Skip to content

Povestea de viata a celei mai cunoscute femei pictor din perioada Baroca va fi transformata intr-un serial TV. 5 filme si seriale bazate pe vietile artistilor pe care le poti vedea pe Netflix.

E momentul tau pentru o pauza de bine. Lumea e mai frumoasa cand ai grija cu ce-ti hranesti trupul si mintea, ce informatii te inconjoara, cum iti cladesti increderea de sine, ce alegi sa citesti si ce produse cosmetice alegi sa-ti reprezinte dorintele de frumusete si sa te ajute sa ti le indeplinesti.

Lumea se vede mai frumoasa cu Maybelline.

E momentul pentru putina inspiratie.

Studiourile Viacom CBS considera ca povestea de viata a Artemisiei Gentileschi, cea mai cunoscuta pictorita din perioada Baroca, este indeajuns de dramatica incat sa inspire scenariul unui serial TV care va fi produs anul viitor.

Va fi a doua productie centrata pe viata pictoritei dupa filmul „Artemisia” lansat in 1997. Rolul artistei a fost jucat de Valentina Cervi, regia i-a apartinut lui Agnes Merlet.

Serialul va fi bazat pe biografia scrisa de Mary Garrard in 1989: „Artemisia Gentileschi: Imaginea Femeii Eroine in Arta Baroca Italiana.”

Cartea include transcrieri de acum 400 de ani, din timpul procesului in care Gentileschi l-a acuzat pe Agostino Tassi de viol. Artista a fost fortata sa treaca printr-un examen ginecologic pentru a dovedi acuzatiile si a fost torturata pentru a ajuta la stabilirea unui verdict. Procesul a ramas unul dintre cele mai bine documentate din istoria artei si va servi ca inspiratie pentru serialul TV.

Frida Torresblanco, cunoscuta pentru „Labirintul lui Pan” va conduce productia alaturi de Jill Offman, fostul vicepresedinte al CBS-ului care are in palmares cateva documentare premiate.

Producatoarele au declarat ca vor crea „o piesa feminista, contemporana care este simultan provocatoare si transgresiva, invocand spiritul contextului prezent intr-un mod elegant si elocvent”.

Contextul social al miscarilor feministe si #MeToo si succesul expozitiei de la National Gallery din Londra au determinat producatorii de la Hollywood sa acorde o sansa serialului despre Artemisia.

Expozitia „Artemisia” de la National Gallery din Londra era una dintre cele mai asteptate ale anului 2020, fiind amanata de cateva ori din cauza pandemiei. Este cel mai mare vernisaj de acest gen dedicat unei pictorite din perioada Renasterii.

Povestea Artemisiei este impresionanta din doua puncte de vedere. In primul rand, a reusit sa se impuna intr-o lume dominata strict de barbati iar talentul urias pe care l-a antrenat in atelierul tatalui sau, Orazio Gentileschi, i-a adus recunoastere in timpul vietii.

Al doilea punct de vedere este si unul dintre motivele care va inspira serialul dramatic produs de CBS. Artista a fost violata la varsta de 17 ani de Tassi, pictorul angajat de tatal ei sa o ajute in formarea artistica. Tatal ei a lansat procesul in numele ei, folosind argumentul „bunurilor variate”. Tassi a fost gasit vinovat, a petrecut cateva luni in inchisoare si urma sa fie exilat din Roma, lucru care nu s-a mai intamplat.

Serialul va prezenta ascensiunea Artemisiei din episodul traumatizant pe care l-a folosit ca inspiratie pentru cateva tablouri care au scris istorie.

A devenit prima femeie acceptata in Academia de Arte din Florenta si pictorul oficial al Casei de Medici, cei mai importanti mecena ai vremurilor.

Nascuta in 1593, Gentileschi devenit populara in anii 1970 cand au reinceput miscarile feministe in SUA si Europa. Vanzarile pentru cele mai bine cotate tablouri ale sale au avut loc in ultimii sase ani iar miscarea #MeToo a propulsat-o in topul preferintelor vizitatorilor din muzee.

