Skip to content

Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice va fi in afara stadionului pentru prima data in istoria competitiei. Spectacolul gigantic se va desfasura pe raul Sena pe 26 iulie si va avea 300.000 de spectatori

Image: 322107352, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no

Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice va fi in mijlocul Parisului, iar sportivii vor defila prin inima capitalei franceze pe barci pe Sena, pe un traseu de 6 kilometri. Ambele maluri ale raului vor fi strajuite de spectatori, in spatele mai multor cordoane de securitate.

Aceasta va implica, de asemenea, o operatiune de securitate masiva, cu zeci de mii de politisti si soldati desfasurati.

In cadrul unei interventii la postul de televiziune francez France 2, Ministrul francez de interne, Gerald Darmanin, a declarat ca planurile actuale ar permite prezenta a 100.000 de spectatori platitori cu vedere la malul apei si a peste 220.000 de persoane cu bilete gratuite pe malurile superioare ale raului.

Organizatorii estimasera initial ca aproximativ 600.000 de spectatori ar putea urmari ceremonia, dar Darmanin nu a oferit un motiv pentru care au revizuit aceste cifre. Intrebat daca a avut insomnii gandindu-se la ceremonie, Darmanin a raspuns ca doarme bine.”Stiu ca avem cele mai bune forte de securitate din lume si vom putea arata ca Franta este capabila sa castige medalii si, mai ales, sa gazduiasca fara probleme Olimpiada”, a spus el.

In decembrie, presedintele francez Emmanuel Macron a declarat ca ceremonia ar putea fi mutata din motive de securitate daca Franta va fi lovita din nou de proteste si greve, sau  de atacuri extremiste in perioada premergatoare. El a citat atacurile extremiste mortale care au lovit Parisul in 2015 ca exemplu al tipului de criza grava care ar putea forta o regandire a reamplasarii ceremoniei.

Odata anuntat traseul pe care se vor plimba sportivii, primaria Parisului are si o alta problema: marcheaza balcoanele cladirilor veci de pe traseu care nu pot sustine multi oameni pentru a interzice locatarilor sa primeasca straini care sa vada ceremonia din balconul casei lor.

Aproximativ 10.500 de sportivi se vor intrece anul acesta in 40 de competitii sportive in cadrul Jocurilor Olimpice, calificarile sunt in plina desfasurare.

Citește în continuare