Skip to content

Colectia de ceasuri de lux primita de Michael Schumacher dupa fiecare victorie importanta, adjudecata pentru 4 milioane euro. Familia lui, despagubita dupa publicarea unui interviu fals cu legenda F1, realizat de Inteligenta Artificiala.

Fiecare sport are eroii sai, unii dintre ei devin atat de marcanti pe parcursul istoriei incat se transforma in legende vii. Michael Schumacher este legenda principala a curselor de Formula 1, in perioada 1994-2010 reusind sa stabileasca o serie de recorduri mondiale care vor fi greu de intrecut de tinerii campioni de astazi, precum Max Verstapen sau Lewis Hamilton.

Recent, colectia de ceasuri a lui Schumacher a fost adjudecata pentru 4,1 milioane de euro, intr-o licitatie care a insumat piese achizitionate pentru 22 milioane de euro. In acelasi timp, numele fostului pilot a starnit controverse in presa internationala dupa ce o revista germana a fost data in judecata pentru publicarea unui interviu fals cu acesta, generat de Inteligenta Artificiala.

Schumacher, in varsta de 55 de ani, nu a mai fost vazut in public din 2013, de cand a suferit rani grave la cap intr-un accident de schi. Ulterior a intrat in coma medicala indusa pana in septembrie 2014 cand a fost mutat in resedinta personala din Elvetia.

Colectia de ceasuri a fostului pilot de Formula 1 a fost vanduta de familia lui si include piese primite cu ocazia unor victorii importante din cariera.

Dupa ce a castigat primul sau titlu la karting la varsta de 6 ani si primul campionat european de karting in 1987, la 18 ani, Schumacher s-a alaturat echipei Benetton de Formula 1 in 1991. A castigat doua titluri consecutive de campion mondial in 1994 si 1995. Apoi, intr-o miscare surprinzatoare, a plecat la Ferrari.

Primii ani ai lui Schumacher la echipa italiana au fost afectati de probleme tehnice, dar in 2000 a castigat un nou campionat, repetand aceasta performanta in urmatoarele patru sezoane. El a devenit primul pilot care a castigat cinci titluri consecutive de campion si sapte in total, recorduri care au ramas neintrecute pana in prezent.

Pentru a marca cea de-a 30-a aniversare a primului sau titlu, familia fostului pilot F1 a colaborat cu casa de licitatii Christie’s pentru a oferi spre vanzare o  selectie de ceasuri din colectia personala a lui Schumacher, fiecare dintre ele indicand un moment special din cariera sa legendara.

Licitatia a avut loc la Geneva, a inclus 164 de piese fabuloase, unele fiind realizate in exemplar unicat (numai cateva dintre ele provineau din colectia personala a lui Schumacher). Cele mai spectaculoase preturi au fost obtinute de modele Patek Philippe (2,5 milioane euro), F.P. Journe (1,5 milion euro, ceasul lui Schumi) si Richard Mille (1,07 milion euro).

Schumacher primea cate un ceas de lux dupa fiecare victorie importanta. 

La Marele Premiu al Japoniei din 12 octombrie 2003, dupa ce s-a luptat pentru a reveni de la 16 puncte in urma rivalului sau finlandez Kimi Räikkönen, Schumacher a castigat campionatul pentru a sasea oara – doborand recordul de cinci titluri castigate consecutiv, detinut anterior de Juan Manuel Fangio. In semn de recunoastere a acestei performante, Jean Todt, mentorul lui Schumacher si directorul general al Ferrari, a comandat un ceas Audemars Piguet Royal Oak pe care l-a personalizat pentru a include logo-ul echipei pe cadranul secundar, casca lui Schumacher pe cadranul de 12 ore, iar numarul unu inconjurat de sase stele – reprezentand cele sase trofee de prim-plan ale lui Schumacher – pe cadranul de 30 de minute.

Reversul ceasului este gravat cu anul fiecareia dintre cele sase victorii ale lui Schumacher la Campionatul Mondial, incadrat intr-o coroana de lauri, impreuna cu inscriptia „J. Todt pour M. Schumacher – Noel 2003”.

In 2004, Schumacher a primit un alt model spectaculos cand a inceput sezonul castigand un numar record de 12 din primele 13 curse. La cursa cu numarul 14 – Marele Premiu al Belgiei s-a clasat pe locul al doilea, in fata lui Kimi Räikkönen; cu toate acestea, cele opt puncte obtinute au fost suficiente pentru a castiga campionatul pentru a saptea oara, cu patru curse inainte de finalul programului anual. Pentru a marca aceasta ocazie, Todt i-a oferit lui Schumacher un ceas F.P. Journe Vagabondage 1, model unicat. A fost adjudecat pentru 1,5 milioane de euro.

Simultan cu vanzarea ceasurilor lui Schumacher la Geneva, familia lui a obtinut o despagubire de 200.000 de euro dupa publicarea unui interviu generat de Inteligenta Artificiala cu fostul pilot de Formula 1.

In ultimii 10 ani, presa a incercat prin diverse metode pentru a obtine orice tip de imagini sau informatii despre starea lui Schumacher. Desi familia lui a cerut in mod insistent sa ii fie respectata intimitatea, jurnalistii nu s-au lasat si au incercat sa mituiasca personalul medical de la diversele institutii in care a Schumi a fost internat pentru recuperare. 

Publicatia germana Die Aktuelle a publicat o fotografie a lui Schumacher pe prima pagina a editiei sale din aprilie 2023. Sub titlul „Michael Schumacher, primul interviu” se putea citi subtitlul: „pare inselator de real”, iar din articol reiesea ca presupusele citate au fost produse de Inteligenta Artificiala.

Editorul revistei a fost demis la doua zile dupa publicarea articolului, Funke media prezentand scuze familiei. Insa acestia au intentat un proces publicatiei si au primit o despagubire de 200.000 de euro in instanta.

Citește în continuare