Skip to content

Cele mai accesibile destinatii de vacanta pentru 2024. Din Vietnam in Kenya, Tokyo, Portugalia, Bulgaria, Bali, Turcia si Thailanda.

Cand vine vorba de planuirea vacantelor, biletele de avion sunt o mica parte din costul total al calatoriilor. In perioada post-pandemica, preturile au crescut in intreaga lume astfel ca optimizarea costurilor a devenit esentiala pentru majoritatea celor dornici sa-si rezerve o vacanta mai lunga. 

Recent a aparut al 18-lea raport anual comandat de Oficiul Postal britanic care reuneste cele mai accesibile destinatii de calatorie din lume, fiind analizate cele mai populare locuri pentru turism dar si statiuni si orase preferate pentru vacante prelungite.

Barometrul Worldwide Holiday Costs Barometer a constatat ca preturile pentru mese, bauturi si alte aspecte ce tin de turism au crescut de la un an la altul in patru din cinci destinatii analizate (au fost luate in considerare 40 de orase si statiuni de vacanta).

Destinatiile aflate in fruntea listei din acest an sunt Vietnam, Africa de Sud si Kenya.

Aflat pe locul sase anul trecut, Vietnamul se afla pentru prima data pe primul loc in clasamentul destinatiilor accesibile. Hoi An gazduieste celebrul festival al lampilor luminoase, cele mai frumoase experiente fiind gasite in timpul plimbarilor cu barca pe Raul Hoai.

Cape Town, liderul de anul trecut, se afla acum pe locul al doilea, preturile au crescut cu aproape 5%.  Cea mai mare crestere de preturi din clasament s-a inregistrat in Tamarindo, Costa Rica: 13,2% de la an la an.

Portugalia este singura destinatie europeana din top cinci, in timp ce Turcia si Bulgaria pierd teren din cauza cresterilor de preturi din Marmaris (Turcia) si Sunny Beach (Bulgaria).

Cercetarea ia in considerare preturile pentru opt produse turistice esentiale:  cafea, bere, cola, vin, apa, crema de soare, spray impotriva insectelor si o masa cu trei feluri de mancare.

Fiind vorba de Oficiul Postal britanic, raportul ia in considerare si modificarea valorii monedei locale in raport cu lira sterlina pentru a determina care sunt cele mai accesibile destinatii. Insa lista ar putea fi utila oricui pentru a-si planui urmatoarea vacanta.

In Hoi An (Vietnam), costul pentru produse turistice este de 59,67 euro, sprayul pentru tantari si bere fiind cele mai ieftine din clasament. Aceleasi produse au un cost de 63,37 euro, din care o masa cu trei feluri de mancare pentru doua persoane costa in medie 40,81 euro.

O surpriza a clasamentului este Tokyo, aflat pe locul patru. Un pahar de vin in capitala japoneza costa in medie 4,22 euro, iar pentru o sticla de apa veti plati 71 eurocenti.

Mai jos gasiti topul cele mai accesibile destinatii de vacanta pentru 2024. Din cele 15 locuri doar patru sunt in Europa, un semn ca preturile cresc tot mai mult pe continentul nostru. 

1. Hoi An, Vietnam

2. Cape Town, Africa de Sud

3. Mombasa, Kenya

4. Tokyo, Japonia

5. Algarve, Portugalia

6. Sharm el-Sheikh, Egipt

7. Sunny Beach, Bulgaria

8. Kuta, Bali

9. Marmaris, Turcia

10. Paphos, Cipru

11. Penang, Malaezia

12. Phuket, Thailanda

13. Delhi, India

14. Costa del Sol, Spania

15. Montego Bay, Jamaica

Daca sunteti in cautarea unor destinatii pentru city break-uri, aici gasiti clasamentul celor mai ieftine orase din Europa. Brasovul e printre orasele recomandate.

Citește în continuare