Skip to content

Cel mai lung pod suspendat din lume tocmai s-a deschis in Turcia. Podul Çanakkale, peste stramtoarea Dardanele, se intinde pe 2.023 de metri si a costat 2,8 miliarde de dolari

Podul Çanakkale se intinde pe 2.023 de metri si a costat 2,8 miliarde de dolarisi este amplasat peste stramtoarea Dardanele. Acesta este situat la sud de orasele de coasta Lapseki si Gelibolu la aproximativ 10 km sud de Marea Marmara.

Podul Çanakkale 1915 a fost proiectat incepand cu 1990 si poarta numele unei celebre victorii otomane asupra fortelor britanice si franceze din primul razboi mondial. Acesta conecteaza tarmurile europene si asiatice ale Turciei si a devenit cel mai lung pod suspendat din lume, surclasand podul Akashi Kaikyo din Japonia (care are doar 1.992 de metri lungime).

Turnurile rosii distinctive care tin structura impreuna sunt, de asemenea, cele mai inalte dintre orice pod suspendat. Proiectul a fost o provocare pentru constructori, deoarece stramtoarea Dardanelele este mereu traficata de nave portacontainere, iar terenul de aici este predispus la activitate seismica.

Turcia adopta din ce in ce mai multe solutii ingenioase, atat pentru populatie, cat si pentru turisti. Vechile fantani din Istanbul redevin functionale, iar initiativa are ca scop miscarea globala dedicata oferirii apei potabile in mod gratuit pentru scaderea numarului de PET-uri si ca semn de lupta impotriva obezitatii.

Istanbul are sute de fantani publice inca din epoca otomana care impanzesc orasul, unele fiind adevarate bijuterii arhitecturale, cu fatade sculptate ornamental si streasina pentru a oferi umbra pietonilor.

Cu toate acestea, majoritatea sunt uscate dupa decenii de degradare – crapate sau umplute cu gunoi, piatra sau marmura lor murdara de graffiti, robinetele uneori lipsind. Unele sunt abia vizibile in spatele masinilor parcate sau a materialelor de constructie ingramadite, noteaza Bloomberg, insa edilii incearca sa aduca apa potabila gratuita inapoi in spatiile publice.

In planul urbanistic al orasului, primarul din Istanbul a anuntat reabilitatea acestor fantani, considerandu-le „o parte indispensabila a culturii urbane”. Deja s-au restaurant 40 de fantani in 2020, inclusiv fantana rococo, de tip pavilion, a sultanului Ahmed al III-lea din fata Palatului Topkapi, una dintre cele mai frumoase fantani din oras.

Citește în continuare