Skip to content

(audio) Ascultati cea mai veche inregistrare live dintr-un concert The Beatles, descoperita dupa 60 de ani. Au cantat intr-un liceu pentru 100 de lire sterline, acceptau dedicatii in timpul showului iar la final au mancat pui si cartofi prajiti cu elevii prezenti.

BBC a difuzat recent una dintre cele mai vechi inregistrari live ale unui concert The Beatles. Este vorba despre un spectacol care a avut loc pe 4 aprilie 1963 la internatul liceului Stowe din Buckinghamshire.

Inregistrarea fost realizata de John Bloomfield, la vremea respectiva  elev in varsta de 15 ani, fiind descoperita recent si difuzata la fix 60 de ani de la eveniment. Este cea mai veche inregistrare cunoscuta a unui concert The Beatles, dinainte ca acestia sa devina un fenomen mondial.

The Beatles au fost invitati sa cante la Stowe dupa ce un alt elev, David Moores, i-a scris managerului Brian Epstein si i-a cerut ca trupa sa vina la o petrecere a elevilor din internat. 

Pentru spectacol, membrii The Beatles au primit un onorariu de 100 de lire sterline— ajustat la inflatie ar fi 2.679 de lire sterline —, suma pe care Moores a strans-o vanzand bilete colegilor sai de scoala.

BBC a difuzat parti din inregistrare in cadrul emisiunii Front Row de la Radio 4 pentru a sarbatori cea de-a 60-a aniversare a spectacolului, fiind inclus si un interviu cu John Bloomfield, acum in varsta de 70 de ani.

Bloomfield a declarat ca evenimentul pare „ridicol in retrospectiva. Nimeni nu stia cine erau Beatles la aceasta scoala, dar au aparut si au sustinut un concert incredibil si acesta a fost inceputul anilor ’60 in ceea ce ne priveste – a fost fabulos.”

Puteti asculta mai jos un fragment din inregistrarea in timpul careia Beatles pot fi auziti raspunzand la cererile baietilor din public care le spun ce se cante si fac dedicatii. Emisiunea completa poate fi ascultata aici.

Inregistrarea a avut loc la doua saptamani dupa lansarea albumul de debut al Beatles, „Please Please Me” care includea hitul deja cunoscut „Love Me Do”. 

Concertul a fost desfasurat cu aproape un an inainte ca The Beatles sa cante la Ed Sullivan Show si sa devina un fenomen mondial.

Povestea a inceput cu David Moores a fost elevul care a avut curajul sa-i scrie lui Epstein si sa aranjeze concertul.

Mark Lewisohn, biograful The Beatles, a declarat pentru BBC ca a existat o „valoare de noutate” a concertului care a atras trupa si, in mod crucial, pe Epstein. The Beatles se afla inca la debut si nu exista un entuziasm la scara larga pentru muzica lor. Iar aparitia lor din Stowe urma

Acest entuziasm pentru Beatles nu era inca impartasit la scara larga sa fie marele concert de Paste al elevilor care habar nu aveau cine erau membrii trupei. Anthony Wallersteiner, actualul director al scolii, a declarat la BBC ca „unul sau doi dintre elevii de aici au fost destul de dispretuitori, spunand: „Ei bine, cine sunt aceste insecte, Beatles? Si in al doilea rand, daca scoala a aprobat aceasta trupa, atunci trebuie sa fie niste gunoaie, asa ca a existat un pic de scepticism”.

Momentul a fost inregistrat de Bloomfield, desemnat manager de scena al evenimentului, care detinea un reportofon.  A tinut caseta la secret pana recent cand BBC a inceput sa contacteze fostii elevi ai liceului Stowe care au fost prezenti la concert, pentru a documenta cea de-a 60-a aniversare a spectacolului.

Bloomfield, Lewisohn si Samira Ahmed (realizatoarea emisiunii BBC Radio) sunt singurele persoane care au ascultat inregistrarea completa a concertului. Bloomfield a depanat amintiri legate de momentul respectiv spunand ca experienta i-a „schimbat viata”.

„Ei si echipamentul lor si echipa lor au sosit cu totii in doua berline. Ma asteptam la un autobuz mare sau ceva de genul acesta. Au aparut cu doua Ford Zodiac si din ele au iesit toate lucrurile, inclusiv costumele lor de scena – a fost o dezamagire, ma asteptam la ceva mai dramatic. Nu aveam nicio idee despre ce urma sa se intample, iar apoi cortina s-a tras si a inceput… As spune ca am simtit cum am crescut in acel moment. Suna putin exagerat, dar mi-am dat seama ca era ceva de pe o alta planeta. A fost ceva ce nu am experimentat vag niciodata… am fost uimiti.”, a declarat Bloomfield la BBC.

Dupa concert, membrii trupei s-au intalnit cu cativa dintre elevii scolii si s-au bucurat de o masa cu pui si cartofi prajiti.

Daca vreti sa aflati mai multe despre povestea The Beatles, recent la Editura Nemira a aparut volumul „The Beatles: O istorie”, de Craig Brown.

Cartea urmareste fuziunea, aparent intamplatoare, a celor patru elemente-cheie care au alcatuit fenomenul musical britanic: foc (John Lennon), apa (Paul McCartney), aer (George Harrison) si pamant (Ringo Starr).

„Aceasta biografie reprezinta un amestec caleidoscopic de istorie, etimologie, pagini de jurnal, autobiografie, scrisori ale fanilor, eseuri, vieti paralele, liste de petreceri, diagrame, interviuri, anunturi si povesti. Fiecare pagina aminteste de efervescenta anilor 1960, o epoca senzationala si inconfundabila”, precizeaza editura.

Lansarea versiunii in limba engleza a avut loc in 2020 si a marcat 50 de ani de la despartirea  oficiala a trupei, despre care criticii literari internationali au mentionat ca nu este atat o biografie, cat un portret de grup in viniete, o rearanjare de povesti si legende al caror principala atributie este sa le faca sa straluceasca din nou.

The Beatles este una dintre formatiile englezesti cele mai cunoscute si mai influente din istoria muzicii rock din intreaga lume

A aparut in anul 1960 in Liverpool si este cunoscuta publicului in formula: John Lennon, Ringo Starr, Paul McCartney si George Harrison, cu care a inregistrat si cele mai mari succese de-a lungul timpului.

Palmaresul lor inregistreaza peste 1,1 miliarde de discuri vandute in intreaga lume.

In 2008 a fost plasata in fruntea clasamentului dedicat celor mai buni artisti din toate timpurile, realizat de Billboard. De asemenea, trupa detine recordul celor mai multe piese ajunse pe primul loc in clasamentul Hot 100, cu 20 de melodii.

“Love Me Do”, “Help!”, “Don’t Let Me Down”, “Let it Be”. “She Loves You”, “All You Need is Love” sau “A Day in the Life” sunt printre cele mai frumoase si cunoscute melodii ale formatiei fredonate de o lume intreaga

Au 27 albume de studio, 52 de compilatii si 4 albume live care au fost vandute in intreaga lume.

A fost nominalizata de 24 de ori la premiile Grammy si a fost recompensata cu 8, si cu 1 premiu Oscar pentru Cea mai buna coloana Sonora in 1970, cu filmul “Let It Be”.

Cei 4 membri au fost inclusi si in selectia revistei “Time” cu cele mai influente 100 de personalitati ale secolului XX.

Citește în continuare