Skip to content

Cea mai lenta compozitie muzicala din lume va fi interpretata pana in 2640 de o orga speciala care a inceput sa cante in 2001.

O compozitie muzicala scrisa ca sa reziste minim 600 de ani a trecut prin prima schimbare majora de note. Intitulata “Organ/ ASLSP (As Slow As Possible)”, melodia este compusa de americanul John Cage, care a pregatit-o pentru a fi interpretata pana in 2640 la Biserica St. Burchardi din Halberstadt, Germania. 

Nimeni nu a ascultat inca melodia in intregime pentru ca prestatia muzicala a inceput in 2001 pe o orga special creata pentru acest recital lent. In tot acest timp, orga s-a oprit pentru 18 luni, iar cea mai recenta modificare de note muzicale a fost facuta in 2013. Acum s-a intamplat cea de-a doua schimbare de note, iar conform comunicarii oficiale, urmatoarea schimbare de acorduri va fi facuta in februarie 2022. 

Compozitorul avangardist John Cage s-a nascut in Los Angeles in 1912 si a murit in 1992 in New York. Una dintre cele mai cunoscute piese ale lui este „4′33″” („Four Minutes and 33 Seconds”), o melodie compusa in 1952 care pentru timpul mentionat, este inregistrata ca o liniste completa.

Artistul a compus ASLSP pentru pian in 1985, dupa care doi ani mai tarziu, a adaptat compozitia pentru orga.

Dupa moartea lui Cage, un simpozion pentru orga desfasurat in orasul german Trossingen a considerat ca lucrarea artistului american trebuie sa fie prezentata publicului. Locul si durata acestui concert continuu erau elemente cheie in prezentarea proiectului muzical. Tinand cont de faptul ca prima orga a fost creata in orasul Halberstadt in 1361, la 639 de ani distanta de conversatia pe care ei o aveau la simpozion in 1997, au hotarat ca melodia lui Cage sa dureze inca 639 de ani. 

Avand in vedere vremurile accelerate in care traim, acest proiect este o forma de incercare de decelerare, printr-o „descoperirea incetinirii” si descifrarea acestei melodii ca un simbol al increderii in viitor,” este explicatia initiatorilor proiectului.

Compozitia creata de Cage are doar opt pagini de note muzicale si nu are nicio indicatie cu privire la tempo, singura mentiune fiind ca trebuie sa fie foarte, foarte lenta.

Decizia luata de forul strans la simpozionul dedicat orgilor a introdus si componenta digitala care sa poata sa faca posibila continuitatea melodiei. Insa de fiecare data cand melodia trece la o alta nota muzicala, programarea orgii se face manual, motiv pentru care sute de oameni s-au adunat la evenimentul recent.  

Citește în continuare