Expozitia de la National Gallery din Londra este programata sa fie deschisa pana pe 24 ianuarie 2021 insa ar putea fi extinsa in prima parte a anului viitor.

Mai jos puteti descoperi povestile si lucrarile celor mai influente femei pictor din istorie.

Va prezentam cinci filme si seriale despre vietile artistilor pe care le puteti urmari in acest week-end pe Netflix.

Abstract: Art of design este o serie de documentare care a ajuns la al doilea sezon. Prezinta un rezumat al vietilor celor mai cunoscuti artisti, fotografi, designeri de moda sau de interior, ilustratori, arhitecti, scenografi sau artisti digitali care revolutioneaza lumea. Incepe cu Christoph Niemann de la The New Yorker care a expus anul trecut si in Romania si continua cu Platon, Tinker Hatfield care a creat logo-ul Nike si Ruth E.Carter care a castigat Oscarul pentru costumele din „Black Panther”.

O parte dintre documentare le puteti urmari mai jos:

Big Eyes (2014) este un film bazat pe povestea de viata a artistei Margaret Keane. A fost regizat de Tim Burton si ii are in rolurile principale pe Christoph Waltz si Amy Adams care a castigat un Glob de Aur pentru prestatia din film. Walter Keane a devenit cunoscut drept unul dintre cei mai de succes pictori din anii ’50-’60 insa tablourile sale erau pictate, in fapt, de sotia sa, Margaret.

Documentarul „Sky Ladder” vorbeste despre provocarea de a crea o opera de arta de 500 de metri inaltime. A fost realizat de Kevin MacDonald, premiat cu Oscar pentru „One Day in September”. Regizorul a avut acces nelimitat in viata artistului Cai Guo-Qiang care a devenit faimos pentru tablourile realizate din praf de pusca. Crearea unui tablou Guo-Qiang a devenit un eveniment atat de mare incat a fost desemnat sa produca ceremoniile de deschidere si inchidere pentru Jocurile Olimpice din 2008 de la Beijing.

Struggle: The Life and Lost Art of Szukalski” este un documentar lansat in 2018 despre viata geniului Stanislav Szukalski (1893-1987). A fost regizat de Irek Dobrowolski si produs de Leonardo DiCaprio si de tatal sau, George DiCaprio. Spune povestea artistului polonez care s-a autoeducat pentru a deveni sculptor, si-a creat propriul limbaj artistic, a revolutionat lumea si a pierdut o mare parte din creatiile sale in timpul bombardamentelor naziste.

Have you seen the Listers?” este un film din 2017 despre parcursul artistului australian Anthony Lister. A devenit un pionier in arta stradala din Brisbane, orasul natal si a transformat felul in care graffiti-urile si desenele pe pereti au fost percepute in Australia. Productia foloseste material filmat de artist si de prietenii sai si urmareste o poveste aparent cliseica pentru artistii care se chinuie sa razbata: de la instabilitate emotionala la dependenta de droguri, pana momentul in care primeste recunoasterea internationala si devine faimos.

Lumea se vede mai frumoasa cu Maybelline si totul e mai frumos atunci cand ai grija cu ce-ti hranesti trupul si mintea, ce informatii te inconjoara, cum iti cladesti increderea de sine, ce alegi sa citesti si ce produse cosmetice alegi sa-ti reprezinte dorintele de frumusete si sa te ajute sa ti le indeplinesti.

New York e o stare de spirit, traita la superlativ. Maybelline isi gaseste inspiratia in pulsul metropolei, încurajandu-ne să exploram si sa ne afirmam creativitatea, pentru ca „if it last it NY it lasts anywhere”…

Uplift yourself si descopera produsele cu formule avansate si texturi revolutionare care iti transmit energia vibranta a New Yorkului si curajul de a fi tu insuti.

Citește în continuare