aldo Gucci, unchiul personajului principal, Jared Leto ca Paolo Gucci, Jeremy Irons ca Rodolfo Gucci, tatal lui Maurizio, Camille Cottin drept Paola Franchi si Jack Huston si Reeve Carney. Alaturi de ei joaca si Madalina Ghenea in rolul Sophia Loren, romanca fiind prezenta pe covorul rosu al premierei de gala alauri de Huston, Irons, Cottin si Leto.

Filmul este bazat pe cartea „House of Gucci” si spune povestea povestii de iubire dintre Maurizio Gucci si Patrizia Reggiani care a fost finalizata cu o crima organizata, Patrizia optand sa angajeze asasini care sa il omoare pe mostenitorul imperiului Gucci.

A patra editie a Festivalului Filmului Palestinian din Romania a inceput deja la Cinema Muzeul Taranului din Bucuresti, si are loc pana duminica seara, cand programul se va incheia cu proiectia filmului „Strainul” (2021), de Ameer Fakher Eldin, care a avut premiera mondiala la Festivalul de la Venetia si a fost desemnat propunerea Palestinei la Premiile Oscar.

Biletele si abonamentele sunt disponibile pe platforma Eventbook, dar pot fi achizitionate si de la Cinema Muzeului Taranului. De asemenea, in intervalul 2-5 decembrie, o mare parte din selectie va fi disponibila si online, pe Eventbook.

In perioada 26 noiembrie – 26 decembrie 2021, pe esplanada cu statui din Piata Universitatii, Primaria Municipiului Bucuresti deschide Bucharest Christmas Market, eveniment care isi propune sa readuca spiritul sarbatorilor de iarna in inima orasului.

Bradul care va fi amplasat in Piata Universitatii are o inaltime de 15 metri, este reutilizabil, durabil si ecologic, creat din lemn si impodobit cu ornamente sculptate. Programul va fi completat de muzica ambientala si momente speciale dedicate sarbatorii Craciunului.

Tot cu ocazia sarbatorilor de iarna, la Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti” se organizeaza un concurs de impodobit brazi.

In incinta muzeului sunt peste 20 de brazi ce asteapta sa fie impodobiti cu decoratiuni aduse de cei care vor sa participe la concurs. Acesta se va desfasura in perioada 22 noiembrie – 19 decembrie 2021. Detalii aici.

La Muzeul National de Arta al Romaniei a fost deschisa expozitia „Idolul modern. Henry Moore in Blocul Rasaritean”, o documentare a expozitiilor realizate de unul dintre cei mai semnificativi artisti britanici ai secolului trecut.

Cu un caracter documentar, expozitia isi propune o contextualizare a itinerarii expozitiei Henry Moore la Bucuresti, Bratislava, Praga si Budapesta in 1966–67. Este un proiect colectiv de cercetare, fiind initiata de istoricii de arta Alina Serban (Bucuresti), Daniel Véri (Budapesta) si Lujza Kotočová (Praga) si contine o serie de interviuri realizate cu martorii expozitiei din Romania, Cehia si Ungaria: Ioana Vlasiu, istoric de arta, Constantin Flondor, pictor, Grigorie Minea, sculptor, Peter Jacobi, sculptor; Adéla Matasová, artist intermedia; György Jovánovics, sculptor, László Gyémánt, pictor, Krisztina Passuth, istoric de arta, Márta Kovalovszky & Péter Kovács, istorici de arta.

Deschisa incepand cu 7 octombrie 2021, expozitia de grup „Intre linii” prezinta lucrari ale artistilor si artistelor: Nicu Ilfoveanu, Mircea Albutiu, Marina Albu, Nicu Albu, Pavel Braila, Catalina Gubandru, Lera Kelemen, RGBastler (Andreea Vladut, Florine Mougel in colaborare cu Andrei Dumitriu).

Galeria Ivan aduce in dialog lucrarile unor artisti precum Geta Bratescu, Ion Grigorescu, Stefan Sava si Mihai Mihalcea in cadrul expozitiei „In Bucurestiul iubit”.

Titlul expozitiei „In Bucurestiul iubit” este inspirat dintr-o lucrare realizata de Ion Grigorescu in vara anului 1977, intr-o plimbare pe linia tramvaiului 26. Este un film color pe 8mm, fara sunet care surprinde peisajul in schimbare al orasului, de la periferiile transformate in santiere de blocuri de locuinte, zone industriale catre centrul modernizat. 

Muzeul National de Arta al Romaniei deschide expozitia de pictura  „Noi si ele – o privire asupra lumii animalelor” a artistului Felix Aftene, la Muzeul Colectiilor de Arta, din 1 octombrie 2021.

Prin aceasta expozitie, MNAR isi propune sa se alature unui demers mai larg, national si international, de sensibilizare a opiniei publice cu privire la relatia problematica a omului contemporan cu lumea animalelor. 

Inceput pe strazile din cartierul Cotroceni, Strazi cu Renume este un proiect al Asociatiei Antistatic unde o serie de artisti – in prezent 28 – au ilustrat personalitatile care poarta numele unor strazi. Din Cotroceni, acestia s-au extins in tot orasul, proiectul cuprinzand inclusiv cartierele care nu fac parte din inelul central al capitalei, tocmai pentru a avea acces cat mai multe persoane la informatie.

Initiativa isi propune sa creeze o conexiune mai stransa intre oameni si oras, promovand in acelasi timp ilustratori contemporani. „ Solutia propusa de proiectul nostru a fost una cat se poate de simpla – realizarea unor placute informative si amplasarea lor pe strazile corespunzatoare. Pentru ca impactul sa fie cat mai mare am decis sa acompaniem informatia cu o ilustratie a personalitatii respective. Ne-am gandit ca aceasta ar fi o ocazie excelenta pentru a promova cat mai multi artisti. Am vazut in acest demers o oportunitate pentru a familiariza publicul cu cat mai multe stiluri si estetici contemporane”, mentioneaza organizatorii.

Descoperiti casele din Bucuresti unde au locuit muzicieni. Anton Pann, C. C. Nottara si Maria Tanase sunt printre personajele prezentate in casele lor intr-un proiect editorial.

Un ONG a lansat un proiect editorial bilingv in care sunt evidentiate casele unor mari muzicieni care au locuit in Bucuresti, din secolul al XIX-lea si pana aproape de prezent. Anton Pann, Alexandru Flechtenmacher, C. C. Nottara, George Enescu, George Georgescu, Dinu Lipatti, Dan Mizrahy, Ion Voicu, Mihail Jora, Constantin Silvestri, Cella Delavrancea, Stefan Gheorghiu, Silvia Serbescu, Iosif Sava, Maria Tanase, Emilia Petrescu si multi altii se regasesc acum pe o harta digitala documentata.

Citește în continuare