Skip to content

Cea mai scumpa sticla de whiskey din lume, imbuteliata in 1926, va fi scoasa la licitatie. Pretul va pleca de la 1 milion de lire sterline

Cele mai pretioase sticle de whisky vor fi scoase la licitatie, in perioada 12-22 februarie, de Whisky Auctioneer, o casa de licitatii specializata in organizarea unor astfel de licitatii. Vor fi oferite spre licitatie peste 1900 de sticle, multe dintre ele provenind din cele mai cunoscute distilerii din Scotia. Licitatia va avea loc online.

Vedeta actiunii va fi cea mai scumpa sticla de whisky din lume, o sticlă de The Macallan 1926 Fine and Rare 60 Year Old, aflata in topul preferintelor colectionarilor din aceasta nisa.

Whisky-ul scos acum la licitatie a fost distilat in vremea prohibitiei din Statele Unite. Incepand cu anul 1920 până în 1933, in SUA au fost interzise la nivel national vanzarea, producerea, consumarea si transportarea de alcool si bauturi alcoolice.

Sticla care va fi scoasa la vanzare de Whisky Auctioneer se afla printre cele 14 sticle din intreaga lume care poarta eticheta “Fine & Rare”. Este considerata una dintre cele mai ravnite sticle de scotch vechi si rar, iar casa de licitatie se asteapta ca pretul sa plece de la 1 milion de lire sterline.

Este cea de-a doua fază a licitaţiei online de whisky. Organizatorii au mai incercat si anul trecut, in aprilie, sa o organizeze, dar au suspendat totul dupa un atac cibernetic. Prima parte a licitatiei a avut loc in februarie 2020, iar suma totala licitata a fost de 3,2 milioane de lire sterline. In urma ei, Whisky Auctioneer a devenit prima casa de licitatii care a reusit sa vanda o sticla de un milion de dolari.

A doua parte a colectiei, numita „Colectia perfecta”, apartine lui Richard Gooding, un colectionar privat american din Colorado. Vreme de zeci de ani, acesta a calatorit regulat in Scotia pentru a cauta sticle speciale la licitatii sau distilerii.

Intreaga sa colectie contine peste 3.900 de sticle, mare parte dintre ele scotch single malt.

Datele arata in ultimii ani, whiskey-ul rar a devenit o investitie extrem de profitabila, depasind de multe ori valorile tranzactionate in cadrul licitatiilor de masini sau arta.

Citește în continuare