Skip to content

A fost publicat clasamentul celor mai bune restaurante de pizza din Europa pentru 2024. Si in acest an, o pizzerie din Romania se afla in top 50. 

Platforma online 50 Top Pizza din Italia a creat pentru al saptelea an consecutiv un clasament al celor mai bune restaurante de pizza din Europa cu ajutorul unor experti independenti. 

Topul a fost prezentat in cadrul unui eveniment special care a avut loc la Madrid, in Spania, si cuprinde localuri de pe tot continentul de la Londra, Paris, Viena si Barcelona, pana la Copenhaga, Antwerp, Lisabona, Ankara si chiar Iasi. 

Pizza este unul dintre cele mai iubite si versatile preparate din lume, existand milioane de restaurante de pizza, fiecare oras avand cel putin cateva. La mare cautare sunt retetele originale, experimentale si creative, adaptate la alimente locale si realizate prin tehnici traditionale. In acest sens, topul include o diversitate de localuri care ofera unele dintre cele mai delicioase si diferite tipuri de pizza din Europa. 

Cea mai buna pizza din Europa se afla la Londra, restaurantul Napoli on the Road se afla pe locul 1 si este condus de cheful Michele Pascarella care a castigat anul trecut titlul de cel mai bun bucatar de pizza din lume. 

Napoli on the Road se afla in vestul Londrei si ofera atat pizza autentica napoletana, dar si retete de inspiratie contemporana. Aluatul folosit pentru preparate este facut cu maia si are timpi de dospire indelungati pentru a oferi o aroma complexa pizzei si o crusta crocanta. 

Printre cele mai populare tipuri de pizza oferite de restaurant se numara „Ricordi di infanzia” cu ragù napoletan si fondue de Parmigiano Reggiano maturat 24 de luni si „Tonno e Cipolle” cu rosii uscate, pudra de masline, ceapa caramelizata si file de ton din Cetara, Italia. 

Pe locul doi se afla Sartoria Panatieri din Barcelona cu o pizza clasica cu stracciatella di bufala, rosii proaspete si pesto cu muguri de pin prajiti. Restaurantul se bucura de popularitate si datorita selectiei interesante de preparate si de faptul ca in fiecare zi exista o pizza diferita, in editie limitata, care este realizata cu ingrediente de sezon. 

Locul al treilea este ocupat de Via Toledo Enopizzeria din Vienna, Austria. Printre cele mai populare pizze ale restaurantului se numara Margherita cu sos de rosii San Marzano, oregano de munte si usturoi negru. 

Puteti vedea topul complet al celor mai bune 50 de restaurante de pizza din Europa aici

Romania se afla si anul acesta in clasament. Pe locul 49 se afla Pizza Social Club Zano din Iasi. 

Restaurantul Zano din Iasi (bd. Tudor Vladimirescu, 111) il are ca chef pe maestrul pizzaiolo Giovanni Santarpia care elaboreaza meniul si supravegheaza preprararea pizzelor de catre echipa diversa de tineri. 

Pentru pizza se folosesc atat ingrediente traditionale italiene inspirate de atmosfera napoletana, cat si alimente locale si de sezon. Pe langa meniul de pizza, restaurantul are si o selectie impresionanta de vinuri si bere pentru a completa preparatele culinare. 

50 Top Pizza si-a castigat prestigiul datorita echipei de chefi, curatori si experti culinari care se intrunesc anual pentru a stabili care sunt cele mai bune restaurante de pizza din lume. 

Platforma a inceput in 2018 ca un ghid online conceput si editat la initiativa expertilor culinari Barbara Guerra, Albert Sapere si a jurnalistului Luciano Pignataro. Ei au selectat cele mai bune pizzerii din Italia, iar ulterior au reusit sa se extinda la cele mai bune din lume datorita colaboratorilor certificati de pe tot globul. Sunt profesionisti care calatoresc si testeaza varietati de pizza locale, stabilind in cele din urma cele mai bune si delicioase optiuni. 

50 Top Pizza va anunta si un clasamentul global al celor mai bune 100 de pizza din lume intr-un eveniment dedicat care va avea loc pe 13 septembrie la Napoli. Va fi cea de-a doua editie in care topul este extins la nivel mondial. 

Citește în continuare