Skip to content

(audio) Cel mai vechi cantec pastrat pana in prezent provine din civilizatia sumeriana si a fost scris acum 3.400 de ani.

Cel mai vechi cantec din lume care s-a pastrat pana in contemporaneitate a fost descoperit in urma cu 70 de ani de catre arheologi. Este un imn cult care datează din secolul al II-lea i. e. n. si apartine civilizatiei sumeriene, primul popor mentionat in sursele istorice care a dezvoltat o limba scrisa. 

La inceputul anilor 1950, arheologii britanici si americani au descoperit o serie de tablite din lut care datau incepand cu secolul al XIV-lea i.e.n. Au fost dezgropate din orasul antic Ugarit, din regiunea Levant, care astazi se afla in Siria. 

Tablitele contineau semne cuneiforme in hurriana, limba oficiala a regatului Mitanni din nordul Mesopotamiei care a fost vorbita in urma cu 5300 de ani in asezarile din vestul Siriei.

Cantecul a fost descifrat in 1972, dupa 15 ani de studii, si interpretat pentru prima data de Anne Draffkorn Kilmer, profesoara de asiriologie la Universitatea din California. 

Kilmer a inceput sa scrie in anii 1960 o teorie muzicala care are la baza textul tablitelor si in cele din urma a reusit sa interpreteze cantecul dupa un studiu amanuntit. Melodia rezultata este echivalentul scalei diatonice majore, adica notele do, re, mi. Potrivit studiului, in acest mod se produc mai degraba armonii muzicale decat o melodie de note unice. 

Kilmer a declarat in acest sens ca: ”Am reusit in sfarsit sa corespundem numarul de silabe din textul cantecului cu numarul de note indicat de notatiile muzicale. Asta ne-a permis sa putem interpreta in cele din urma cantecul.” Mai jos puteti asculta interpretarea ei.

Cercetarea a demonstrat ca scala diatonica si armoniile muzicale existau chiar si acum 3.400 de ani, desi majoritatea muzicologilor considerau ca au fost create de vechii greci.

Unul dintre colegii lui Kilmer, profesorul Richard Crocker a declarat ca descoperirea a „revolutionat intreaga idee de muzica occidentala, deoarece toata lumea credea ca cele mai cunoscute si folosite note muzicale au fost produse de o civilizatie europeana.”

Kilmer si Crocker au publicat o carte audio intitulata ”Sounds From Silence” in care au aprofundat subiectul cercetarii si in care au oferit mai multe informatii despre muzica veche din Orientul Apropiat. De asemenea, au creat si o brosura care insoteste cartea in care sunt prezentate fotografii si traduceri ale tablitelor antice. 

In cadrul cartii a fost inclusa si o interpretare a cantecului la lira, un instrument mai apropiat de ceea ce se folosea acum 3.400 de ani pentru a produce astfel de imnuri culte.

Mai jos puteti asculta o alta versiune a melodiei semnata de Michael Levy, care a cercetat la randul lui acest subiect si a incercat sa recreeze tehnicile vechi de cantat la lira folosind surse si instrumente similare cu cele antice.

Citește în continuare