Skip to content

Cel mai varstnic olimpic din Franta va avea onoarea de a aduce Torta olimpica la Paris pentru Jocurile din aceasta vara. Povestea lui Charles Coste, campionul care a implinit 100 de ani. 

Jocurile Olimpice din aceasta vara de la Paris vor readuce in atentia publicului un campion medaliat in varsta de 100 de ani. Charles Coste s-a nascut in 1924 cand capitala Frantei a gazduit ultima data Olimpiada de vara si a castigat prima medalie de aur la ciclism in cursele pe echipe de la Jocurile de vara din 1948 de la Londra. 

Anul acesta, Coste va primi onoarea de a aduce Torta olimpica la Paris pe 14 iulie, spre finalul traseului acesteia. Torta ajunge in Franta pe 9 mai si va fi purtata in tur prin toata tara. 

Charles Coste este cel mai batran campion olimpic in viata din Franta si, desi are probleme de mobilitate, este entuziasmat sa aduca torta la Paris, chiar pe 14 iulie, de ziua nationala. 

Flacara olimpica va fi aprinsa pe 16 aprilie la Templul Herei din orasul grecesc Olimpia, conform traditiei antice. Dupa un traseu sacru de o saptamana prin Grecia, torta va fi transportata pe o corabie pana in Marsilia si va fi purtata de 11.000 de persoane prin Franta. Traseul va fi incheiat pe 26 iulie, cand torta va ramane la Paris pentru ceremonia de deschidere a Olimpiadei din 2024.

Despre purtarea tortei, Coste a declarat ca „O sa incerc sa fac acest lucru. Este o mare onoare pentru mine. Pe vremuri, cand am castigat medalia la Jocurile Olimpice, nu veneau atat de multi reporteri la mine. Este un cadou frumos de ziua mea. Am vrut sa-mi sarbatoresc in liniste cea de-a 100-a aniversare, dar evident nu va fi cazul de asa ceva.”

Campionul a implinit 100 de ani pe 8 februarie si sustine ca visa sa devina olimpic medaliat inca de cand avea 12 ani. 

Coste s-a nascut la 6 ani dupa finalizarea Primului Razboi Mondial cand in Franta inca se simteau efectele conflictului iar mancarea era rationalizata. A devenit de mic pasionat de ciclism si de sport in general si, ajutat de parintii sai, a reusit sa faca performanta de la o varsta frageda, in pofida conditiilor materiale precare.

„Mama mea imi spunea adesea ca la varsta de 12 ani spuneam constant ca vreau sa devin general sau campion olimpic. In momentul in care am castigat medalia de aur am fost unul din cei mai fericiti oameni din lume.”, adauga Coste. 

Ciclistul a castigat medalia de aur la Jocurile Olimpice alaturi de coechipierii lui, Pierre Adam, Serge Blusson si Fernand Decanali. La 98 de ani, a fost decorat cu Legion d’Honneur, cea mai importanta distinctie din Franta. 

Olimpicul a concurat pana in 1959 si avut o cariera de succes dupa ce a castigat medalia de aur la 24 de ani. In 1949 a castigat Grand Prix des Nations pentru maratonul de 140 kilometri, in 1953 a castigat cursa Paris-Limoges si in 1954 campionatul Ronde de Monaco. De asemenea, Coste a finalizat pe locul 4 maratonul Paris-Roubaix din 1950 si a participat de 3 ori la competitia Giro d’Italia. In 1952 si 1957 a concurat la Tour de France. 

Despre momentul in care a castigat medalia de aur la Jocurile Olimpice din 1948, Coste isi aminteste ca „Ne-au urcat pe un podium mic si ne-au oferit medalia intr-o cutie. La vremea aceea nu se punea in jurul gatului. Apoi am asteptat o vreme pentru imnul national, insa ne-au spus ca «Nu veti auzi La Marseillaise, nu am putut gasi discul». Scopul nostru era oricum sa luam aurul.”

Pentru Coste participarea la Jocurile Olimpice a fost un mod de a evada din criza prin care trecea lumea. Franta inca isi revenea dupa invazia germana din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, iar moralul populatiei era la pamant.

”Inca aveam bilete de rationalizare pentru alimente. Eram o echipa buna de prieteni si camarazi si eram mandri sa ne reprezentam tara. Franta avea 5 ani de cand a iesit de sub ocupatia nazistilor si o victorie la Jocurile Olimpice ar fi insemnat ceva pentru oameni.”

Citește în continuare