Skip to content

La Iasi se celebreaza Centenarul Marin Preda in cadrul festivalului Serile Filmului Romanesc. Printre invitati sunt Stere Gulea, Dorel Visan, Tora Vasilescu si fiii scriitorului.

Organizatorii festivalului Serile Filmului Romanesc (SFR) celebreaza pe 5 august 2022 Centenarul Marin Preda, cu un program special dedicat scriitorului Marin Preda. Evenimentele sunt organizate impreuna cu postul de televiziune Cinemaraton si Dacin Sara, in cadrul Ziua Cinemaraton la SFR.

La 100 de ani de la nasterea unuia dintre cei mai importanti scriitori romani din perioada postbelica, festivalul propune o serie de ecranizari dupa cele mai cunoscute opere ale lui Marin Preda. Proiectiile cinematografice vor fi insotite de discutii in prezenta unor invitati speciali, la care se alatura si cei doi fii ai scriitorului, Nicolae si Alexandru Preda.

Programul evenimentelor din cadrul Centenarul Marin Preda cuprinde proiectiile filmelor „Morometii”, „Imposibila iubire” si „Cel mai iubit dintre pamanteni”, care vor avea loc la Iasi, pe 5 august 2022, iar intrarea la proiectii este libera.

„Morometii”, in regia lui Stere Gulea, va fi prezentat in prezenta regizorului, lui Dorel Visan, Marius Badea, Alexandru Preda si Nicolae Preda. Stere Gulea va primi si Premiul de excelenta SFR 2022.

Lungmetrajul alb-negru „Morometii” a fost adaptat dupa primul volum al romanului omonim de Marin Preda in 1987 si constituie un reper pentru istoria cinematografiei romanesti, intr-o perioada in care creatia artistica era sufocata de comunism. 

Distributia lui Stere Gulea reuneste cei mai importanti actori ai epocii: Victor Rebengiuc in rolul principal Ilie Moromete, Luminita Gheorghiu in rolul Catrinei Moromete, Gina Patrichi o interpreteaza pe Guica, sora lui Ilie Moromete, Mitica Popescu – Cocosila, Dorel Visan – Balosu, Radu Amzulescu, Constantin Chiriac, respectiv Ionel Mihailescu in rolurile fratilor Achim, Nila si Paraschiv.

Proiectia filmului „Imposibila iubire”, in regia lui Constantin Vaeni, ii va avea ca invitati pe Tora Vasilescu, Valentin Teodosiu, Constantin Vaeni, Alexandru Preda si Nicolae Preda.

Filmul prezinta o poveste de la sfarsitul anilor ’50 ai secolului XX, cand un tanar ucenic-vopsitor de turle de biserici, Calin Surupaceanu, il intalneste pe inginerul-constructor Dan. Acesta are nevoie de tineri pe un nou  santier din munti si Calin porneste alaturi de el. Acestia pun temelia unui oras nou – un oras simbolic, fara nume, prototip al noilor asezari ale clasei muncitoare, asa cum s-au construit ele dupa 1945. Drama din 1983 este inspirata de romanul „Intrusul”, de Marin Preda. Din distributia filmului fac parte Serban Ionescu, Amza Pellea, Tora Vasilescu, Valentin Teodosiu, Irina Petrescu, Magda Catone si Dan Puric. Imaginea este semnata de Anghel Deca si muzica de Cornelia Tautu.

Dorel Visan, Serban Marinescu, Tora Vasilescu, Alexandru Preda si Nicolae Preda sunt invitatii proiectiei filmului „Cel mai iubit dintre pamanteni”, in regia lui Serban Marinescu.

Actorii Gheorghe Dinica, Maia Morgenstern, Victor Rebengiuc, Dorel Visan, Mircea Albulescu, Tora Vasilescu si Stefan Iordache sunt protogonistii filmului „Cel mai iubit dintre pamanteni”, creat dupa romanul omonim semnat de Marin Preda.

Filmul a fost realizat in perioada 1992-1993 si este de referinta pentru cinematografia romaneasca, dar a avut o distributie mondiala, in Canada, Statele Unite si in tari din Europa, mai putin in Romania.

Filmul nu este o ecranizare a romanului lui Marin Preda, ci o adaptare cinematografica al carei scenariu, scris tot de Serban Marinescu, nu respecta in totalitate scenariul. Personajul principal al filmului este profesorul de filosofie Victor Petrini, o persoana pasnica, ridicata de Securitate pe neasteptate si cu brutalitate, apoi arestat, din cauza unei scrisori pe care i-o trimisese un fost coleg de facultate, care se incheia cu o gluma pe care o tot spuneau cei doi colegi: „Astept ordonantele dumneavoastra”. Ulterior, urmeaza o ancheta dura si absurda, in care este obligat sa explice continutul scrisorii interceptate de organele de ordine.

Intrarea la toate evenimentele din cadrul Centenarul Marin Preda este libera, in limita locurilor disponibile, cu rezervare pe eventbook.ro. 

Editia cu numarul 13 a Festivalului Serile Filmului Romanesc va avea loc la inceputul lunii august, in perioada 3-7 august, unde Marcel Iures va fi invitat principal. Festivalul pregateste o retrospectiva a filmelor unde marele actor a jucat, printre care „Octav” (regizor: Serge Ioan Celebidachi), „Sa mori ranit din dragoste de viata” (regizor: Mircea Veroiu), „O vara de neuitat” (regizor: Lucian Pintilie) si „The Peacemaker” – „Pacificatorul” (regizor: Mimi Leder). 

Tot din seria evenimentelor speciale face parte si spectacolul „Pai… despre ce vorbim noi aici, domnule?”, regizat de Alexandru Dabija, unde actorii Marcel Iures si George Mihaita interpreteaza magistral celebrele personaje create de Marin Preda in romanul „Morometii”. Toate detaliile despre SFR sunt disponibile aici.

Citește în continuare