Skip to content

Cel mai mare brad de Craciun din lume este in Italia. Are o inaltime de 750 de metri si va fi aprins pana pe 7 ianuarie 2024.

Orasul Gubbio din provincia italiana Umbria detine recordul pentru cel mai mare brad de Craciun din lume din 1991, iar 21 de ani mai tarziu, nimeni nu a reusit sa doboare recordul. Traditia acestui brad a inceput din 1981, iar luminile pot fi vazute de la 50 km distanta.

Bradul din Gubbio acopera peste 1.000 de metri patrati, cu mii de lumini si cativa kilometri de cabluri electrice, instalate pe Muntele Ingino. Evenimentul este atat de important pentru regiune, incat  aprinderea luminilor a fost de-a lungul timpului in sarcina Papilor Francisc si Benedict al XVI-lea.

Bradul are in varf de o stea uriasa, are 750 m inaltime, 8,5 km de cabluri care alimenteaza cele 300 de lumini verzi, in timp ce interiorul este iluminat cu 400 de lumini multicolore.

„Radacinile” copacului se intind de langa zidurile antice ale orasului Gubbio, in timp ce steaua din varf ajunge la biserica sfantului patron al orasului, S. Ubaldo, situata in varful muntelui.

Fiecare dintre luminile copacului a fost „adoptata” de localnici care dedica o lumina celor dragi, cu mesaje variind de la intampinarea bebelusilor pana la mesaje de comemorare a celor care nu mai sunt langa noi.

Gubbio este un oras medieval antic din regiunea italiana Umbria, renumit pentru ruinele sale romane, care se afla la aproximativ doua ore si jumătate distanta de Roma, cat si de Florenta.

Organizatorii au anuntat ca bradul va fi aprins din 7 decembrie 2022 pana pe 12 ianuarie 2023.

Desi brazii de Craciun sunt un simbol recurent al sarbatorilor de iarna, inceputurile acestei traditii aratau altfel si adesea aveau un scop diferit decat cel de astazi.

Primele date istorice care mentioneaza utilizarea de plante si verdeata pentru a celebra sarbatorile provin din arhivele bisericilor din mediul rural englezesc al secolelor al XV-lea si al XVI-lea. In ele nu se fac referiri la folosirea bradului sau a altui tip de conifer, ci mai degraba la lauri, vasc si iedera care erau cumparate in timpul iernii de catre taranii crestini. In acest sens, laurul si iedera din traditia veche au inspirat colindul britanic ”The Holly and The Ivy”, care a supravietuit pana astazi in cultura britanica.

Originea bradului de Craciun are radacini in Germania Evului Mediu.

Dupa convertirea la crestinism a popoarelor nordice si germanice, traditia bradului din timpul festivalului Yule s-a transmis mai departe si a fost adaptata la sarbatorile noii religii. Prima mentiune a utilizarii bradului de catre crestini in timpul festivitatilor de iarna dateaza din 1419, cand o breasla din Freiburg, un oras din sud-vestul Germaniei, a ridicat un copac impodobit cu mere, napolitane, turta dulce si betea. Bradul a fost ridicat ca decor cu ocazia unei scenete despre Rai, Adam si Eva, reprezentand copacul paradisului.

In spiritul acestei scenete, germanii aduceau bradul in case in seara de 24 decemrbie, ziua in care erau sarbatoriti Adam si Eva. Decoratiunile prinicipale erau napolitanele inlocuite ulterior cu biscuiti. Lumanarile, simbolul lui Hristos ca lumina a lumii erau adesea prinse de ramurile bradului.

Traditia bradului de Craciun a fost raspandita si in tarile invecinate. In Anglia a fost popularizat la inceputul secolul al XIX-lea de catre Printul Albert, consortul Reginei Victoria.

Bradul de Craciun s-a raspandit prin intermediul obiceiurilor luterane pe tot teritoriul Germaniei pana la sfarsitul secolului al XVIII-lea. Abia din secolul al XIX-lea a devenit o traditie populara si in Anglia, fiind adus de catre printul Albert, sotul Reginei Victoria, nascut si crescut in Germania. Bradul de Craciun victorian era impodobit cu jucarii si mici cadouri, lumanari, floricele de porumb si bomboane traditionale, iar in loc de betea erau atarnate panglici si lanturi de hartie.

Obiceiul s-a raspandit si in America de Nord prin imigrantii germani stabiliti in Pennsylvania la sfarsitul secolului al XVII-lea. In China si Japonia a devenit popular prin intermediul misionarilor crestini, in secolele XIX-XX.

In tara noastra bradul de Craciun a ajuns prin familia regala a Romaniei si a fost impodobit prima data in 1866.

Primul brad de Craciun impodobit in Romania a fost la Palatul Regelui Carol I de Hohenzoller, in 1866, in primul sau an de domnie. Ulterior, traditia a fost preluata de nobilime si s-a raspandit in mediul urban iar mai apoi la sate. Astazi, este nelipsit din casele romanilor in preajma sarbatorilor de iarna.

Primii brazi erau impodobiti cu fructe, biscuiti si flori de hartie, iar intre timp s-a trecut la ornamente mai elaborate, precum globulete de sticla, betea, bomboane de ciocolata si instalatii luminoase. Va invitam sa descoperiti mai jos cateva exemple spectaculoase.

Citește în continuare