Skip to content

Cea mai veche sala de concerte din lume a fost complet restaurata la Londra. In Romania sunt institutii culturale vechi de peste 200 de ani care sunt perfect functionale si arata spectaculos

Wilton Music Hall este cea mai veche sala de concerte din lume si este in Londra. Primele concerte au avut loc in timpul domniei Reginei Victoria in 1859, iar sala a fost gandita ca spatiu de petrecere a timpului liber pentru comunitatea din cartierul East End.

Povestea cladirii este impresionanta, cu un incendiu care a  distrus-o complet in 1877 fiind nevoie de o restaurare complete;  mai tarziu, in anii 60’, cladirea a fost aproape demolata, fiind parasita pana in 1997 cand a revenit o institutie culturala. Cu toate ca niciun spectacol nu a mai fost organizat in aceasta perioada, mai multe actiuni de consolidare a cladirii au avut loc, ca edificiul sa nu se degradeze complet.

Din momentul redeschiderii cladirii in 1997, cu ajutorul finantarilor constante si a campaniilor de donatii, cladirea a inceput sa-si recapete frumusetea arhitecturala, fiind totodata si un spatiu sigur pentru artisti, astazi ajungand o adevarata bijuterie. 

Cladirea Wilton Music Hall se va redeschide oficial pe 19 ianuarie 2021 cu un concert, respectand toate normele de siguranta impuse de autoritati.

Programul va include concerte The Tiger Lillies cu muzica lui Cole Porter si un spectacol oferit de actorul Brendan Murphy, un concert al cantaretei Camille O’Sullivan si Horse Country, un show al carui regizor este Mark Bell, cunoscut pentru “The Play that Goes Wrong”, “Peter Pan Goes Wrong”, “The Comedy About A Bank Robbery”.

La noi, cea mai veche institutie culturala inca functionala este Teatrul “Mihai Eminescu” din Oravita, o cladire cu o istorie de peste 200 de ani, fiind inaugurata pe 5 octombrie 1817.

Arhitectul Ion Niuni a fost cel desemnat pentru constructia teatrului, acesta fiind o copie a teatrului Burgtheater din Viena. Teatrul a pastrat peste ani aceeasi linie pe care arhitectii au impus-o, precum si o parte dintre decoratiuni, cladirea fiind permanent consolidata pentru a-si pastra grandoarea. 

De-a lungul timpului, pe scena din Oravita au urcat trupe de teatru din Budapesta, Viena, Berlin, Roma sau New York. Ciprian Porumbescu si George Enescu au concertat pe scena acestui edificiu, unde Mihai Eminescu a fost si el prezent, ca sufleur a trupei de teatru a lui Mihail Pascaly.

BBC a nominalizat in 2015 Teatrul National Vasile Alecsandri din Iasi printre cele mai frumoase cladiri de spectacole din lume, avand o istorie de 124 de ani de spectacole

Cladirea Teatrului National din Iasi a fost inaugurata pe 1 decembrie 1896, cu o cortina pictata de mesterul vienez M. Lenz si finalizata de unul dintre discipolii sai, fiind o adevarata opera de arta: pictura reprezinta alegoria vietii cu cele trei varste si Unirea Principatelor. Sala Mare, cu 750 de locuri, imbina stilul rococo, cu elemente de baroc. Teatrul este luminat de 1418 lampi si un candelabru de cristal de Venetia cu 109 becuri.

In Bucuresti, cea mai veche sala de concerte inca functionala este Ateneul Roman, cu o istorie de 132 de ani. Cladirea, care este realizata in stil neoclasic si stil eclectic, a fost construita dupa planurile arhitectului francez Albert Galleron. Arhitectul a fost recomandarea lui Charles Garnier, cel care a realizat Opera Garnier din Paris.

Ateneul are aspectul unui templu ionic, cu sase coloane frontale si doua laterale. La intrarea principala, cele opt coloane ionice au proportii similare coloanelor templului de pe Acropole. Fresca interioara a Atenelui este o lucrare impresionanta, cu 25 de scene din istoria Romaniei.

Citește în continuare